584
Σοκ. O πόταμος Ελβας στη Γερμανία έχει ξεραθεί. Η Ευρώπη βράζει | REUTERS/Fanny Brodersen

Ζούμε πράγματι το θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας χιλιετίας;

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2018, 15:42
Σοκ. O πόταμος Ελβας στη Γερμανία έχει ξεραθεί. Η Ευρώπη βράζει
|REUTERS/Fanny Brodersen

Ζούμε πράγματι το θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας χιλιετίας;

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2018, 15:42

Ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο δεύτερος θερμότερος όλων των εποχών. Οχι στην Ελλάδα, που είχαμε παραδόξως πολλές βροχές, αλλά στον πλανήτη γενικά. Αυτό το εύρημα των μετεωρολόγων ακολουθεί ένα μονοπάτι: πολλές από τις τελευταίες χρονιές –όχι πολύ βαθιά στο παρελθόν, μόλις την τελευταία δεκαετία– ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αυτό όμως που συνέβη τον Ιούλιο σόκαρε πραγματικά τους λαούς της Ευρώπης, του Καναδά και των ΗΠΑ. Παρατεταμένος καύσωνας, θερμοκρασίες ρεκόρ, ξηρασία, πυρκαγιές ένα εφιαλτικό σκηνικό σαν από δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μόνο που συμβαίνει τώρα.

Ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο μοιάζει να έχει απορρυθμιστεί. Οι περιοχές γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο μαστίζονται από καύσωνα με 30άρια, θερμοκρασίες ανήκουστες για αυτές τις περιοχές, οι οποίες μάλιστα έχουν παρατεταμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας γεγονός που επιδεινώνει το την κατάσταση.

Στο Λονδίνο και στο Τόκιο οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν κάτω από τον καυτό ήλιο – πέρα από το να τρέχουν στις σκιές. Στην Πορτογαλία ετοιμάζονται τις επόμενες ημέρες για καύσωνα που θα φτάσει εύκολα τους 45 βαθμούς!

Ολα τα σημάδια είναι γύρω μας, πολλά όμως μας δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αναφέρει σε μακροσκελή ανάλυση για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη Bόρεια Ευρώπη η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

2018-07-27T104118Z_1709866104_RC119E33BED0_RTRMADP_3_BRITAIN-WEATHER
Το γκαζόν στα πάρκα του Λονδίνου έχει ξεραθεί (REUTERS/Peter Nicholls)
2018-07-28T152105Z_1618099984_RC1182EC02F0_RTRMADP_3_GERMANY-WEATHER
Οι Γερμανοί καταφεύγουν μαζικά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας για λίγη δροσιά (REUTERS/Fabian Bimmer)
2018-07-26T150845Z_28384686_RC1BF278BF30_RTRMADP_3_BRITAIN-WEATHER
Αμέτρητος κόσμος στην ακτή του Λοχ Μόρλιχ της Σκωτίας (REUTERS/Russell Cheyne)
Monday_temps_top_N_EU
Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Σκανδιναβία τη Δευτέρα 30 Ιουλίου

Αν δίπλα σε όλα αυτά ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια χρονιά La Niña, τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο.

Τι σημαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια της La Niña, ο Ειρηνικός απορροφά πολλή θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του El Niño η θερμότητα απελευθερώνεται και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ό,τι κανονικά.

Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους και τότε θα κάνει ακόμα πιο πολύ ζέστη, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Κατά τον δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου της Βέρνης, «η ξηρασία του 1540 ξεπερνά κάθε άλλη γνωστή και έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η επέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα δεν έπαιζε αξιοσημείωτο ρόλο.

» Η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από τη Β. Γερμανία μέχρι τη Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα και έφτασε μέχρι τους 40 βαθμούς, προκαλώντας τεράστια ξηρασία».

O καιρός εξελίσσεται σήμερα σε ανάλογη με το 1540 κατεύθυνση. Ο δρ Πφίστερ είναι βέβαιος ότι μια τέτοια μεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντομα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερμό κόσμο.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο δρ Πφίστερ κρούει, εδώ και χρόνια, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ακραίου καιρικού φαινομένου, διότι οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: «Πρώτα θα στερέψει το νερό και κατόπιν θα πέσει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο και οι Αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540».

Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις για τον Αύγουστο, καταλήγει μάλλον δυσοίωνα η FAZ, «δεν διαφαίνεται καμία αλλαγή στον καιρό. Προς το παρόν, η Ευρώπη θα συνεχίσει να βράζει από τη μεγάλη ζέστη. Βροχή δεν φαίνεται στο ορίζοντα. Φαίνεται πως τα πράγματα σοβαρεύουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...