388
Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούει τον αγορεύοντα αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς | REUTERS/Leah Millis

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πάστορα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 10:00
Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούει τον αγορεύοντα αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς
|REUTERS/Leah Millis

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πάστορα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 10:00

Κλιμακώνει την πίεσή της η αμερικανική κυβέρνηση προς την Τουρκία του Ερντογάν ώστε να αποφυλακιστεί και να επιστρέψει στις Ηνωμένες πολιτείες ο πάστορας Αντριου Μπράνσον ο οποίος κρατείται στην Τουρκία με ανυπόστατες κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» και «κατασκοπείας».

Η έκβαση της υπόθεσης έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι η στάση της Τουρκίας είναι πιθανόν να καθορίσει και την έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, του Αγγελου Μητρεούδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, εάν ο αμερικανός πάστορας δεν αφεθεί οριστικά ελεύθερος, διαμήνυσε πρώτος ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Και λίγο αργότερα ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την προσφιλή σε αυτόν μέθοδο του tweet κάλεσε την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Μπράνσον.

Untitled

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία για τη μακρόχρονη φυλάκιση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, ενός θαυμάσιου χριστιανού, οικογενειάρχη και εξαιρετικού ανθρώπου. Υποφέρει πολύ. Αυτός ο αθώος κληρικός πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος»

«Ετοιμαστείτε για τις συνέπειες»

«Προς τον πρόεδρο Ερντογάν κα την τουρκική κυβέρνηση έχω ένα μήνυμα να στείλω εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα Αντριου Μπράνσον τώρα ή ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις. Εάν η Τουρκία δεν λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αφεθεί ελεύθερος αυτός ο αθώος κληρικός και να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία έως τη στιγμή που ο Αντριου Μπράνσον θα είναι πλέον ελεύθερος» τόνισε ο Μάικ Πενς, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, σε μια εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την περασμένη Τετάρτη ένα τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μπράνσον, που παρέμεινε φυλακισμένος τους τελευταίους 21 μήνες, θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ομως το να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό «είναι ένα πρώτο καλοδεχούμενο βήμα, αλλά δεν αρκεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Στον Αντριου Μπράνσον αξίζει να είναι ελεύθερος» είπε.

Τουρκία: «Οι απειλές αλλού»

Από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μέσω Twitter: «Κανείς δεν μπορεί να δίνει διαταγές στην Τουρκία. Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις απειλές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση». Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ συμπλήρωσε: «Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε τα απειλητικά μηνύματα της αμερικανικής διοίκησης, που αγνοεί πλήρως τη συμμαχία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...