387
To ψηφοδέλτιο στις εσωκομματικές του SPD. Το κόμμα αριθμεί πάνω από 450.000 μέλη. Θα πουν «ναι» ή «όχι»; | REUTERS/Fabrizio Bensch

Από την ψήφο των μελών του SPD κρέμεται το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 13:42
To ψηφοδέλτιο στις εσωκομματικές του SPD. Το κόμμα αριθμεί πάνω από 450.000 μέλη. Θα πουν «ναι» ή «όχι»;
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Από την ψήφο των μελών του SPD κρέμεται το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 13:42

Μετά το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την έγκριση από τους συνέδρους με συντριπτική πλειοψηφία της κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σειρά έχει το SPD.

Αυτήν την Κυριακή 4 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος στο κόμμα για την κυβερνητική συμφωνία Μεγάλου Συνασπισμού (GroKo).

Τα 463.000 μέλη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την ψήφο τους μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου.

Και στα δύο κόμματα είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις, αμφιβολίες ακόμα και ανοιχτές διαφωνίες για τη σκοπιμότητα και τη βασιμότητα ενός συνασπισμού που θα δρομολογήσει την τέταρτη και -κατά πολλούς- τελευταία θητεία της Άνγκελα Μέρκελ.

Περισσότερο όμως αντιδρούσε η βάση του SPD για αυτό και είχε προηγηθεί «μασάζ», κατά το ελληνικώς λεγόμενο, για να αποδεχτεί τη συμφωνία, αλλά και να προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες.

Στήθηκε μια πραγματική εκστρατεία πειθούς των μελών με μια σειρά από περιφερειακές διασκέψεις, στις οποίες η ηγεσία προσπάθησε να εξηγήσει την κομματική βάση ότι ο μεγάλος συνασπισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική σε αυτήν τη πολιτική συγκυρία.

Οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες, αναφέρει η DeutscheWelle.

Ενας από τους αντιπροέδρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Ραλφ Στέγκνερ, προεξοφλεί θετική ψήφο παρά τις έντονες και αντικρουόμενες συζητήσεις. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ο Στέγκνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η πλειοψηφία των μελών θα πει «ναι», δεδομένου ότι το SPD έχει επιτύχει πολλά σε αυτή τη συμφωνία.

Για τον ίδιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν συνιστά «τεράστια επιτυχία», αλλά κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη, όχι όμως όσα επιδίωκε σε θέματα, όπως φορολογική δικαιοσύνη και Προσφυγικό.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, αλλά τάσσεται υπέρ του «ναι». Η εναλλακτική «θα ήταν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές», λέει ο Στέγνκερ.

Στον αγώνα να πειστεί η κομματική βάση έχει μπει και η Αντρέα Νάλες, η υποψήφια για τη θέση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Bild προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, δεδομένου ότι λόγω δεξιάς πλειοψηφίας στη Βουλή το κόμμα της δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις του και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων. «Μόνο ως μέλος κυβέρνησης γίνεται» είπε.

Οι προσπάθειες των ηγετικών στελεχών του SPD είναι να εντάξουν πιο ενεργά τον αρχηγό των Jusos, της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κιούνερτ, από τους σφοδρότερους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού, στις δομές του κόμματος για να διαδραματίσει μελλοντικά έναν πιο ενεργό ρόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...