644
Χιονισμένο άγαλμα στη Ρώμη. Στην ιταλική πρωτεύουσα είχε να το στρώσει εδώ και δεκαετίες | REUTERS/Alessandro Bianchi

Πώς «τρελάθηκε» ο καιρός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 12:20
Χιονισμένο άγαλμα στη Ρώμη. Στην ιταλική πρωτεύουσα είχε να το στρώσει εδώ και δεκαετίες
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Πώς «τρελάθηκε» ο καιρός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 12:20

Στη Ρώμη είχε να το στρώσει 33 χρόνια. Στο Ζάγκρεμπ το μεσημέρι της Τρίτης είχε -7°C. Από τη Μόσχα έως το Παρίσι μια μετεωρολογική βόμβα πολικού ψύχους έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο άσπρο πέπλο, μια χιονοθύελλα ιστορικών διαστάσεων, προφανώς έως την επόμενη… Διότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βιώνει ένα πρωτοφανή χιονιά με τις θερμοκρασίες πολικές, ο Βόρειος Πόλος βιώνει την εντελώς αντίθετη κατάσταση.

Οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο είναι πολλούς βαθμούς υψηλότερες (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 30 βαθμοί Κελσίου πιο υψηλοί!) από τις θερμοκρασίες που κανονικά έπρεπε να υπάρχουν αυτή την εποχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία είναι μια «επιδρομή θερμού αέρα», ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στις αρκτικές περιοχές αλλά αυτή την φορά έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο και οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές από ότι συνήθως.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph, η επιδρομή του θερμού αέρα στις αρκτικές περιοχές είχε ως αποτέλεσμα οι ψυχρές μάζες αέρα που υπήρχαν εκεί να κατευθυνθούν νοτιότερα και να φτάσουν με μεγάλη ταχύτητες στην Ευρώπη. Ακόμη και περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν πρωτοφανή κακοκαιρία. Στην Κορσική το χιόνι κάλυψε τις ακτές. Η Ρώμη χτυπήθηκε από χιονοθύελλα που όμοια της είχε δεκαετίες να δει η πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα ο Βόρειος Πόλος έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών και είναι πιθανό η αντιστροφή αυτή (ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στους πόλους και ασυνήθιστα χαμηλές σε πολλές περιοχές του πλανήτη) να αποτελέσει συχνό φαινόμενο τα επόμενα χρόνια.

Μια εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι η μεγάλη συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό επιτρέπει στα πιο ζεστά νερά να απελευθερώνουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας αναταραχές στο σύστημα δημιουργίας και κίνησης αέριων μαζών. Μελέτη επιστημόνων του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, αναφέρει ότι το φαινόμενο της εισβολής θερμού αέρα στις αρκτικές περιοχές θα είναι και όλο πιο συχνές. Οπως αναφέρεται στην μελέτη σε διάστημα 30 ετών από το 1980 ως το 2010 το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε τέσσερις φορές ενώ τους τελευταίους πέντε χειμώνες έχει κάνει την εμφάνιση του επίσης τέσσερις φορές!

Η Αθήνα θα… τσουρουφλίζεται

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο ενός φαινομένου που στέλνει κρύο στον Ευρώπη όμως μια νέα διεθνής μελέτη περιγράφει το κυριολεκτικά καυτό μέλλον πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, ανάμεσα τους και η Αθήνα. Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

2018-02-22T000000Z_79715834_RC17797F4070_RTRMADP_3_USA-WEATHER
21 Φεβρουαρίου 2018, Ουάσιγκτον. Γιόγκα στο πάρκο καθώς οι θερμοκρασίες θυμίζουν άνοιξη (Reuters)

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...