834
Ταγίπ Ερντογάν και Ρεξ Τίλερσον κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2017 | State Department

Ανοιχτή επιστολή-απειλή στον Ρεξ Τίλερσον από τη «φωνή του Ερντογάν» Daily Sabah

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 19:28
Ταγίπ Ερντογάν και Ρεξ Τίλερσον κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2017
|State Department

Ανοιχτή επιστολή-απειλή στον Ρεξ Τίλερσον από τη «φωνή του Ερντογάν» Daily Sabah

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 19:28

Ανοικτή επιστολή της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που αύριο Πέμπτη επισκέπτεται την Άγκυρα. Η εφημερίδα είναι κάτι παραπάνω από φιλοκυβερνητική. Είναι η φωνή του Ερντογάν. Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για «καλωσόρισμα» του ίδιου του πρόεδρου της Τουρκίας προς τον αυριανό του υψηλό καλεσμένο. Και επειδή ακριβώς είναι αυτό το ζουμί του θέματος, τη μεταφράσαμε από το κείμενο της αγγλόφωνης έκδοσης και την αναδημοσιεύουμε χωρίς άλλα σχόλια, ως κείμενο ενδεικτικό όχι μόνο των θέσεων της Τουρκίας σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο επικοινωνεί αυτές τις θέσεις, ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο.

Κύριε Tillerson!

Καλωσορίσατε στην Τουρκία. Εμείς στην Daily Sabah αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε ηγετικό ρόλο στον τερματισμό της μανιακής φύσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως είναι σήμερα. Εάν δεν το κάνετε, είναι καλύτερα τότε να γνωρίζετε ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε την υπομονή να περιμένει κι άλλο, ούτε και την ανεκτικότητα να ακούσει άλλες κενές δηλώσεις.

Πρώτο και κύριο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν κάθε σχέση με το PKK και όσους σχετίζονται με αυτό, όποια αρχικά ονομασιών και εάν χρησιμοποιούν. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί άλλο αυτές τις ανοησίες. Τα SDF, YPG, YPJ, TAK και PJAK, είναι όλα το ίδιο και το αυτό.

Πρέπει να ζυγίσετε καλά τι θα πείτε αύριο στους τούρκους αξιωματούχους. Εάν πιστεύετε πως, λέγοντάς τους ότι το YPG θα αποσυρθεί από το Manbij θα διασκεδάσετε τις ανησυχίες της Άγκυρας, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

Κάθε ένα εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο μέλος του PKK και του YPG αποτελεί ξεκάθαρο και τρέχοντα κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας. Επί πλέον, αυτοί οι τρομοκράτες αποτελούν σοβαρή απειλή και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας εκπαιδευμένος τρομοκράτης εύκολα αλλάζει συμμαχίες, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες πληροφορίες που θέλουν αντάρτες του Daesh (Ισλαμικό Κράτος) να ενσωματώνονται στο YPG.

To PKK και όλα τα παρακλάδια του, καθώς και κάθε άλλη τρομοκρατική ομάδα, είναι εχθροί της Τουρκίας. Εάν ο κεντρικός αντικειμενικός σκοπός των ΗΠΑ είναι να πολεμήσουν το Daesh, πρέπει να ξέρουν ότι όσα έχει επιτύχει σε αυτόν τον αγώνα η Τουρκία δεν συγκρίνονται με τίποτ’ άλλο. Η συμμαχία και το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να βοηθήσουν. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) είναι απολύτως ικανές να εξολοθρεύσουν κάθε τέτοια απειλή.

Η πρώτη σελίδα του σάιτ της Daily Sabah με την ανοιχτή επιστολή στον Ρεξ Τίλερσον
Η πρώτη σελίδα του σάιτ της Daily Sabah με την ανοικτή επιστολή στον Ρεξ Τίλερσον

Το Daesh αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία παρά για τις ΗΠΑ. Ο αγώνας κατά του Daesh είναι προτεραιότητα για την Τουρκία. Η Άγκυρα απλώς ζητά από τους συμμάχους να την υποστηρίξουν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.  Η Αμερική είναι ισχυρή χώρα, και ανεκτίμητη ως σύμμαχος στον αγώνα αυτόν, αρκεί να συμπεριφερθεί ανάλογα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ιδίως στρατιωτικοί που έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή, είναι ανάγκη να μάθουν πώς να δείχνουν σεβασμό και ταπεινοφροσύνη. Οι ανεύθυνες δηλώσεις και παρατηρήσεις τους προκαλούν μεγάλη ζημιά. Εάν δείξετε καλή αγωγή, εμείς θα είμαστε για εσάς σπουδαίοι φίλοι.

Εμείς στην Daily Sabah δεν ξέρουμε εάν η επίσκεψή σας θα απομακρύνει τελικά το πέπλο της σύγχυσης που φαίνεται να τυφλώνει την τωρινή ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν μερικά πραγματικά γεγονότα που κάθε διπλωμάτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να γνωρίζει. Οι Τούρκοι δεν συμπαθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι απλοί Τούρκοι που περπατούν στον δρόμο πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι η αιτία της αστάθειας και της απειλής στην περιοχή. Δεν εμπιστεύονται τις δηλώσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον. Αυτή η οργή, που πλησιάζει ακόμα και σε μίσος, είναι κάτι καινούργιο εδώ. Όποιο αμερικανός διπλωμάτης πιστεύει πως αυτό δεν είναι δίκαιο, να έρθει μπροστά και να αποδείξει γιατί δεν είναι.

Αυτές τις μέρες, η επιρροή των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή έχει μειωθεί πολύ. Κανείς πια δεν παίρνει στα σοβαρά την Αμερική. Εάν λοιπόν αυτή η αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών μετεξελίσσεται σε «μη παράγοντα», όλα καλά κι ωραία. Δυστυχώς, η αδυναμία της γίνεται αιτία απρόβλεπτης αστάθειας. Η Μέση Ανατολή μπορεί να γίνει η πρώτη περιοχή από την οποία θα αρχίσει αυτή η επιδείνωση και διάβρωση, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Πολλές χώρες της περιοχής ζητούν τώρα  την εμπλοκή άλλων παικτών απ’ έξω, και ανοικτά εκδηλώνουν την δυσπιστία τους απέναντι στις ΗΠΑ. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μια κρίση, τουλάχιστον μην ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά. Εάν είστε ανίκανοι να φτιάξετε μια στρατηγική, τουλάχιστον υποταχθείτε στον ρόλο που σας αναθέτουν οι περιφερειακοί σας σύμμαχοι. Πρέπει να χρησιμοποιείστε την αρκετή δύναμη που σας έχει απομείνει για να πετύχετε ειρήνη και σταθερότητα, όχι χάος.

Οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν ακόμα να διασωθούν. Όμως, όπως στέκουν τώρα τα πράγματα, η Τουρκία ούτε δαχτυλάκι δεν θα σηκώσει για να ικανοποιήσει δικές σας στρατηγικές. Είναι καιρός να σκεφθείτε προσεκτικά, και να κάνετε επιτέλους κάτι που θα κάνει την Άγκυρα χαρούμενη.

Κύριε Tillerson, εμείς στην Daily Sabah ελπίζουμε ότι ερχόσαστε για να κάνετε μια τέτοια, γενναιόδωρη χειρονομία, και ότι θα φύγετε χωρίς να καταστρέψετε τίποτα. Τις τελευταίες ευκαιρίες δεν πρέπει να τις χαραμίζει κάποιος. Ο επόμενος αμερικανός αξιωματούχος που θα θελήσει να σώσει τις σχέσεις μας, μπορεί να βρει όλες τις πόρτες κλειστές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...