553
O Tζέφρι Πάιατ αποδεικνύεται ότι αναβαθμίζεται σημαντικά εν μέσω των εξελίξεων σε ελληνοτουρκικά, κυπριακή ΑΟΖ και Συρία | facebook.com/USEmbassyAthens/

Και ξαφνικά στην Αγκυρα (και) ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 12:33
O Tζέφρι Πάιατ αποδεικνύεται ότι αναβαθμίζεται σημαντικά εν μέσω των εξελίξεων σε ελληνοτουρκικά, κυπριακή ΑΟΖ και Συρία
|facebook.com/USEmbassyAthens/

Και ξαφνικά στην Αγκυρα (και) ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 12:33

Η περιοδεία του αμερικανού  υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μέση Ανατολή, με σταθμούς το Αμάν, την Αγκυρα, τη Βηρυτό, το Κάιρο και το Κουβέιτ Σίτι, ανακοινώθηκε επισήμως πριν από έξι ημέρες. Αυτό όμως που δεν αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν ότι τον υπουργό θα συνόδευε στο ταξίδι του ο  σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ. Την τελευταία στιγμή όμως, οριστικοποιήθηκε και μία ακόμη παρουσία – έκπληξη στις συνομιλίες του Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα (15 και 16 Φεβρουαρίου), καθώς όπως έγινε γνωστό, μαζί του θα είναι και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα ο κ. Τίλερσον θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν εναντίον των κούρδων πολιτοφυλάκων (στενών συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS) και γενικότερα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία, μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές.

Η «προσθήκη» Πάιατ στη συνοδεία του αμερικανού ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της σύντομης στάσης του στην Αγκυρα, θεωρείται ότι έχει άμεση σχέση με την ανησυχητική αύξηση της έντασης στο Αιγαίο (με αποκορύφωμα το τελευταίο επεισόδιο στα Ιμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας), αλλά και την τακτική που τηρεί η τουρκική πλευρά στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, παρεμποδίζοντας τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Η παρουσία Πάιατ έρχεται επίσης λίγες μόλις εβδομάδες μετά την δημόσια παραδοχή του (σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ/ φωτογραφία κάτω) ότι φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

paiat

Ο Τζέφρι Πάιατ θεωρείται διπλωμάτης ειδικών αποστολών, καθώς το αμέσως προηγούμενο πόστο του (πριν έρθει στην Αθήνα) ήταν η Ουκρανία, την περίοδο της εμφύλιας σύγκρουσης. Κατά τη θητεία του στο Κίεβο, είχε έντονα παρεμβατική δράση -υποστηρίζοντας ανοικτά και έντονα την ουκρανική κυβέρνηση απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές- σε σημείο που έφθασε να χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο πανί» για τους Ρώσους.

Με έντονη παρουσία στα social media, ο Πάιατ δεν έχανε ευκαιρία να καταγγέλλει τον ρωσικό κίνδυνο, να εκφράζεται δημόσια για την ανάγκη προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (παρά το τετελεσμένο της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας) και να υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της ισχύος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πυκνή είναι η παρουσία του στα social media και κατά τη θητεία του στην Ελλάδα, ειδικά στο Twitter όπου πρόσφατα εξήρε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ανεβάζοντας και μία φωτογραφία (δείτε τη κάτω) μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Αποστολάκη, και τον αρχηγό ΓΕΑ, Χρήστο Χριστοδούλου.

Untitled

Με αρκετά πόστα στη Λατινική Αμερική και την Ασία στο βιογραφικό του, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα -όπως επεσήμαιναν διπλωτικές πηγές λίγο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα- δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία από Βαλκάνια, ελληνοτουρκικά, ή το Κυπριακό.

Από τη θητεία του όμως στην Ουκρανία, έχει αποδείξει ότι μαθαίνει -και προσαρμόζεται- γρήγορα και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη γλώσσα (στην ουκρανία το πρώτο που έκανε ήταν να μάθει ουκρανικά).  Η παρουσία του στις κρίσιμες επαφές του Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα είναι ενδεικτική της γενικότερης αναβάθμισης του ρόλου του, από απλό κάτοχο του πάντοτε δελεαστικού -για τους διπλωμάτες καριέρας- πόστου της Αθήνας, σε βασικό εκφραστή της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...