500
O Κυριάκος Μητσοτάκης με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάνη στη Βουλή. Η τελευταία θα πρέπει να αρκεστεί, αν θέλει, σε μια θέση βουλευτού | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Ντόρα λυπάμαι» – ο Μητσοτάκης αποκλείει την οικογένεια από την εξουσία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2017, 21:46
O Κυριάκος Μητσοτάκης με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάνη στη Βουλή. Η τελευταία θα πρέπει να αρκεστεί, αν θέλει, σε μια θέση βουλευτού
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Ντόρα λυπάμαι» – ο Μητσοτάκης αποκλείει την οικογένεια από την εξουσία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2017, 21:46

Πώς κόβεις τους πολιτικούς δεσμούς με τη φαμίλια που σε έκανε πολιτικό; Αυτό ίσως να είναι η πιο δύσκολη μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μόλις την ξεκίνησε.

Μπορείς, για παράδειγμα, να μην βάλεις την ίδια την αδελφή σου, την Ντόρα Μπακογιάννη, σε υπουργικό συμβούλιο, όταν μάλιστα εκείνη υπήρξε επί χρόνια επιτυχημένη υπουργός; Αυτό όμως θα γίνει όταν εκλεγεί ο κ.  Μητσοτάκης στην πρωθυπουργία της χώρας — το προανήγγειλε ο ίδιος με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής και ιδίως για τα δεδομένα της οικογένειας Μητσοτάκη—της πλέον «πολιτικής» που έχει γνωρίσει η χώρα—, είναι μια ριζοσπαστική απόφαση από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ειλημμένη απόφασή του να μην περιλαμβάνεται κανένα μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας ή σε άλλο πολιτειακό αξίωμα.

«Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει», εξηγεί στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη σημαίνει ότι εφόσον εκλεγεί ο αδελφός της, η κυρία Μπακογιάννη δεν θα μπορεί να διεκδικήσει θέση υπουργού ή επιτρόπου στην ΕΕ. Κατ’ αντιστοιχία το ίδιο θα ισχύει και για τον γιό της και περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Είναι πάντως αυτή η απόφαση του κ. Μητσοτάκη και μια σαφής αντίστιξη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όλοι έχουν βολέψει κάποιον από την οικογένειά τους — τελευταίο παράδειγμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που πήρε στο Μαξίμου τον εξάδελφό του Γιώργο.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμη ότι προτίθεται να αποσυνδέσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εκλογών ενώ χαρακτηρίζει την απλή αναλογική ως «δείγμα του πολιτικού αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναβεβαιώνει τη βούλησή του για να ψηφιστεί, από την επόμενη Βουλή, ένας «νόμος σύγχρονος που θα εγγυάται τη δίκαιη εκπροσώπηση αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα» ενώ υπογραμμίζει πως ο ίδιος θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να μην περάσει η Ελλάδα την περιπέτεια της ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής.

Αναφορικά με τους υψηλούς τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «άνανδρο» τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επιθέσεις λάσπης προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας ακόμη και τη σύζυγό του Μαρέβα, κάτι που ο ίδιος εντάσσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τραβήξει τα φώτα μακριά από το σκάνδαλο πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ως προς το μέλλον της οικονομίας και τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκροτημένο σχέδιο για να βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση. «Δεν υπόσχομαι στους Έλληνες ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Ν.Δ. δεν αλλάζει: «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για χαμηλότερους φόρους, για επενδύσεις που θα φέρουν νέες και καλύτερες δουλειές, για καλύτερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, για ασφαλείς γειτονιές, για καλύτερα νοσοκομεία, για μικρότερο και καλύτερο κράτος. Θα μιλάμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News