878
To κτίριο του BBC πάνω στο οποίο προβάλλονται τα αποτελέσματα | REUTERS/Eddie Keogh

Εχασε την αυτοδυναμία η Μέι, χαμογελά ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 00:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/06/2017, 11:40
To κτίριο του BBC πάνω στο οποίο προβάλλονται τα αποτελέσματα
|REUTERS/Eddie Keogh

Εχασε την αυτοδυναμία η Μέι, χαμογελά ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 00:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/06/2017, 11:40

Στον αστερισμό της πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Βρετανία μετά τις εκλογές της Πέμπτης: Οι Συντηρητικοί προηγούνται αλλά με απώλειες αρκετές για τους στερήσουν την ήδη ισχνή αυτοδυναμία, οι Εργατικοί κερδίζουν έδαφος και ζητούν πλέον την παραίτηση της Τερέζα Μέι, ενισχυμένοι βγαίνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που δεν θέλουν μια επανάληψη του 2010 και την προοπτική συνεργασίας με τους Τόρις.

Πέρα από αυτά, το εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό UKIP φαίνεται να μένει εκτός Κοινοβουλίου (είχε μόνο μία έδρα) ενώ και οι Πράσινοι κατάφεραν να κερδίσουν μία έδρα και να μπουν στη Βουλή.

Απώλειες καταγράφει το κόμμα SNP της Νίκολα Στέρτζεον στη Σκωτία, διαμορφώνοντας ίσως μια νέα δυναμική στην προοπτική απόσχισης της Σκωτίας, με ένα δεύτερο δημοψήφισμα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Brexit. Σταθερή με τρεις έδρες παραμένει η παρουσία του Plaid Cymru, του ουαλικού κόμματος.

Γύρω στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), υπήρχαν οριστικά αποτελέσματα για 646 από τις 650 έδρες, στις οποίες οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει τις 315 (απώλειες 12 εδρών) χάνοντας οριστικά την αυτοδυναμία χρειάζεται 326 έδρες.

Την ίδια στιγμή, οι Εργατικοί έχουν 261 (+31 έδρες), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 (+4) και το SNP 35 (-19 έδρες).

Διάφορα άλλα κόμματα καταλαμβάνουν 23 έδρες, εκ των οποίων 10 πηγαίνουν στο DUP, το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και μία στους Πράσινους. Οι πρώτοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να γίνουν δεξαμενή ψήφων στήριξης ή ανοχής της Τερέζα Μέι, η οποία και πάλι δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα βρει μια έστω και οριακή πλειοψηφία.

Λόγω του μονοεδρικού συστήματος, η διαφορά στα ποσοστά έχει μικρότερη σημασία, οι Συντηρητικοί προηγούνται πάντως με 42,3% έναντι 40,2% για τους Εργατικούς.

Διαβάστε: Εγκλημα και τιμωρία: το φιάσκο της Τερέζα Μέι

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της κατανομής των εδρών, οι Εργατικοί επιβεβαιώνουν και επεκτείνουν σε κάποιες περιπτώσεις την κυριαρχία τους στο Λονδίνο και στα βιομηχανικά κέντρα της βόρειας Αγγλίας, όπως το Μάντσεστερ. Οι Τόρις κυριαρχούν στην επαρχία της Αγγλίας και το SNP στη Σκωτία.

Τι έδειξαν τα exit poll

Σύμφωνα με τα exit poll
Οι Συντηρητικοί κερδίζουν 314 έδρες, χάνοντας 12 από τη δύναμη που είχαν στην προηγούμενη Βουλή.
Οι Εργατικοί κερδίζουν 266 έδρες, αυξάνοντας θεαματικά τη δύναμη τους από τις 232 που είχαν στην προηγούμενη Βουλή.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί αυξάνουν τις έδρες τους από 8 σε 14.
Οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές χάνουν δύο έδρες και κερδίζουν 34.

Οι Συντηρητικοί παραμένουν, με βάση τα αποτελέσματα, η κυρίαρχη δύναμη στη βρετανική πολιτική ζωή, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η αυτοδυναμία, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά που ήθελαν τους Εργατικούς να μειώνουν θεαματικά τη δημοσκοπική διαφορά, ανακάμπτοντας θεαματικά στο Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλο στοίχημα για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, το οποίο έχασε πανηγυρικά την ώρα που ζητούσε από τους συμπολίτες της μια «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».

Πού οφείλεται το αποτέλεσμα; Σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα των ανθρώπων για την ποιότητα της ζωής τους, σε ευθύνες που αποδίδονται στην κυβέρνηση για την τρομοκρατία και σε δεύτερες σκέψεις για το Brexit, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη χαμηλή επίδοση των ακροδεξιών.

2017-06-09T052917Z_1254608619_RC121BBBFF40_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Η είσοδος της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο μέσα από το μόνιτορ τηλεοπτικής κάμερας (REUTERS/Hannah McKay)
Τι θα γίνει από εδώ και  πέρα

Η οριστικοποίηση της απώλειας της αυτοδυναμίας για την Τερέζα Μέι, όπως  οριστικοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής αφήνει τη Βρετανία με ένα Κοινοβούλιο που μένει εκκρεμές, κατά τη γλαφυρή έκφραση  των Βρετανών.

Διαβάστε: Η επόμενη ημέρα με την πρωθυπουργό -και τη Βρετανία- σε περιδίνηση

Ελλείψει συμφωνίας για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Τερέζα Μέι ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ την επόμενη εβδομάδα, ελάχιστες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα που έβαλε τη χώρα σε μια περιπέτεια από την οποία δεν φαίνεται να βγαίνει πολύ σύντομα.

2017-06-09T043146Z_482240774_RC14760D4D30_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Η Τερέζα Μέι αποχωρεί από τα γραφεία του κόμματος το πρωί της Παρασκευής (REUTERS/Peter Nicholls)

Οι πρώτες αντιδράσεις πολιτικών και αναλυτών έχουν να κάνουν με την υποχώρηση των Συντηρητικών και, φυσικά, την εντυπωσιακή άνοδο των Εργατικών. Στους κύκλους των Συντηρητικών υπάρχει ανοιχτή δυσφορία για την Τερέζα Μέι. Την εγκαλούν για πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και για υπερβολική προβολή του εαυτού της.

Στην απερχόμενη βουλή οι Συντηρητικοί της Μέι διέθεταν μία μικρή σχετικά πλειοψηφία 17 εδρών και ο βασικός ίσως λόγος που η βρετανή πρωθυπουργός αποφάσισε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ήταν να αυξήσει την πλειοψηφία της με δεδομένο ότι ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit στις 19 Ιουνίου. Προεκλογικά είχε καταστήσει σαφές ότι το όποιο αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες, ο σχεδιασμός της ήταν όμως ότι θα είχε και η ίδια μια καθαρή, ει δυνατόν ισχυρή εντολή.

Από την άλλη, οι Εργατικοί, επιδεικνύοντας τη θεαματική τους ανάκαμψη, υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργός πρέπει πλέον να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής της. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ήδη ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί και ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι να ηγηθούν μίας κυβέρνησης μειοψηφίας.

2017-06-09T024035Z_683919461_RC17DDD1DCA0_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Απόλυτα ικανοποιημένος ο Τζέρεμι Κόρμπιν από το αποτέλεσμα, εδώ με την υποψήφια των Εργατικών Εμπιλι Θορνμπέρι (REUTERS/Darren Staples)

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ ανακοίνωσε ότι «θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...