946
Εκεί η εκλογική διαδικασία δεν έχει ποτέ απρόοπτα | REUTERS

Οι Βρετανοί ψηφίζουν υπό τη σκιά Brexit και τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 18:50
Εκεί η εκλογική διαδικασία δεν έχει ποτέ απρόοπτα
|REUTERS

Οι Βρετανοί ψηφίζουν υπό τη σκιά Brexit και τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 18:50
Το σκηνικό
REUTERS/Ben Stansall/Pool
Η Μέι αποφάσισε να κάνει πρόωρες εκλογές για να συντρίψει τον Κόρμπιν. Θα της βγει; |REUTERS, Ben Stansall, Pool

Την Πέμπτη οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, την κάτω βουλή της Βρετανίας (το άλλο σώμα είναι η Βουλή των Λόρδων). Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον πέρσι το καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αποφάσισε να κηρύξει πρόωρες εκλογές σχεδόν τρία χρόνια πριν από την κανονική λήξη της θητείας. Την εκλογική διαδικασία σκιάζουν οι τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο τελευταίο δίμηνο (δύο στο Λονδίνο και μία στο Μάντσεστερ) αλλά και οι έντονες συζητήσεις και η πολιτική αντιπαράθεση για το Brexit και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το δύσκολο διαζύγιο με τις Βρυξέλλες.

Η τρομοκρατία
People look at floral tributes after a vigil to remember the victims of the attack on London Bridge and Borough Market, at Potters Field Park, in central London, Britain, June 5, 2017. REUTERS/Marko Djurica
Οι Βρετανοί παρά τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Αλλά πώς θα αντιδράσουν στην κάλπη; | REUTERS, Marko Djurica

Το ζήτημα της τρομοκρατίας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας και φαίνεται ότι θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα το οποίο πιθανότατα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό διότι η Βρετανία έχει ως σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ανήκει στον διεθνή συνασπισμό των χωρών υπό τις ΗΠΑ που μάχονται το ISIS. Είναι επίσης μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, μέλος του NATO, διαθέτει πυρηνικά όπλα, είναι η Πέμπτη οικονομία στον κόσμο και μέλος του G7 και του G20.

Πώς ψηφίζουν
Britain Horse Racing - Derby Festival - Epsom Racecourse - June 3, 2017 Britain's Queen Elizabeth during the Derby Festival Reuters / Peter Nicholls Livepic EDITORIAL USE ONLY.
Η βασίλισσα Ελισάβετ θα δώσει την εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Μέι | Reuters, Peter Nicholls Livepic

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί (9 ώρα Ελλάδος) ως τις δέκα το βράδυ (12 το βράδυ ελληνική ώρα). Οι κάτοικοι άνω των 18 έχουν δικαίωμα ψήφου όπως και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Η καταμέτρηση των ψήφων αρχίζει αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και ως τα ξημερώματα της Παρασκευής 9 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα δώσει την εντολή στο πρόσωπο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, κατά παράδοση στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Η Βουλή θα συνέλθει στις 13 Ιουνίου για να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και για να εκλεγεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Βουλής (State Opening) θα γίνει στις 19 Ιουνίου όταν η βασίλισσα Ελισάβετ θα διαβάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της κυβέρνησης για την επόμενη νομοθετική περίοδο. Την ίδια εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Brexit.

Το εκλογικό σύστημα
Britain's opposition Labour Party leader, Jeremy Corbyn, holds a red rose after a rally ahead of the forthcoming general election, in Glasgow, Britain June 7, 2017. REUTERS/Russell Cheyne
Αν η Μέι δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε ίσως ο Κόρμπιν έχει μία μοναδική ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας | REUTERS, Russell Cheyne

Η Βρετανία είναι χωρισμένη σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες, κατά συνέπεια για να λάβει κάποιο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή χρειάζεται να εκλέξει 326 βουλευτές. Στην απερχόμενη βουλή οι Συντηρητικοί της Μέι διέθεταν μία μικρή σχετικά πλειοψηφία 17 εδρών και ο βασικός ίσως λόγος που η βρετανή πρωθυπουργός αποφάσισε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ήταν να αυξήσει την πλειοψηφία της με δεδομένο ότι ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit. Την έδρα κάθε περιφέρειας λαμβάνει αυτός που έρχεται πρώτος σε ψήφους (first-past-the-post). Οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν τον πρωθυπουργό της προτίμησής τους αλλά μόνον τον βουλευτή. Η θητεία της Βουλής είναι πενταετής, οπότε οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία , θα γίνουν το αργότερο τον Ιούνιο του 2022.

Ποιος θα νικήσει;
A polling station sign is seen ahead of the forthcoming general election, in London, Britain June 6, 2017. REUTERS/Toby Melville
Το πλειοψηφικό σύστημα στη Βρετανία ευνοεί συνήθως το πρώτο κόμμα | REUTERS, Toby Melville

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας είναι το Συντηρητικό του οποίου ηγείται η Τερέζα Μέι, το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό του Τιμ Φάρον, το ακροδεξιό UPIK στο οποίο, μετά την αποχώρηση του Νάιτζελ Φάρατζ, σήμερα ηγείται ο Πολ Νάταλ και οι Πράσινοι. Οι σκωτσέζοι εθνικιστές, οι ουαλοί εθνικιστές και τέσσερα μικρά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας είχαν αντιπροσώπους στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών έχει μειωθεί στις επτά περίπου μονάδες. Οταν η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές στις 19 Απριλίου οι δημοσκοπήσεις τής έδιναν ένα προβάδισμα 17 μονάδων.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση της YouGov εκτιμά ότι οι Τόρις θα λάβουν 304 έδρες στην επόμενη βουλή. Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν η Μέι θα χρειαστεί 22 βουλευτές ακόμα για την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα είναι επίσης μία σημαντική ήττα για τη βρετανή πρωθυπουργό, καθώς οι Συντηρητικοί σήμερα έχουν 330 έδρες. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση το εργατικό Κόμμα θα λάβει 266 έδρες. Αλλες δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι η διαφορά θα είναι ακόμα μικρότερη. Brexit, τρομοκρατία, σύστημα Υγείας, μετανάστευση και οικονομία είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν τελικά τον νικητή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...