373
| Reuters

Ο Μάικλ Τζόρνταν νίκησε τους Κινέζους για τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματός του

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 11:18

Ο Μάικλ Τζόρνταν νίκησε τους Κινέζους για τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματός του

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 11:18

O Μάικλ Τζόρνταν υπήρξε ανίκητος στα γήπεδα του μπάσκετ. Τώρα αποδεικνύει ότι είναι ανίκητος και «εκτός έδρας», στο γήπεδο του δαιδαλώδους δικαστικού συστήματος της Λαϊκής Κίνας. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Πεκίνο έκρινε ότι ο θρύλος του ΝΒΑ κατέχει αυτός τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός του στα κινέζικα, σε μια εξέλιξη που ήρθε να ανατρέψει προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και να κλείσει οριστικά μια πολύχρονη διαμάχη.

Το 2012, ο 53χρονος σήμερα Μάικλ Τζόρνταν είχε μηνύσει μια κινεζική εταιρεία αθλητικών ειδών με την επωνυμία Qiaodan Sports. Στα αγγλικά δεν σημαίνει τίποτα, αλλά στα κινέζικα προφέρεται «Τσιόουνταν» και είναι η κινεζική προφορά του επωνύμου του Τζόρνταν. Αλλωστε ο σύνδεσμος ήταν προφανής: η ίδια εταιρεία φρόντιζε να πουλάει αθλητικές μπλούζες με το Νο23, το νούμερο που φορούσε στο μεγαλύτερο μέρος της θρυλικής καριέρας του με τους Σικάγο Μπουλς. Ο Τζόρνταν είχε υποστηρίξει ότι η χρήση του ονόματός του παραπλανούσε τους κινέζους καταναλωτές ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη φίρμα.

Κατώτερα δικαστήρια είχαν απορρίψει τα αιτήματα του Τζόρνταν, αλλά εκείνος δεν πτοήθηκε. Πήγε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το οποίο έκρινε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πρέπει να αλλάξει τον τίτλο της και να μην εγγράφεται ως τέτοια στα εμπορικά επιμελητήρια. Ωστόσο της επιτράπηκε να χρησιμοποιεί το όνομα ως ιδεόγραμμα που κατά το Quartz είναι: 乔丹.

«Είμαι χαρούμενος που το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμά μου να προστατεύω το όνομά μου, μέσα από αυτή την απόφαση. Οι κινέζοι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι η Qiaodan Sports και τα προϊόντα της δεν έχουν καμία σχέση μαζί μου» δήλωσε ο Τζόρνταν, ο οποίος στην καριέρα του στα γήπεδα του μπάσκετ κατέκτησε μεταξύ άλλων έξι πρωταθλήματα του ΝΒΑ με τους Μπουλς και δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Πρόσφατα τιμήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη διάκριση για αμερικανό πολίτη.

U.S. President Barack Obama awards NBA star Michael Jordan the Presidential Medal of Freedom during a ceremony in the East Room of  the White House in Washington, U.S., November 22, 2016.       REUTERS/Yuri Gripas
U.S. President Barack Obama awards NBA star Michael Jordan the Presidential Medal of Freedom during a ceremony in the East Room of the White House in Washington, U.S., November 22, 2016. REUTERS/Yuri Gripas

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...