477
Η Ανγκελα Μέρκελ ευχαριστεί τους συνέδρους. Επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89,5% | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Μέρκελ άλλαξε την ατζέντα και κερδίζει στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 08:30
Η Ανγκελα Μέρκελ ευχαριστεί τους συνέδρους. Επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89,5% | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Μέρκελ άλλαξε την ατζέντα και κερδίζει στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 08:30

Μία ημέρα μετά την πανηγυρική επανεκλογή της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και ενώ απευθυνόμενη στην κομματική βάση από το συνέδριο του CDU στο Εσεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναληφθεί το 2015», έπλεξε το εγκώμιο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεσμεύτηκε ότι δεν σκοπεύει να αναζητήσει μετεκλογική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Φιλελεύθερους του FDP, η Ανγκελα Μέρκελ είδε τις δημοσκοπήσεις να ανταποκρίνονται θετικά. Για πρώτη φορά τόσο θετικά τον τελευταίο καιρό, που το προφίλ της ανίκητης καγκελαρίου είχε τρωθεί λόγω του Προσφυγικού και των αποτυχιών σε μια σειρά από κρατίδια.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, τα δυο τρίτα των Γερμανών εμφανίζονται να επικροτούν το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες κατεβαίνουν αυτή τη φορά στη μάχη για τις εκλογές του 2017, χωρίς αυτή τη φορά να προδικάζουν πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες – επιδιώκοντας δηλαδή την αυτοδυναμία, κάτι που δεν είχε καταστεί δυνατό ούτε το 2009 όταν δημιούργησαν κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP του μακαρίτη Γκίντο Βεστερβέλε, ούτε το 2013 όταν έγινε ο Μεγάλος Συνασπισμός με το SPD του Πέερ Στάινμπρουκ.

Αντίθετη άποψη έχει το 30%, που φαίνεται να επιθυμούν από το CDU μια πιο ανοιχτή ατζέντα στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν τα ευρήματα για τη δημοσκοπική εικόνα της ίδιας της Μέρκελ. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου παρουσιάζει άνοδο, μια αντιστροφή της εικόνας καθίζησης που είχε καταγραφεί στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 και όσο τα προσφυγικά κύματα συνέχιζαν να καταφθάνουν στη Γερμανία.

Στο υποθετικό ερώτημα αν γίνονταν σήμερα εκλογές για άμεση εκλογή καγκελαρίου, η Μέρκελ λαμβάνει το 51%, μια μονάδα περισσότερη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πιθανότερος αντίπαλός της, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και σημερινός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακολουθεί με 36 μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας μόλις 15%! Η Μέρκελ έχει μάλιστα την απόλυτη σχεδόν στήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων, αφού 9 στους 10 οπαδούς της CDU θα την ψήφιζαν. Στον αντίποδα, μόλις το 38% των υποστηρικτών του SPD θα ψήφιζε τον Γκάμπριελ αν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από τους πολίτες. Η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά, τέλος, την πρόθεση ψήφου, δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες διακυμάνσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Παρότι καταγράφει οριακή πτώση, το CDU παραμένει πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας 36% ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 22%. Αριστερά και Πράσινοι λαμβάνουν 12 και 11% αντίστοιχα ενώ οι Φιλελεύθεροι του FDP έχουν ένα 6%.

Δημοσκοπική πτώση εξακολουθεί να καταγράφει το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό AfD που υποχωρεί στο 10%. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι «το προσφυγικό ζήτημα, που λειτουργούσε για το κόμμα σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο θέμα για τους πολίτες». Και αυτό πιστώνεται στην πολιτική ικανότητα της Μέρκελ, η οποία με την ανοιχτή σύγκρουση με την Αγκυρα και τη σειρά διεθνών επαφών (βλ. άτυπη σύνοδος της ΕΕ με τον Μπαράκ Ομπάμα) έφερε το Προσφυγικό σε δεύτερο πλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...