529
Ο Τραμπ ποζάρει στον φακό του Καβέρ για το «Πρόσωπο της Χρονιάς» του Time | Paul Moakley for TIME

Ο Τραμπ είναι (δυστυχώς) το πρόσωπο της χρονιάς του Time

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 15:02
Ο Τραμπ ποζάρει στον φακό του Καβέρ για το «Πρόσωπο της Χρονιάς» του Time
|Paul Moakley for TIME

Ο Τραμπ είναι (δυστυχώς) το πρόσωπο της χρονιάς του Time

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 15:02

Θα αρκούσε ο τίτλος στο εξώφυλλο, «Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής» (Donald Trump, President of the Divided States of America), για να εξηγήσει την επιλογή που έκανε το Time ως προς το ποιος ήταν εφέτος το πρόσωπο της χρονιάς. Το αμερικανικό περιοδικό επιλέγει το πρόσωπο για κάθε έτος από το 1927, τότε ήταν «ο άνδρας της χρονιάς». Αλλες εποχές τότε, οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στην κουζίνα ή στην κρεβατοκάμαρα, θα του άρεσε πολύ του μισογύνη νέου προέδρου των ΗΠΑ.

cover-trump

Τώρα όμως το Time διαλέγει το «πρόσωπο» της χρονιάς. Και αυτό, στην 90η επιλογή, είναι ο Τραμπ. Δικαιολογημένα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της υπερδύναμης ήταν αυτός που μας απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλον. Διότι κατάφερε να διχάσει όσο κανείς άλλος τους Αμερικανούς και τον κόσμο ολόκληρο. Ηταν μάλιστα τέτοια η οξύτητα της ρητορικής του που κάποια στιγμή, εκεί στα μέσα Οκτωβρίου, η προεκλογική εκστρατεία του και οι ελπίδες του για τον Λευκό Οίκο έδειχναν να έχουν καταρρεύσει. Ετσι το Time έβγαζε δεύτερο εξώφυλλο με τον Τραμπ να λιώνει ολοκληρωτικά (το πρώτο εξώφυλλο ήταν τον Αύγουστο).

trump-compare-final

Αλλά ο Τραμπ δεν έλιωσε. Κέρδισε εκείνες τις πολιτείες στις οποίες «πέρασε» η ξενοφοβική και οπισθοδρομική ρητορική του και εξασφάλισε εκείνους τους εκλέκτορες που του έδωσαν τον Λευκό Οίκο, μολονότι τη Χίλαρι Κλίντον ψήφισαν 2,6 εκατ. Αμερικανοί περισσότεροι.

Μετά την 8η Νοεμβρίου οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που όντως έρχεται σε αντιδιαστολή με την ονομασία τους. Δεν είναι «ηνωμένες» οι πολιτείες, είναι διχασμένες. Στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος ακόμα διαδηλώνει: «αυτός δεν είναι ο πρόεδρός μου».

Αλλά το αφτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Στις 28 Νοεμβρίου, πόζαρε φιλάρεσκα και μέσα στην απίστευτη χλιδή του Πύργου Τραμπ για τον φωτογράφο Ναντάβ Καβέρ ο οποίος για λογαριασμό του Time έκανε τη φωτογράφιση του προσώπου της χρονιάς. Ο ίδιος φωτογράφος είχε αναλάβει και το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα για το 2012. Αλλες εποχές πάλι.

«Αυτή είναι η 9οη φορά που ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση, για καλό ή για καλό, στα γεγονότα της χρονιάς. Τι είναι λοιπόν εφέτος. Για καλό ή για κακό; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πόσο ριζικά η χώρα διαφωνεί για την απάντηση», ανέφερε στην αιτιολόγηση της επιλογής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ η Νάνσι Γκιμπς διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η επιλογή του προσώπου από το Time διχάζει. Αλλωστε, όπως σημειώνει και η Γκιμπς, οι άνθρωποι που επηρέασαν μια χρονιά και επελέγησαν ως τέτοιοι, το κατάφεραν είτε για καλό είτε για κακό. Το Time είχε εξώφυλλο τον Αδόλφο Χίτλερ το 1938, τον Ιωσήφ Στάλιν το 1939 και το 1942, τον Αγιατολάχ Χομεϊμί το 1979. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η αμφιλεγόμενη επιλογή αφορά την καρδιά και την ψυχή της Αμερικής.

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και ότι η αλήθεια είναι ισχυρή μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη για αυτόν που τη λέει, επειδή χειραφέτησε ένα κρυμμένο εκλογικό σώμα κάνοντας κυρίαρχο ρεύμα τις τύψεις του και μεταδίδοντας ζωντανά τους φόβους του, και επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας αυτήν του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο του 2016 για το Time» κατέληξε η Γκιμπς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...