871
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτο στο συνέδριο της Δράσης | Alexandros Michailidis / SOOC

Στροφή στην κοινωνία και στο κόμμα για τον Κυριάκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτο στο συνέδριο της Δράσης
|Alexandros Michailidis / SOOC

Στροφή στην κοινωνία και στο κόμμα για τον Κυριάκο

Μισογεμάτο επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, που φέρουν την κυβέρνηση να ολοκληρώνει – κακήν κακώς – την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μπορεί το αίτημα και η προσδοκία πολλών γαλάζιων στελεχών για πρόωρες εκλογές να έχει πάρει εκ των πραγμάτων μία ολιγόμηνη παράταση, ωστόσο, η αποφυγή μίας νέας, πιθανώς θανάσιμης για την χώρα, αποσταθεροποίησης, αντίστοιχης με τα όσα συνέβησαν το περσινό καλοκαίρι προκαλεί κατ αρχήν ανακούφιση και έντονο προβληματισμό στην Λεωφόρο Συγγρού, πρωτίστως για το αντιαναπτυξιακό και αντιμεταρρυθμιστικό μείγμα μέτρων, που προέταξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, το εξάμηνο σχετικής ηρεμίας, που φαίνεται να έχει «αγοράσει» ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανασυνδέσει τη ΝΔ με κοινωνικά στρώματα, που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η περιοδεία του στο Περιστέρι την προηγούμενη εβδομάδα είναι η πρώτη από αρκετές σχετικές πρωτοβουλίες, που θα ακολουθήσουν, με στόχο να αποκρουσθεί εν τοις πράγμασιν ο χαρακτηρισμός του νεοφιλελεύθερου, που προσάπτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και να καταδειχθεί ότι η ΝΔ έχει ρεαλιστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, μακριά από τις ζημιογόνες πολιτικές, που υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πορεία του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία, προϋποθέτει, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ένα σύγχρονο, σφριγηλό και ανοιχτό κόμμα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολιτικές, οικονομικές και επικοινωνιακές ανάγκες της συγκυρίας. Οδηγός για την εν εξελίξει κομματική ανασυγκρότηση, η οδηγία του προέδρου της ΝΔ να μην χαθεί το momentum, που δημιούργησε το σε γενικές γραμμές άρτια οργανωμένο 10ο τακτικό Συνεδρίου, στα τέλη Απριλίου. Κατόπιν αυτών και με πρωτοβουλία του γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος, Βασίλη Σπανάκη, συνέρχεται αυτό το διήμερο η Σύνοδος των Προέδρων των ΝΟΔΕ, θεσμός, που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει. Η παρουσία, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου πιστοποιεί τον σημαντικό της χαρακτήρα, όσο και την πρόθεση του να εγγυηθεί ο ίδιος την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αναδιοργάνωση της ΝΔ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Τομέας Οργανωτικού του Κόμματος ετοιμάζει, μάλιστα, πρωτοβουλίες – έκπληξη, ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Εξάλλου, παρά την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση, καθώς γαλάζιοι επιτελείς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει εκ νέου το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού, μόλις – και αυτό δεν θα είναι πολύ μακριά – προσκρούσει στα αδιέξοδα, που ο ίδιος οικοδομεί.

Εφ εξής ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην αποδόμηση του 4ου Μνημονίου των Τσίπρα-Καμμένου, επιχειρώντας παράλληλα να πείσει τους διεθνείς συνομιλητές του ότι το μείγμα της νέας συμφωνίας Αθήνας – Κουαρτέτου είναι καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς ανασύρει τη συνταγή του πρώτου Μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία και τον φερέλπιδα Γάλλο Υπουργό Οικονομίας, Εμάνουελ Μακρόν.

Στα τέλη του μήνα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 40ηεπέτειο από την ίδρυση του ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει κρίσιμες επαφές με τις κεφαλές της Ευρωπαικής Κεντροδεξιάς. Στο εσωτερικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανίζει εαυτόν τον φυσικό ηγέτη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί τη συντριπτική πλειοψηφία του 38% του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

_mg_15941463224157
Στιγμιότυπο από το συνέδριο της Δράσης το Σάββατο. Από δεξιά: Σταύρος Θεοδωράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αννα Διαμαντοπούλου και Στέφανος Μάνος (SOOC)

«Η ανικανότητα τους είναι εξόφθαλμη και καταστροφική πρέπει να φύγουν το συντόμοτερο» διακήρυξε το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της Δράσης, επιμένοντας έτσι πως η στρατηγική του κόμματος να ζητήσει εκλογές δεν ήταν λανθασμένη.

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις του πρόσφατου Eurogroup, όπου κλείδωσε κατά τα φαινόμενα η συμφωνία Αθήνας – εταίρων, η εσωκομματική γκρίνια για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδος της Λεωφόρου Συγγρού έχει μεγαλώσει.

«Οσοι έσυραν τον κ. Μητσοτάκη στη λογική της εδώ και τώρα κατάληψης της εξουσίας μέσω του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, εξέθεσαν την παράταξη και έπληξαν την αξιοπιστία του πολιτικού της λόγου» επισημαίνει έμπειρο γαλάζιο στέλεχος, που δεν κρύβει την απογοήτευση του για το γεγονός, όπως λέει, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα. Την ίδια ώρα, δεν περνά απαρατήρητη η επανενεργοποίηση του πρώην προέδρου, Βαγγέλη Μειμαράκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον άλλοτε ορκισμένο του εχθρό, Ανδρέα Παπαμιμίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι συμφώνησαν στην προφανή – όπως ειπώθηκε –  αστοχία της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος, ενώ ο πρώην γραμματέας του κόμματος δεν σταματά σε δημόσιες τοποθετήσεις του να στοχοποιεί το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπαίτιο για τον αυτοεγκλωβισμό του, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Φίλιππος Ταυρής, επεφύλαξε το Σάββατο ένα φαρμακερό tweet, που αποκαλύπτει ως ένα βαθμό τον κίνδυνο να διολισθήσει η ΝΔ σε μία νέα φάση εσωστρέφειας: «Eνα κόμμα έχει ιδέες και κοινωνική αναφορά. Μόνο με ιδέες είναι λέσχη. Μόνο με κοινωνική αναφορά είναι ομάδα συμφερόντων». Την ίδια ώρα, η μεγάλη μερίδα των καραμανλικών στελεχών τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο, στο εσωτερικό της αναπτύσσονται απόψεις αποδεδειγμένης δυστοκίας της γαλάζιας ηγεσίας να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, η προεδρική πλευρά χαρακτηρίζει φαντασιόπληκτους όλους όσοι – είναι λίγοι – διακινούν σενάρια περί «μητσοτακικής παρένθεσης» ή προεξοφλούν ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...