1087
Ο Ντέμιαν Λούις στον ρόλο του Αξ με φόντο την έπαυλη των 84 εκατ. στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης | Showtime

Ντέμιαν Λούις: «Οι δισεκατομμυριούχοι είναι παρεξηγημένοι»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 22:51
Ο Ντέμιαν Λούις στον ρόλο του Αξ με φόντο την έπαυλη των 84 εκατ. στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης
|Showtime

Ντέμιαν Λούις: «Οι δισεκατομμυριούχοι είναι παρεξηγημένοι»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 22:51

«Θα ψήφιζες Τραμπ;» είναι η ερώτηση που του κάνουν συχνότερα οι περαστικοί στη Νέα Υόρκη. Ο λονδρέζος Ντέμιαν Λούις αυτόν τον καιρό ζει εκεί, για τις ανάγκες των γυρισμάτων του τηλεοπτικού σίριαλ «Billions» το οποίο κάνει θραύση τελευταία και στην Ελλάδα.

«Μα… Τραμπ θα ψήφιζε» απαντάει εκείνος, αναφερόμενος στον ήρωα που υποδύεται στο σίριαλ, τον Μπόμπ Αξελροουντ.

Ο Αξελρόουντ ή Αξ, είναι ένα γκόλντεν μπόι, ένας πάμπλουτος, αδίστακτος αλλά και αινιγματικός διαχειριστής hedge fund. Οι διαχειριστές των hedge funds ‒ στα ελληνικά: αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου ‒ συνήθως επενδύουν και δικά τους κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, ώστε να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους με τους άλλους επενδυτές. Αρα λαμβάνουν και οι ίδιοι τα υπέρογκα κέρδη του τζόγου…

Επιπλέον όμως λαμβάνουν συνήθως και ετήσια αμοιβή διαχείρισης (management fee), η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό της συνολικής αξίας των επενδυμένων κεφαλαίων ετησίως, καθώς επίσης λαμβάνουν και μία αμοιβή επιτυχίας (success fee), αν η καθαρή αξία των επενδυμένων κεφαλαίων αυξηθεί. Κάπως έτσι, χτίζονται τα δισεκατομμύρια… που έχουν οι περισσότεροι.

BILLIONS-s1e1
Ο Λούις υποδύεται στην τηλεοπτική σειρά «Billions» έναν σαραντάρη διαχειριστή hedge fund (Showtime)

Στο «Billions», ο Αξ αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο, τον εισαγγελέα Τσακ Ρόουντ, που υποδύεται ο Πολ Τζιαμάτι, και ο οποίος έχει πολιτικές φιλοδοξίες και προσπαθεί να ξεσκεπάσει, μάλλον εις μάτην, τις ύποπτες πηγές της αμύθητης περιουσίας του διαχειριστή.

1453985420758
Ο Πολ Τζιαμάτι υποδύεται τον εισαγγελέα με τις πολιτικές φιλοδοξίες που κυνηγάει τον διαχειριστή (Showtime)

«Εχει πλάκα να είσαι δισεκατομμυριούχος», λέει στον Guardian ο Ντέμιαν Λούις. «Αν μπορούσα να ξοδέψω έτσι, ένα-δυο εκατομμύρια, το πρώτο πράγμα που θα αγόρασα είναι ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Εχω πετάξει με τέτοιο μερικές φορές και πραγματικά είναι φοβερή αυτή η αίσθηση της άνεσης που σου δίνει. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες της ζωής! Το δεύτερο που θα αγόρασα επίσης είναι η ομάδα Λίβερπουλ».

Ο σαρανταπεντάρης Ντέμιαν Λούις πάντως, δεν μπορεί να πεις κανείς πως γνώρισε και τι θα πει φτώχια. Γεννήθηκε σε ακριβή περιοχή του Λονδίνου, και ο πατέρας του υπήρξε χρηματιστής στο Σίτι. Η μητέρα του δεν εργαζόταν – ήταν μια πολύ εύπορη γυναίκα. O πατέρας της είχε τίτλο ευγενείας και ήταν δήμαρχος του Λονδίνου και συγγενείς της μητέρας της ήταν πλούσιοι φιλάνθρωποι αλλά και γιατροί της βασιλικής οικογένειας.

«Στα σχολεία που πήγα ήμουν εσώκλειστος», λέει σήμερα ο Λούις. Ενα από αυτά ήταν και το περίφημο Ιτον, στο οποίο φοιτούν παραδοσιακά όλα τα πριγκιπόπουλα του βρετανικού θρόνου. «Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα ήταν αληθινά αριστοκρατικό, όπως αυτά που δείχνουν τα βρετανικά σίριαλ εποχής».

960
O Ντάμιεν Λούις, για τις ανάγκες του ρόλου μίλησε με πραγματικούς διαχειριστές κεφαλαίων. Οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ρυθμιστές των αγορών (Showtime)

Ο ήρωας, αντίθετα, που υποδύεται στο σίριαλ, ο Αξ, είναι ένας αυτοδημιούργητος σαραντάρης που προέρχεται από εργατική τάξη και ακούει με πάθος Perl Jam. Εφτασε όμως, με διάφορους τρόπους, πλέον, να ζει σε έπαυλη στα Χάμπτονς αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρόκειται για μια νέα τάξη νέων δισεκατομμυριούχων», λέει για τον ρόλο ο σεναριογράφος της σειράς  Ντέιβιντ Λίβιεν. «Είναι σαραντάρηδες, αυτοδημιούργητοι και απλοϊκοί με έναν τρόπο που δεν αποτυπώνεται στα μέσα ενημέρωσης. Κάνουν μόνοι τους κουμάντο, πετάνε με τα αεροπλάνα τους και φαίνεται να έχουν τον κόσμο στα πόδια τους».

«Είναι σαν να μελετάς την ανθρώπινη πλευρά των βασιλιάδων μέσα στα βασίλειά τους», διευκρινίζει ο Ντέμιαν Λούις. «Μελετάς τι είδους προσωπικότητα πρέπει να έχει κανείς για να κερδίσει τέτοιου είδους θέσεις μέσα στην κοινωνία. Και επίσης βλέπεις, τι είναι έτοιμοι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να διατηρήσουν τις θέσεις που κατέκτησαν».

Ο βρετανός ηθοποιός συνάντησε πολλούς τέτοιους ανθρώπους για να μπορέσει να συγκροτήσει τον ρόλο του Αξ. «Τους εξέταζα, κατά κάποιον τρόπο, και προσπαθούσα να βρω μια σύνδεση ανάμεσα σε μένα και σ΄αυτούς για να στηρίξω την ερμηνεία μου. Πιστεύω τελικά ότι οι «hedgies» (διαχειριστές hedge fund) είναι παρεξηγημένοι. Λίγοι μπορούν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε έναν CEO της Wall Street και σε έναν δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund, ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα».

960 (1)
Ο διαχειριστής χαλαρώνει στον πανάκριβο καναπέ του παρέα με τη σύζυγό του, την οποία υποδύεται η Μάγκι Σιφ (Showtime)

Ο Λούις στις επαφές τους με τους «hedgies» αναζητούσε ένα επιχείρημα, από τους ίδιους, που να δικαιολογεί τον ύποπτο ρόλο τους. «Ξέρουμε τι κάνουν και το απορρίπτουμε. Τι λένε οι ίδιοι όμως στον εαυτό τους για να τον πείσουν να συνεχίσει;».

Το επιχείρημα που έλαβε ο ηθοποιός από τους διαχειριστές που καταστρέφουν ολόκληρες οικονομίες κρατών είναι ότι «ρυθμίζουν τις αγορές». Ψάχνουν και απομονώνουν τις φούσκες. «Ναι, βεβαίως, ελπίζουν να βγάλουν χρήματα από αυτή τη διαδικασία, στοιχηματίζοντας ότι μία συγκεκριμένη εταιρεία θα καταρρεύσει. Και ναι, ο Τύπος λέει ότι χειραγωγούν τις αγορές και τα media, προκειμένου να πείσουν τους μετόχους να αποσύρουν τα χρήματά τους για να πέσει η τιμή της μετοχής και να κερδίσουν οι ίδιοι (οι «hedgies»). Εντάξει αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αν γίνεται με καθαρό τρόπο, με σεβασμό και ειλικρίνεια, τότε το επιχείρημα ευσταθεί ‒ ότι δηλαδή αυτοί οι πάμπλουτοι διαχειριστές κάνουν τη δική τους σταυροφορία υπέρ των μετόχων».

Εντάξει, είναι αστείος αυτός ο παραλληλισμός. Περισσότερο με κοράκια μοιάζουν αυτοί οι τύποι παρά με ιππότες. «Το να υποδύεσαι έναν ρόλο, είναι λίγο σαν να κάνεις τον δικηγόρο του ρόλου σου. Θέλω να βρω θετικά στοιχεία σ΄αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσω να ταυτιστώ μαζί τους», διευκρινίζει ο Ντέμιαν Λούις. «Οι διαχειριστές είναι πολλοί σήμερα. Ορισμένοι από αυτούς πιστεύω ότι είναι πιο τίμιοι από κάποιους άλλους».

3600
Ο εισαγγελέας που υποδύεται ο Πολ Τζιαμάτι προσπαθεί να ξεσκεπάσει τις ύποπτες κινήσεις του διαχειριστή (Showtime)

Ο Αξ πάντως δεν φαίνεται και τόσο τίμιος, παρ’ ότι πληρώνει το κολλέγιο για τα παιδιά όλων των συνεργατών του που σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Από την άλλη απολαμβάνει και το σαδομαζοχιστικό σεξ με τη σύζυγό του, που την υποδύεται η Μάγκι Σιφ. «Η μεγαλομανία και τα πολλά λεφτά παίζουν παράξενα παιχνίδια με την τιμιότητα», λέει ο Λούις. Ο Αξ έχει πείσει τον εαυτό του ότι κάνει το σωστό, όπως ο Τόνι Μπλερ ήταν πεπεισμένος για “την αλήθεια”. Δεν πιστεύεις εύκολα ότι ο Μπλερ ήταν ένας συνειδητοποιημένος ψεύτης. Ηταν σαν να είχε πιει ένα παράξενο χρωματιστό ποτό που τον έκανε να πιστεύει ότι έπραττε σωστά. Ενιωθε ότι είχε το επιχείρημα που μπορούσε να δικαιολογήσει τις ενέργειές του. Αυτό κάνουν ισχυροί, όπως ακριβώς και οι παραισθητικοί».

*Ο πρώτος κύκλος της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Billions», σε σενάριο των Μπράιαν Κόπερμαν και Ντέιβιντ Λεβίν, με πρωταγωνιστές τους Ντέμιαν Λούις και Πολ Τζιαμάτι, προβάλλεται στην Ελλάδα από τη συνδρομητική τηλεόραση του OTE TV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...