601
Ο Σταύρος Τσακυράκης (στο βάθος δεξιά με τα λευκά μαλλιά) διδάσκει τους φοιτητές του στο Ζάππειο | .

Εκατοντάδες φοιτητές και απόφοιτοι Νομικής στηρίζουν τον Σταύρο Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2016, 08:15
Ο Σταύρος Τσακυράκης (στο βάθος δεξιά με τα λευκά μαλλιά) διδάσκει τους φοιτητές του στο Ζάππειο
|.

Εκατοντάδες φοιτητές και απόφοιτοι Νομικής στηρίζουν τον Σταύρο Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2016, 08:15

Μια ομάδα φοιτητριών και φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντάξουν ένα κείμενο με σκοπό να στηρίξουν τον καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, ο οποίος δέχθηκε έγκληση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για εξύβριση και δυσφήμιση επειδή της άσκησε κριτική στο προσωπικό του blog. Διαβάστε τις λεπτομέρειες εδώ και εδώ.

Το κείμενο υπογράφουν όχι μόνο φοιτήτριες και φοιτητές αλλά και απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν την τύχη να έχουν καθηγητή τον Σταύρο Τσακυράκη. Ηδη έχουν υπογράψει τη δήλωση στήριξης περισσότερα από 400 άτομα ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση των υπογραφών.

Για να υπογράψει κάποια ή κάποιος το κείμενο θα πρέπει καταρχάς να είχε καθηγητή τον Σταύρο Τσακυράκη στη Νομική Σχολή. Αν συμφωνεί με το κείμενο και θέλει να υπογράψει, θα πρέπει πρώτα να μπει στη σχετική ομάδα στο Facebook (θα τη βρείτε εδώ) και εκεί να δηλώσει το όνομά του.

Ακολουθεί το κείμενο των φοιτητριών και φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Θάνου κατά Τσακυράκη: όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση την οποία κατέθεσε η κυρία Βασιλική Θάνου κατά του Καθηγητή μας του Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, για μια μάλλον ήπια κριτική που ο ίδιος της άσκησε. Η κίνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου προδίδει δυστυχώς μια βαθιά προβληματική αντίληψη για το δημόσιο διάλογο και την ίδια τη δημοκρατία.

Η ελευθερία του λόγου δεν αποτελεί απλώς θεμελιώδη προϋπόθεση για κάθε ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, ως στοιχείο μιας ζωντανής και ελεύθερης δημόσιας συζήτησης. Ανταποκρίνεται, πολύ περισσότερο, στη στοιχειώδη ανάγκη ελέγχου και λογοδοσίας όσων ασκούν δημόσια εξουσία από τους πολίτες τους οποίους καλούνται να υπηρετούν. Αλλωστε, μια ματιά στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι εκφράσεις πολύ οξύτερες από τα «αφελής» και «πολιτικάντης» (που χρησιμοποίησε ο Στ. Τσακυράκης) προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης ως αξιολογικές κρίσεις.

Αυτή η προσπάθεια ποινικοποίησης του ακαδημαϊκού λόγου από μία ανώτατη δικαστή, πέραν του ότι σημειολογικά γυρίζει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές, είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κυρία Θάνου μοιάζει να κατανοεί τη δημόσια κριτική

Οταν ακούγαμε από τον ίδιο τον Στ. Τσακυράκη να μας αναλύει κριτικά περιπτώσεις κρατικής περιστολής της ελευθερίας του λόγου, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε πως θα μπορούσε κι ο ίδιος να αποτελέσει στόχο μιας τέτοιας αυταρχικής απόπειρας!

Αυτή η προσπάθεια ποινικοποίησης του ακαδημαϊκού λόγου από μία ανώτατη δικαστή, πέραν του ότι σημειολογικά γυρίζει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές, είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κυρία Θάνου μοιάζει να κατανοεί τη δημόσια κριτική: όποιος στρέφεται εναντίον της κινδυνεύει αυτομάτως να τεθεί αντιμέτωπος με τον ποινικό δικαστικό μηχανισμό του οποίου η ίδια προΐσταται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειές της, όπως η δημοσιοποίηση απάντησής της στον ιστότοπο του δικαστηρίου (σαν να ήταν το προσωπικό της ιστολόγιο) και η πρόταση ως μάρτυρα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται το θεσμικό της ρόλο.

Ωστόσο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε την ατυχία (ή την αφέλεια) να στραφεί κατά ενός όχι και τόσο βολικού αντιπάλου: ο Σταύρος Τσακυράκης, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δικηγόρος και ως ενεργός πολίτης έχει δώσει επανειλημμένα μάχες υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διδάσκοντας το μάθημα των Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων με πάθος παροιμιώδες και επιστημονική εντιμότητα αξιοθαύμαστη μπόρεσε, πράγματι, να μας παρασύρει σε έναν ζωηρό, ανοιχτό, δίχως αναστολές διάλογο και να μας μεταδώσει ένα τμήμα, πιστεύουμε, της βαθιάς αγάπης του για την ελευθερία.

Στο θεσμικό εκφοβισμό που επιχειρεί η κυρία Θάνου θα μας έχει απέναντί της. Και ο Σταύρος Τσακυράκης θα μας βρει αυτονόητα στο πλευρό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...