486
Η Βασιλική Θάνου κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της τον περασμένο Σεπτέμβριο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι δικαστές έσπευσαν στο πλευρό της Θάνου στη διαμάχη με Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2016, 11:31
Η Βασιλική Θάνου κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της τον περασμένο Σεπτέμβριο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι δικαστές έσπευσαν στο πλευρό της Θάνου στη διαμάχη με Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2016, 11:31

Θάνου εναντίον Τσακυράκη, μέρος δεύτερον. Θέση στη δικαστική αντιπαράθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου με τον διακεκριμένο συνταγματολόγο Σταύρο Τσακυράκη για μια προ εξαμήνου ανάρτησή του, έσπευσε να πάρει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Και όπως αναμενόταν αυτή η θέση της Ενωσης, της πλειοψηφίας έστω, ήταν υπέρ της κυρίας Θάνου. Και κατά του κ. Τσακυράκη.

Η κυρία Θάνου υπήρξε επί τριετία πρόεδρος της Ενωσης, από το Μάιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2015, οπότε και έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου – παρέμεινε δε μέλος του ΔΣ αν και δεν ψήφισε για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 11 παρόντα μέλη του 15μελούς ΔΣ της Ενωσης, μειοψήφισαν τα πέντε (Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Μαρία Σιμιτσή και Νικόλαος Σαλάτας). Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσαν οι πέντε επισημαίνουν ότι «η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν νομιμοποιείται νομικά και ηθικά να εκδώσει ανακοίνωση επί ιδιωτικής υποθέσεως, για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές».

Τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Τσακυράκης σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του σχολίαζε επιστολή που είχε στείλει η κυρία Θάνου σε ομολόγους της στην ΕΕ για να τους ενημερώσει «αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος».

Κατά τον κ. Τσακυράκη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβαινε σε «σωρεία πολιτικών κρίσεων» για το δημοψήφισμα που είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα και άλλα ζητήματα πολιτικής. Ο ίδιος έγραφε ακόμη ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι «αφελής», «μιλά ως πολιτικάντης», «καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά» ενώ την καλούσε σε παραίτηση.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό η κυρία Θάνου κατέθεσε μήνυση εναντίον του με την οποία τον εγκαλεί «για εξύβριση και δυσφήμηση».

Στην ανακοίνωση των δικαστών επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Θάνου ενημέρωνε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ελληνικό πρόβλημα και την λύση του.

Προσθέτει η ανακοίνωση ότι η ελευθερία της έκφρασης «αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και για το δικαστικό λειτουργό, υπό τους περιορισμούς της μη οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος και της μη προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης». Ο θεσμικός ρόλος του προέδρου του Αρείου Πάγου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιβάλλει την έκφραση δημόσιας γνώμης, εκ μέρους του, προς διαφύλαξη του Συντάγματος και των νόμων».

Η άσκηση κριτικής και μάλιστα και η δριμεία κριτική εμπίπτει, επίσης, στον πυρήνα του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, τονίζουν οι δικαστές. Επισημαίνουν ωστόσο ότι «στην άσκηση κριτικής τίθενται όρια» από το Σύνταγμα και τους νόμους. Μεταξύ των ορίων είναι «η προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του ατόμου».

Για την ανάρτηση του κ. Τσακυράκη η ανακοίνωση παρατηρεί ότι πρώτον «γίνεται υπόδειξη σε θεσμικό όργανο (πρόεδρο Αρείου Πάγου) να παραιτηθεί», δεύτερον υπάρχει παρότρυνση σε δικαστές να αντιδράσουν και, τρίτον, χρησιμοποιούνται για το πρόσωπο της προέδρου του Αρείου Πάγου  χαρακτηρισμοί, όπως «αφελής».

«Τα ελληνικά δικαστήρια, πλέον, θα κρίνουν, κυριαρχικά, κατά πόσο οι ανωτέρω εκφράσεις υπερβαίνουν ή όχι τα ακραία όρια της κριτικής», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...