1712
Ο Σκοτ Κέλι μέσα στον θαλαμίσκο, αλλά στη Γη | NASA / NASATV

Το πρώτο που κάνεις επιστρέφοντας από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 13:09
Ο Σκοτ Κέλι μέσα στον θαλαμίσκο, αλλά στη Γη
|NASA / NASATV

Το πρώτο που κάνεις επιστρέφοντας από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 13:09

Οι πρώτες ώρες του Σκοτ Κέλι στην Γη ήταν γεμάτες ενθουσιασμό. Στις 9:20 π.μ. της Πέμπτης ο αστροναύτης που είχε μείνει για 340 μέρες στο Διάστημα και προσγειώθηκε την Τετάρτη στο Καζακστάν, πάτησε σε αμερικάνικο έδαφος, στο Χιούστον, έδρα της NASA. Τον καλωσόρισαν η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, και ο δίδυμος αδελφός του, Μαρκ Κέλι καθώς και διάφοροι αξιωματούχοι της NASA. Σίγουρα εκτίμησε ο Κέλι την μπύρα και την μηλόπιτα που έφερε μαζί της η Τζιλ Μπάιντεν. «Τίποτα δεν είναι πιο αμερικάνικο από αυτά» είπε η ίδια, και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν που ήθελε ο Κέλι. Λογικό. Είναι ένας άνθρωπος που κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Διάστημα έπινε μόνο τα ανακυκλωμένα ούρα του – 730 λίτρα νερό από τέτοια!

Ο Κέλι είναι μια σπάνια περίπτωση – όχι μόνο λόγω του κατορθώματος, άλλωστε δεν ήταν μόνος του σε αυτήν την αποστολή, είχε και τον ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Κορνιένο. Είναι η πρώτη φορά όμως που χάρη και στα social media οι εμπειρίες του στο Διάστημα γίνονται κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων. Μάθαμε πώς τα περνούσε, τι έβλεπε από εκεί πάνω και τώρα, τι έκανε με το που πάτησε το πόδι του ξανά στον πλανήτη Γη.

Ο ίδιος ο Κέλι αφιέρωσε την επιτυχία της αποστολής στους συναδέλφους του στην ΝASA, στην οικογένεια και στους φίλους του. «Αυτό δεν είναι ένα δικό μου κατόρθωμα αλλά της NASA και της χώρας μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από το να υπηρετείς την χώρα σου με τον οποιονδήποτε δυνατό τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ηταν 27 Μαρτίου 2015, 3.25′ το μεσημέρι, όταν ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ (Soyuz ΤΜΑ-16Μ) ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μετέφερε τον αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι και τον ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ «Μίσα» Κορνιένκο για μια παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα. Για πρώτη φορά, ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός ξεκινούσαν μια τέτοια αποστολή μαζί. Και τα κατάφεραν και οι δύο πολύ καλά.

Ο σκοπός της αποστολής: Η ανθρώπινη αντοχή στο Διάστημα. Ο ρόλος του Κέλι ήταν να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν – μετά την επιστροφή του στην Γη – το πώς αλλάζει το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται για παρατεταμένες περιόδους σε περιβάλλον με μηδαμινή βαρύτητα.

Η τελευταία αυγή από το Διάστημα.

Τώρα θα πρέπει να ξαναγνωριστεί με τον πλανήτη μας και φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από το twitter. Αντί για φανταστικές εικόνες όμως από το διάστημα αυτήν την φορά, ανέβασε την πρώτη του σαλάτα στην Γη.

Μετά από έναν χρόνο παραμονής στο Διάστημα, ο Κέλι, ψήλωσε δύο ίντσες (σχεδόν 5 εκατοστά). Ο δίδυμος αδελφός του, Μαρκ Κέλι, πλέον είναι ο «κοντός», είπε χαριτολογώντας ο Σκοτ Κέλι κατά τη μεταφορά του στο Χιούστον. Βέβαια γνωρίζει ότι δεν θα κρατήσει και ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους στο διάστημα και ήταν αναμενόμενο. Θα επιστρέψει στο κανονικό του ύψος μετά από λίγο καιρό. Αυτό συμβαίνει επειδή η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται στο διάστημα, εξήγησε ο Τζεφ Ουίλιαμς αξιωματούχος της NASA. Ηταν αναμενόμενο και είναι προσωρινό, δήλωσε ο Ουίλιαμς. «Οι αστροναύτες ψηλώνουν στο διάστημα καθώς η σπονδυλική τους στήλη επιμηκύνεται» δήλωσε ο Ουίλιαμς. «Αλλά επιστρέφουν στο κανονικό ύψος τους μετά από ένα σύντομο διάστημα στη Γη».

Οι αγκαλιές με την οικογένειά του.

Και μετά από σχεδόν ένα χρόνο που μοιράζεται με τον κόσμο φωτογραφίες από την εκπληκτική θέα από το Διάστημα και τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας συνεχίζει να μοιράζεται μαζί μας όλες τις στιγμές του μέσω του Twitter. Τα περισσότερα στοιχεία που υπήρχαν πριν από αυτήν την αποστολή των κυρίων Κέλι και Κορνιένκο, ήταν από 6μηνες αποστολές και από όταν υπήρχαν κοσμοναύτες στον διαστημικό σταθμό Mir, την δεκαετία του ‘90. Οι επιστήμονες θα παρατηρούσαν, παράλληλα με τον Σκοτ Κέλι, και τον δίδυμο αδελφό του, Μαρκ.

Λαχανικά από το Διάστημα!

Το να φας λαχανικά στο Διάστημα δεν είναι άθλος. Να τα καλλιεργείς όμως σε ένα τενεκεδένιο σύνολο από κουτιά, είναι. Οπως ο Σκοτ Κέλι είχε δηλώσει κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από πριν την εκτόξευσή του στο Διάστημα, «Ο Μίσα και εγώ είμαστε απλά ένα μικρό πείραμα, αν θέλουμε κάποτε να μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα». Τα φυτά που κατάφερε να σώσει ο Σκοτ Κέλι στον ISS.

Και μέσα σε αυτά που μελέτησαν ήταν η καλλιέργεια λαχανικών. Μία διαδικασία που θα είναι απαραίτητη αν θέλουμε να στείλουμε αστροναύτες στον πλανήτη Αρη. Γιατί είναι άλλο πράγμα να ανεφοδιάζεις έναν σταθμό σε χαμηλή τροχιά από την Γη και άλλο να στέλνεις σε μακρινούς πλανήτες εφόδια. Είναι απαγορευτικό τόσο οικονομικά όσο και επικίνδυνο. Τον Αύγουστο του 2015 ο Κέλι, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει την σοδειά τους. To διαστημικό κόκκινο μαρούλι ήταν εξαιρετικό, σύμφωνα με τους «διαστημικούς κριτικούς». Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πείραμα βρέθηκε σε κίνδυνο από ένα είδος μούχλας που εμφανίστηκε στα φυτά. Ο Σκοτ Κέλι ζήτησε να επέμβει στο πείραμα και στο τέλος κατάφερε να σώσει τα περισσότερα από τα φυτά με τα λουλούδια τους να ανθίζουν τον Ιανουάριο. Στις 16 του ίδιου μήνα, ο Κέλι τουίταρε: «Ναι, υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής στο Διάστημα».

Το πρώτο σούρουπο στην Γη.

Οι περίπατοι εργασίας με θέα την Γη

Ο Σκοτ Κέλι δεν σταμάτησε όμως στο εσωτερικό του σταθμού. Κατά τους διαστημικούς περιπάτους του έπρεπε να επιθεωρήσει και να επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση του σταθμού. Ο διαστημικός σταθμός σύντομα θα μπορεί να δεχτεί εμπορικά αεροσκάφη, σχεδιασμένα να μεταφέρουν ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο και βρίσκεται σε κατάσταση ανακαίνισης. Τα εμπορικά διαστημόπλοια που αναμένονται είναι το SpaceX Dragon και το CST-100 της Boeing. Στους τρεις περιπάτους που έκανε τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα, ερεύνησε και το πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα μετά από παρατεταμένες εργασίες στο Διάστημα. Στην δεύτερη βόλτα ανακάλυψε πως μερικές δουλειές δεν αλλάζουν ούτε στο Διάστημα και έφτιαξε τα υδραυλικά του σταθμού. Τον Δεκέμβριο μαζί με τον αστροναύτη της ΝASA, Τιμ Κόπρα, χειροκίνητα ελευθέρωσαν το όχημα Mobile Transporter, που χρησιμοποιείται για την μετακίνηση του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού. Ενα από τα φρένα του οχήματος είχε κολλήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί. O κ. Κέλι ήταν χαλαρός και κατά διαστήματα έκανε αστεία όπως: «Κάποιος έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά με αυτό το δέσιμο καλωδίων εδώ – θα κρατήσει για πάντα» είχε πει καθώς πάλευε με αυτό.

Διαστημικοί περίπατοι.

Τα πιο ξεχωριστά γενέθλια.

Στις 21 Φεβρουαρίου γιόρτασε τα γενέθλια του στο Διάστημα. Ο Σκοτ και ο Μαρκ Κέλι έχουν ξαναβρεθεί στο Διάστημα αλλά η NASA αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τους δίδυμους στην επονομαζόμενη «έρευνα των διδύμων». Οσο ο Σκοτ έκανε τις προγραμματισμένες εργασίες του στο Διάστημα, ακριβώς τις ίδιες έκανε και ο αδελφός του Μαρκ στην Γη. Εκείνη την ημέρα η NΑSA έγραψε στο Tumblr: «Χρόνια πολλά στον Σκοτ Κέλι, που εργάζεται 402 χιλιόμετρα πάνω από την Γη, και στον Μαρκ Κέλι, που βοηθάει στην έρευνα από τον πλανήτη μας». Μετά από 340 ημέρες είχε έρθει η ώρα της επιστροφής στην Γη. Ο ίδιος έλεγε ότι νιώθει περίφημα για άλλες 100 ημέρες ή ακόμα και για άλλα 100 χρόνια. Η αποστολή συνεχίζεται.

Ο Αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος κοσμοναύτης Μίκαελ «Μίσα» Κορνιένκο, στον ISS
Ο αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κέλι και ο ρώσος κοσμοναύτης Μιχαήλ «Μίσα» Κορνιένκο, στον ISS

Στην ουσία είναι μια τριετής αποστολή. Μπορεί να έμειναν στον ISS για περίπου έναν χρόνο αλλά αυτό αποτελεί απλώς ένα μέρος της αποστολής και έρευνας. Ενα χρόνο πριν ξεκινήσουν για τον διαστημικό σταθμό, ο Σκοτ Κέλι και ο Μίκαελ Κορνιένκο συμμετείχαν σε μια σειρά από έρευνες που στόχο είχαν την κατανόηση της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος μετά από παρατεταμένη παραμονή σε έλλειψη βαρύτητας και μακράς διάρκειας ταξιδιών στο Διάστημα. Δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου και πολλών άλλων πάρθηκαν για να μπορούν οι επιστήμονες να έχουν μέτρα σύγκρισης. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο Διάστημα επίσης έπαιρναν αντίστοιχα δείγματα. Κάτι που θα συνεχίσουν να κάνουν ακόμα και μετά την επιστροφή τους.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να πάμε στον Αρη είναι η εξασφάλιση ότι οι αστροναύτες, το πλήρωμα γενικότερα, θα παραμείνει υγιές κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς τον κόκκινο πλανήτη. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν συλλεχθεί δεδομένα για την παραμονή σε μικροβαρύτητα για παραπάνω από έξι μήνες. Μια αποστολή στον Αρη θα κρατήσει λογικά τρία χρόνια. Η NASA θέλει να κατανοήσει πως για παράδειγμα η όραση και η υγεία των οστών επηρεάζονται από την παραμονή σε ένα διαστημόπλοιο σε μικροβαρύτητα αλλά και να βρει τι αντίμετρα μπορούν να παρθούν για να μειωθούν ή να μετριαστούν οι κίνδυνοί για το πλήρωμα κατά την διάρκεια ταξιδιού τους στον Αρη. Η κατανόηση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους γίνεται η έρευνα στον διαστημικό σταθμό.

Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωπος περνάει σχεδόν έναν χρόνο στο Διάστημα. Είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει Αμερικανός. Παλιότερα, μόνο τέσσερις άνθρωποι έχουν περάσει έναν χρόνο ή και περισσότερο σε τροχιά γύρω από την Γη. Και όλες αφορούσαν τον ρωσικό σταθμό Μir. Χάρη σε αυτούς κατάφερε η επιστήμη να αποδείξει ότι μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει και να εργαστεί στο Διάστημα.  Ο πρώτος ήταν ο κοσμοναύτης Βάλερι Πολιάκοφ που πέρασε 438 μέρες στον Mir, από τον Γενάρη του 1994 έως τον Μάρτιο του 1995 και κρατάει το ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο Διάστημα. Ακολουθεί ο Σεργκέι Αβντέγιεφ με 380 ημέρες (Αύγουστος 1998 έως Αύγουστο 1999). Τέλος οι κοσμοναύτες Βλαντιμίρ Τίτοφ και Μούσα Μανάροφ ολοκλήρωσαν την αποστολή τους παραμένοντας 366 μέρες στο Διάστημα (Δεκέμβριος 1987 με Δεκέμβριο του 1988).

Επόμενη στάση, ο Κόκκινος Πλανήτης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...