627
Ο Γκάρι Κασπάροφ το 2015 | facebook.com

«Η Ελλάδα ήταν… θρίαμβος του σοσιαλισμού»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:14
Ο Γκάρι Κασπάροφ το 2015
|facebook.com

«Η Ελλάδα ήταν… θρίαμβος του σοσιαλισμού»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 14:14

Γνωρίζει καλά τι είναι σοσιαλισμός επειδή τον έχει ζήσει τα μέσα, οπότε δεν χρειάζεται να του κάνουν μαθήματα περί τίνος πρόκειται: είναι η οργισμένη απάντηση του θρυλικού σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ ειδικά προς τους οπαδούς του υποψηφίου των αμερικανών Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς οι οποίοι, αν κρίνουμε από όσα αναφέρει, δεν χάνουν ευκαιρία να του κάνουν μαθήματα.

Σε σημείωμα που ανέβασε στο Facebook ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στρέφεται κατά της σοσιαλιστικής λογικής για «περισσότερο έλεγχο και περισσότερη κυβέρνηση» μιλώντας για μια «επικίνδυνα παράλογη ιδέα». Και σε άλλο σχεδόν ταυτόχρονο σημείωμα μιλά με ειρωνεία για τις επιτυχίες του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα και την Ελλάδα.

Ο Κασπάροφ γράφει ότι βρίσκει «απολαυστική» την ειρωνεία οι αμερικανοί οπαδοί του Σάντερς να του κάνουν διάλεξη, «σε έμενα, έναν πρώην σοβιετικό πολίτη» για τις αρετές του σοσιαλισμού και τι σημαίνει αυτός.

Και εξηγεί: «Ο σοσιαλισμός ακούγεται μια χαρά σαν ατάκα και στο Facebook, αλλά, παρακαλώ, κρατήστε το εκεί. Στην πράξη όχι μόνο διαβρώνει την οικονομία και αλλά και την ίδια την ψυχή του ανθρώπου, τη φιλοδοξία και τα επιτεύγματα που έκαναν πιθανό τον σύγχρονο καπιταλισμό και έβγαλαν δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια».

Για τον Κασπάροφ, το να μιλάς για τον σοσιαλισμό «είναι μια τεράστια πολυτέλεια που την έχουν εξασφαλίσει επιτυχίες του καπιταλισμού».

Ο Κασπάροφ καταλήγει στο σύντομο σημείωμα ότι «η εισοδηματική ανισότητα οπωσδήποτε είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά η σκέψη ότι η λύση είναι περισσότερη κυβέρνηση, περισσότερη ρύθμιση περισσότερο χρέος και λιγότερο ρίσκο είναι επικίνδυνα παράλογη».

I’m enjoying the irony of American Sanders supporters lecturing me, a former Soviet citizen, on the glories of Socialism…

Posted by Garry Kasparov on Tuesday, 1 March 2016

Λίγες ώρες πριν από το μήνυμα αυτό και στο ίδιο πνεύμα, ο Κασπάροφ είχε ανεβάσει ένα σκίτσο που παρουσιάζει τον Μπέρνι Σάντερς και καπελάκι τζόκεϊ, πράγμα που συνηθίζει ο Τραμπ. Πάνω στο καπελάκι γράφει «Να κάνουμε την Αμερική και πάλι Ελλάδα», σύνθημα που θυμίζει αρκετά το «Να κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη», το οποίο χρησιμοποιεί η εκστρατεία του Τραμπ.

«Ενα καπελάκι Μπέρνι Σάντερς για να ανταγωνιστεί αυτό του Τραμπ! Χρειάζεται για να ετοιμαστούμε για άλλο ένα σοσιαλιστικό θρίαμβο όπως στη Βενεζουέλα και την Ελλάδα», γράφει σχετικά.

Ωστόσο ο ρώσος πρώην πρωταθλητής που ζει πλέον αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δεν στρέφεται μόνο κατά του Σάντερς για τις σοσιαλιστικές του ιδέες, ή του Τραμπ για όσα αντιπροσωπεύει, αλλά και κατά της Χίλαρι Κλίντον.

«Ελπίζω να υπάρχει χρόνιος οι Ρεπουμπλικάνοι να ορίσουν υποψήφιο πρόεδρο κάποιον έχει ιδεολογία ώστε να μην βρεθούν οι ΗΠΑ μπροστά σε εκλογές ανάμεσα σε δύο ανθρώπους (εννοεί τον Τραμπ και την Κλίντον) που μόνο η ιδεολογία τους είναι το κυνήγι της εξουσίας».

A Bernie Sanders hat to compete with Trump’s! Needed to prepare for another great Socialist triumph like Greece and Venezuela…

Posted by Garry Kasparov on Tuesday, 1 March 2016

Ο Κασπάροφ είναι ένας ζωντανός θρύλος του σκακιού – στην Ιστορία έχουν περάσει οι σφοδρές αναμετρήσεις του σε λευκά και μαύρα με τον επίσης μεγάλο Ανατόλι Καρπόφ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αφότου εγκατέλειψε το σκάκι για την πολιτική, έχει εκφραστεί με τον πλέον αρνητικό τρόπο για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο θεωρεί μεγάλη απειλή για τη Ρωσία, αλλά και για τις ΗΠΑ. Το 2008 είχε προσπαθήσει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές (όταν τελικά εξελέγη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ) αλλά αποσύρθηκε μιλώντας για τακτικές παρεμπόδισης από το κράτος ενώ το 2013 έφυγε από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...