413
Οι πλανήτες σπάνια φτάνουν σε τόσο κοντινή απόσταση εξαιτίας της διαφορετικής τροχιάς τους | Τelegraph

Πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται σε ένα μαγευτικό ουράνιο σόου

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 21 Ιανουαρίου 2016, 10:26
Οι πλανήτες σπάνια φτάνουν σε τόσο κοντινή απόσταση εξαιτίας της διαφορετικής τροχιάς τους
|Τelegraph

Πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται σε ένα μαγευτικό ουράνιο σόου

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 21 Ιανουαρίου 2016, 10:26

Πέντε πλανήτες θα είναι ορατοί στο βραδινό ουρανό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε μια σπάνια αστρονομική «ευθυγράμμιση» η οποία δεν έχει συμβεί εδώ και δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Αρης, Δίας και Κρόνος δεν έχουν εμφανιστεί ξανά μαζί από το 2005. Το φαινόμενο έγινε αρχικά εμφανές στην Βρετανία στις 20 Ιανουαρίου, με τους αστρονόμους να τονίζουν ότι η καλύτερη θέα θα υπάρχει το πρωινό της 5ης Φεβρουαρίου.

Οι πλανήτες θα εμφανιστούν σε μια διαγώνια γραμμή από το φεγγάρι στον ορίζοντα, ενώ με καθαρό ουρανό και από την κατάλληλη τοποθεσία θα είναι ορατοί και με γυμνό μάτι σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αναστάσιος Δαπέργολας τόνισε στο Protagon ότι ο όρος «ευθυγράμμιση» πρέπει να μπει σε πολλά εισαγωγικά αφού κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα ακριβές.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Δαπέργολας σημειώνει ότι η μαζική εμφάνιση των πλανητών θα διαρκέσει περίπου είκοσι μέρες, ενώ στην συνέχεια ο Ερμής θα σταματήσει να είναι ορατός. Αν είμαστε τυχεροί μάλιστα και καθαρίσει ο καιρός, το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό και στην χώρα μας.

14971324808_a19e7b0a74_k
Ενα τηλεσκόπιο στρομμένο προς τ’ άστρα (photo: Jeff horne/Flickr)

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Μάσεϊ από το Royal Astronomical Society υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση του πλανήτη Ερμή θα είναι ένα λίγο δυσκολότερη καθώς θα βρίσκεται πιο μακριά από τους υπόλοιπους πλανήτες. Αντιθέτως, ο Αρης, ο Κρόνος, ο Δίας και η Αφροδίτη θα είναι πιο εύκολα ορατοί κυρίως στην Βρετανία κάθε ξημέρωμα. «Θα υπάρχει ένας ‘‘χορός’’ πλανητών και τώρα είναι η στιγμή να βγούμε έξω και ρίξουμε μια ματιά», επισημαίνει ο κύριος Μάσεϊ ενώ συμπληρώνει πως αυτό σίγουρα θα αξίζει τον κόπο.

«Ο κόσμος θα προσπαθεί να δει τον Ερμή, ο οποίος θα μοιάζει περισσότερο με ένα αστέρι. Αν όμως έχουμε καλό καιρό θα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την Αφροδίτη, τον Αρη, το Δία και τον Κρόνο». Μιλώντας στον Telegraph, και ο καθηγητής του Royal Astronomical Society ξεκαθαρίζει: «Δεν θα είναι μια ακριβής ευθεία γραμμή αφού σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει αυτό στα αστρονομικά φαινόμενα. Στην πραγματικότητα θα είναι περισσότερο σποραδικό».

Το φαινόμενο ήταν περισσότερο ορατό στην Βρετανία στις 8:44 ώρα Ελλάδας το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου. Για όσους δεν προλάβουν να παρακολουθήσουν αυτήν την ξεχωριστή πλανητική ευθυγράμμιση, το φαινόμενο θα επαναληφθεί τον φετινό Αύγουστο. Μετά και από το καλοκαίρι του 2016, οι πέντε πλανήτες θα ξανασυναντηθούν σε μια νοητή ευθεία στον ουρανό τον Οκτώβριο του 2018 και στην συνέχεια σε δέκα χρόνια από σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News