481
Σύννεφα πάνω από τα ηφαίστεια του Αρη. Είναι μια εικόνα που έχουν τραβήξει οι επιστήμονες της NASA. | NASA

Ο πλανήτης Αρης, η λάβα και μια ιστορία 3,5 δισ. χρόνων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 10:32
Σύννεφα πάνω από τα ηφαίστεια του Αρη. Είναι μια εικόνα που έχουν τραβήξει οι επιστήμονες της NASA.
|NASA

Ο πλανήτης Αρης, η λάβα και μια ιστορία 3,5 δισ. χρόνων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 10:32

Τι είδους ζωή υπάρχει, αν υπάρχει, στον πλανήτη Αρη δεν έχει ακόμη διακριβωθεί με βεβαιότητα. Αυτό που μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια είναι ότι τα ηφαίστεια που υπάρχουν σε ένα σημείο του, άλλαξαν ολοκληρωτικά την επιφάνεια του.

Ολα ξεκίνησαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν μια περιοχή του πλανήτη Αρη (έκτασης όσο η μισή Γαλλία) καλύφθηκε από τόνους ηφαιστειακής λάβας με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική μετατόπιση του εδάφους. Αυτό σημειώνει επιστημονική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, το βάρος της λάβας ήταν η αιτία της μεταφοράς του αρχικού βόρειου και νότιου πόλου του πλανήτη Αρη, ενώ εξηγεί τις απροσδόκητες περιοχές με ξηρές κοίτες ποταμών και τις υπόγειες δεξαμενές παγωμένου νερού. Πάνω από όλα κάνει μια νύξη για τα συνολικά μυστήρια που κρύβει ακόμη ο Αρης. Τουλάχιστον αυτό υπαινίχθηκε ο επικεφαλής ερευνητής, Σίλβεν Μπούλεϊ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στη Γη, το Παρίσι θα είχε μετακινηθεί προς τον Βόρειο Πόλο. Θα βλέπαμε το βόρειο Σέλας στη Γαλλία και τα σταφύλια θα αναπτύσσονταν στο Σουδάν».

Η ηφαιστειακή αναταραχή, η οποία διήρκεσε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε μια κλίση της επιφάνειας του πλανήτη κατά 20-25 μοίρες, ενώ η ροή της λάβας δημιούργησε ένα ηφαιστειακό οροπέδιο που ονομάζεται Tharsis και έχει πλάτος 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάχος 12 χιλιόμετρα, σε έναν πλανήτη με το μισό της διαμέτρου της Γης.

Κατά τον Μπούλεϊ: «Το Tharsis είναι τεράστιο σε σχέση με το μέγεθος του Αρη. Είναι καθαρός παραλογισμός». Το βάρος τόσων δισεκατομμυρίων τόνων λάβας δημιούργησε στον Αρη δύο στρώματα (μανδύας και φλοιός, εν ταυτώ) που το ένα περιβάλλει το άλλο όπως το δέρμα και η σάρκα ενός ροδάκινου.

Ηδη από το 2010, μια θεωρητική μελέτη έδειχνε πως αν το οροπέδιο Tharsis απομακρυνόταν από τον Αρη, τότε ο πλανήτης θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά του.

Αυτό που έκανε ο Μπούλεϊ και οι συνεργάτες του ήταν, με τη βοήθεια των υπολογιστών, να προχωρήσουν σε κάποιες προσομοιώσεις, οι οποίες ενδεχόμενα να δώσουν απαντήσεις σε κάποια από τα χρόνια ερωτήματα των επιστημόνων γύρω από τα μυστήρια του πλανήτη Αρη.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί τα ξεραμένα ποτάμια βρίσκονται στη συγκεκριμένη θέση. Η θέση τους φαινόταν ολότελα παράδοξη. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη την μετακίνηση της επιφάνειας, τότε όλα αποκτούν μια λογική εξήγηση», σημειώνει ο Μπούλεϊ. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόγειες δεξαμενές με παγωμένο νερό που λογικά θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στους πόλους. Λογικά, πριν από κάποια δισεκατομμύρια χρόνια, θα έπρεπε να βρίσκονταν εκεί.

Βάσει της νέας θεωρίας, η οροσειρά Tharsis μετακινήθηκε προς τον ισημερινό έτσι ώστε ο πλανήτης να βρει μια νέα ισορροπία. Ολα τούτα δεν σημαίνουν ότι τα μυστήρια του πλανήτη Αρη λύθηκαν αυτοστιγμεί. Ο Μπούλεϊ παραδέχεται ευθαρσώς: «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ας πούμε, αυτή η μετακίνηση ήταν που προκάλεσε τον τερματισμό των μαγνητικών πεδίων; Επαιξε ρόλο στην εξαφάνιση της ατμόσφαιρας του Αρη ή στην ξηρασία των ποταμών; Αυτά τα ερωτήματα δεν είμαστε σε θέση ακόμη να τα απαντήσουμε».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...