432
Τσίπρας, Φάμελλος, Σταθάκης γελούν. Προφανώς με όσους τους ψήφισαν για να μην «ξεπουληθεί» η ΔΕΗ | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ξεπούλημα» και οι ρόλοι αντιστρέφονται…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 26 Απριλίου 2018, 14:26
Τσίπρας, Φάμελλος, Σταθάκης γελούν. Προφανώς με όσους τους ψήφισαν για να μην «ξεπουληθεί» η ΔΕΗ
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ξεπούλημα» και οι ρόλοι αντιστρέφονται…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 26 Απριλίου 2018, 14:26

Η αποκρατικοποίηση (ή «εκποίηση» ή, επί το λαϊκότερον, το «ξεπούλημα») στην Ελλάδα είναι μια παλιά, πονεμένη και κάπου-κάπου αμαρτωλή ιστορία. Τα κόμματα της (εν ευρεία εννοία) Αριστεράς ήταν πάντα εναντίον, εννοείται όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αλλά το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έκανε αρκετές, και ορισμένες επιτυχημένες.

Σήμερα ήρθε η ώρα να σπάσει άλλο ένα ταμπού. Ενα κόμμα της παραδοσιακής Αριστεράς, συνεπικουρούμενο από ένα απόκομμα της λαϊκιστικής Δεξιάς, πουλάει ένα μέρος της ΔΕΗ. Και το κόμμα της (κανονικής) Δεξιάς ψηφίζει «όχι»! Με επιχείρημα από τα παλιά (της Δεξιάς) και από τα πρόσφατα (της Αριστεράς): το «ξεπούλημα των ασημικών»! Η απόλυτη αντιστροφή των ρόλων!

Μικρή ιστορική αναδρομή. Η καταγγελία περί ξεπουλήματος των «ασημικών» δεν ανήκει, περιέργως, στην Αριστερά. Την εφηύρε ένας υπουργός Οικονομικών της παραδοσιακής Δεξιάς, όταν το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2000 άρχισε να κάνει αποκρατικοποιήσεις (εδώ μια αποκαλυπτική όσο και διασκεδαστική περιγραφή).

Και τώρα στα πιο πρόσφατα. Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν καριέρα καταγγέλλοντας και τις αποκρατικοποιήσεις των προηγούμενων. Σιγά που θα το άφηναν. Ετσι, η απόπειρα να πουληθεί μέρος της ΔΕΗ από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν (όχι μόνο «ξεπούλημα» -αυτό είναι αυτονόητο- αλλά και) «εθνικό έγκλημα»!(εδώ). Ο δε Πάνος Καμμένος, κατά τη γνωστή συνήθειά του, απειλούσε με «φυλακές»(εδώ).

Ηρθε η ώρα να κάνουν αυτά που είχαν καταγγείλει. Αλλά στη Βουλή δεν εμφανίστηκαν ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Καμμένος, άφησαν τον δυστυχή Γιώργο Σταθάκη να φτύνει εκεί που (και αυτός) άλλοτε έγλειφε: το άλλοτε αριστερό «ξεπούλημα» της ΔΕΗ έγινε «επωφελής αποκρατικοποίηση». Ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν καριέρα στην αντιπολίτευση καταγγέλλοντάς τη, ψέλλισαν σήμερα δυο κουβέντες. Εχουν άλλη καριέρα τώρα.

Και η αντιπολίτευση; Χάρμα ιδέσθαι! «Οχι» σε όλα! Γνωρίζει, φυσικά, ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έχει απαγορεύσει τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λιγνίτη. Επιπλέον, είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Και, παρ’ όλα αυτά, «όχι».

Το επιχείρημα είναι ότι πωλούνται «οι πιο κερδοφόρες και οι πιο ανταγωνιστικές» μονάδες της ΔΕΗ. Είναι ακριβώς η θεωρία των «ασημικών». Λες και οι επίδοξοι επενδυτές θα έρθουν να αγοράσουν τις μπαγκατέλες!

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο αντιπολιτευτικός οίστρος, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής το περίφημο ρήμα: «Ξεπουλάτε…». Μάλλον του ξέφυγε, το κατάλαβε και το διόρθωσε αμέσως: «Πουλάτε, το ξεπουλάτε είναι δική σας ορολογία»(εδώ η ομιλία του, αυτή η ατάκα στο 10′).

Κατόπιν όλων αυτών θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω ολόκληρη τη δήλωση που έκανε ο Χάρης Θεοχάρης, ο μοναδικός μη κυβερνητικός βουλευτής που ψήφισε «ναι».

Οσα λέει αποδίδουν πλήρως αυτά που συμβαίνουν εδώ και κάμποσα χρόνια με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με την υποκρισία και τον αρπακολλισμό,  που μοιραία οδηγούν σε καθυστερήσεις, λάθη και επώδυνες αποφάσεις, συνήθως επιζήμιες.

Αν αυτό συνεχιστεί και στη μεταμνημονιακή περίοδο -τίποτα δεν εγγυάται το αντίθετο-, ζήτω που καήκαμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News