501
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο | INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τρελαίνεται για φακές

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Νοεμβρίου 2017, 16:50
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο
|INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τρελαίνεται για φακές

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Νοεμβρίου 2017, 16:50

O Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινά την ημέρα του με 80 πουσάπς. Και αγκαλιάζει τον σκύλο του τον Μόγλη. Και τρώει γιαούρτι με φρούτα, μαζί με τη Δανάη. Και γράφει. Γράφει πολύ, πάρα πολύ, ασταμάτητα, από τις 5.30 π.μ. «την μόνη ώρα που μπορώ να δουλέψω». Και μετά τσάι. Πολύ τσάι. Και ζαμπόν κυρ Στέφανε – όχι αυτό είναι άσχετο. Αν υπήρχε όμως λίγο κέφι παραπάνω θα έλεγε και πόση ώρα περνάει στην τουαλέτα. Αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών μάλλον συγκρατήθηκε όταν κλήθηκε να περιγράψει το πώς περνάει τις ημέρες του στους Sunday Times και δεν μάθαμε αν είναι πρωινός ή απογευματινός.

Θα πείτε, μα αφού ενδιαφέρει ολόκληρους Sunday Times θα πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους. Ο κόσμος φαίνεται ότι πρέπει να ξέρει πως η νέα τρέλα του Γιάνη (και της Δανάης του) δεν είναι το κίνημα DiEM25 –«μάλλον θα αποτύχει, αλλά δεν δίνω δεκάρα. Η προσπάθεια είναι διασκεδαστική», μας λέει– αλλά οι μαύρες φακές. Με κατσικίσιο τυρί. Και ντοματάκια. Και σαλάτα. Πολλή σαλάτα. Και μαρμελάδα, κυρ Στέφανε – αρχίζει και γίνεται σχετικό.

Γιατί είναι κάπως Αλίκη Βουγιουκλάκη όλο αυτό. Και έχει χαρακτηριστικά μανιέρας, του επιτηδευμένου, της υστερίας της προβολής: Από τις αλήστου μνήμης φωτογραφίες με τις τσιπούρες, τις σαλάτες και τις πόζες στο πιάνο στο Paris Match, στις περιγραφές για το πώς τον φτιάχνει τον καφέ, αλλά με την Δανάη πίνει τσάι, πώς κάνει μία (1) αγκαλιά το λαμπραντόρ του και πόσα κιλά κάνει πάγκο –«σήκωνα 150 κιλά, αλλά τώρα δεν μπορώ πάνω από 90», άτιμο πράγμα το γήρας. Το μόνο που άλλαξε από τότε που αγκάλιαζε τη Δανάη του πασίχαρος με φόντο την Ακρόπολη είναι ότι τότε οδηγούσε τη χώρα στον γκρεμό της υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ενώ τώρα…

Η αλήθεια είναι ότι τους Βρετανούς ίσως να πρέπει να τους ενδιαφέρει περισσότερο πώς περνάει πια την ημέρα του ο Γιάνης. Οπως γράφει η Telegraph, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι το νέο darling των Τόρις, των πιο ακραίων των Συντηρητικών, των φανατικών υπέρμαχων του Brexit, των οπαδών της οριστικής, άμεσης και υπερήφανης ρήξης με την Ευρώπη.

Μα αυτός, ένας μαρξιστής; Που δεν φοράει όχι γραβάτα αλλά ούτε και μονόχρωμα πουκάμισα; Αγαπημένος των πιο δεξιών και πιο συντηρητικών της Βρετανίας; Πολύ απλό. Το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, «Adults in the Room», περιγράφεται ως η νέα Βίβλος των Τόρις που ονειρεύονται οριστική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποχώρηση εδώ και τώρα από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό διαβάζει τούτες τις ημέρες ο Ντέιβιντ Ντέιβις που είναι ο υπουργός του Brexit και του αρέσει που ο Γιάνης κατακεραυνώνει μέσα από τα γραπτά του το «βαθύ κατεστημένο» της Ευρώπης, την «αντιδημοκρατική Ευρώπη», την «Σκύλα και Χάρυβδη Ευρώπη» κλπ.

Υπό την έννοια ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει μετατραπεί σε ιδεολογικό ινστρούκτορα των οπαδών του Brexit, ναι είναι ενδιαφέρον γιατί πια δεν μαγειρεύει. Και που αν δεν πάει μια φορά να γυμναστεί πονάει η πλατούλα του. Και που κάπου κάπου θυμάται τον Αλέξη και τη σχέση τους. «Δεν μπορεί πια να αποκατασταθεί. Για να δικαιολογήσει την στροφή του πρέπει να πει πράγματα που βαθιά μέσα του ξέρει ότι είναι ψεύτικα». Κάπου εδώ ένα βιολί αρχίζει ένα πένθιμο σκοπό.