544
Εμβληματικά βιβλία -ηλεκτρονικά και ηχητικά- των Τζορτζ Oργουελ, Οδυσσέα Ελύτη, Πηνελόπη Δέλτα, Αλκη Ζέη, Καρλ Μαρξ και Σαίξπηρ και πολλών άλλων διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο | CreativeProtagon/Wikipedia

Τι να διαβάσετε στην καραντίνα ΙΙ

Εμβληματικά βιβλία -ηλεκτρονικά και ηχητικά- των Τζορτζ Oργουελ, Οδυσσέα Ελύτη, Πηνελόπη Δέλτα, Αλκη Ζέη, Καρλ Μαρξ και Σαίξπηρ και πολλών άλλων διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο
|CreativeProtagon/Wikipedia

Τι να διαβάσετε στην καραντίνα ΙΙ

Παλαιότερα, νεότερα και για αγγλόφωνους

Το Project Gutenberg έχει ανεβάσει 42.000 βιβλία για ανάγνωση στο Διαδίκτυο και για «κατέβασμα». Στα αγγλικά, σε άλλες γλώσσες και αρκετά στα ελληνικά. Μεταφράσεις έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (και του αρχαίου δράματος) σε ιστορικές εκδόσεις, αλλά και κλασικών της παγκόσμιας Λογοτεχνίας, όπως για παράδειγμα «Ο Βέρθερος» του Γκαίτε σε κείμενο html, ζιπαρισμένο ή μη, αλλά και για «μηχανές» ανάγνωσης όπως το Kindle ή το EPub. Και πολλά άλλα που μπορείτε να αναζητήσετε στα ελληνικά, από «Το συναξάρι του Παπά-Παρθένη κι’ άλλες νησιώτικες ιστορίες» μέχρι το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ, σε περίληψη του Πολ Λαφάργκ και την «Ιλιάδα» του Ομήρου.

Και από Πλάτωνα και «Οδύσσεια» κατά Ιάκωβο Πολυλά έως Σαίξπηρ και το γοητευτικό «Αθηναϊκό Μυθιστόρημα» με τίτλο «Η Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, για «τον έρωτα, την τρυφερότητα, τον πόθο», σε ένα ιψενικό τρίγωνο. Μαζί και 10 άρθρα του Ίωνα Δραγούμη από τον «Νουμά», υπό τον τίτλο «Μελέται».

Εργα του Πλάτωνα και του Σαίξπηρ στο Project Gutenberg

Ελεύθερα δικαιωμάτων και άρα δωρεάν είναι και πολύ πιο σύγχρονα βιβλία, αρκεί να έχει κάποιος διάθεση και χρόνο να ψάξει στις ανάλογες διαδικτυακές πλατφόρμες. Επιλέγω λίγα από αυτά: «Ο Ανεμος Σφυρίζει στην Κουπέλα», μυθιστόρημα του Θεσσαλονικιού Θανάση Τριαρίδη, «Αποφάσισα να Σκοτώσω τον Ερμόλαο», μυθιστόρημα του Μάνου Κοντολέοντα ή «Η Τεχνική του Πραξικοπήματος» του Κούρτσιο Μαλαπάρτε με το οποίο οι Εκδόσεις Ιωλκός ξεκινούν μια καμπάνια ανάγνωσης, με δωρεάν προσφορά μιας σειράς από βιβλία τους.

Ακόμη και τις «Γεύσεις Ευρώπης – Ένα Γαστρονομικό Ταξίδι στην Ευρώπη Μέσα από 27 Συνταγές», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2013, για τους ρέκτες της κουζίνας.

Ακούγονται… «Άκουσε ένα βιβλίο» έχει τίτλο το σχέδιο δωρεάν προσφοράς 30 κλασικών λογοτεχνικών έργων του Openbook.gr, σε μορφή ηχητική ή audio-books. Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, τα «Μυστικά του Βάλτου» και «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου» της Πηνελόπης Δέλτα, που «κατεβάζονται» κεφάλαιο κεφάλαιο στο κομπιούτερ μας για ακρόαση ή ακούγονται απευθείας διαδικτυακά, μέχρι το «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστιν, τους «Άθλιους» του Βίκτορα Ουγκό, σε πάμπολλα κεφάλαια, και το «Ο Ανθρωπος που Σκότωσε τον Εαυτό του» του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Η παρέα των μικρών

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που θεωρείται ότι έπρεπε ή θα ήθελαν να διαβάσουν όλα τα παιδιά του κόσμου και οι έφηβοι είναι ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ. Διαβάστε το ή «κατεβάστε» το, είτε απολαύστε τις θρυλικές ιστορικές ηχογραφήσεις του 1977, από την εκπομπή του Νίκου Πιλάβιου, με την αισθαντική φωνή του μεγάλου Δημήτρη Χορν.

Και όμως, «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Αντίστασης και της αγαπημένης Άλκης Ζέη υπάρχει σε ηχητική μορφή από τον mikrosanagnostis, αρκεί να κατεβάσετε μια νεότερη έκδοση του ηλεκτρονικού εργαλείου ηχητικής αναπαραγωγής Adobe flashplayer, όπως θα σας καθοδηγήσει το κομπιούτερ σας. Σε μορφή pdf υπάρχει και μια μεταγραφή του «Γύρου του Κόσμου σε 80 Ημέρες» του Ιουλίου Βερν, στο παραμύθι του 2013, από την Κριστίνα Σιαπινέλι και τις Εκδόσεις Σαΐτα, ως «Το Παράξενο Ταξίδι του Μεσιέ Βερν».

Για το φινάλε σας έχω και μια… νοστιμιά για τα παιδιά. Σταυρόλεξα για μικρούς  που «κατεβάζονται» δωρεάν από το livebooks.gr, σε pdf στον υπολογιστή και –αν θέλετε και έχετε εκτυπωτή– τυπώνονται. Για να λυθούν, ως παιχνίδι λέξεων και γνώσεων.