645
Ο Τζόζεφ Κένεντι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την παράδοση σε μια πολιτεία-κάστρο για την οικογένεια από την οποία προέρχεται | REUTERS/Brian Snyder

Το 2020 έφερε και την πρώτη ήττα ενός Κένεντι στη Μασαχουσέτη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19
Ο Τζόζεφ Κένεντι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την παράδοση σε μια πολιτεία-κάστρο για την οικογένεια από την οποία προέρχεται
|REUTERS/Brian Snyder

Το 2020 έφερε και την πρώτη ήττα ενός Κένεντι στη Μασαχουσέτη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19

Στιγμή που θα μείνει στην ιστορία της οικογένειας Κένεντι, αλλά όχι στις πιο αξιομνημόνευτες σελίδες της, είναι η ήττα του  Τζόζεφ Κένεντι του 3ου που έχασε την Τρίτη στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, για μια θέση γερουσιαστή στη Μασαχουσέτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Κένεντι χάνει εκλογές στην Πολιτεία, τονίζει το Time.

Ο 39χρονος μικρανιψιός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι αναγνώρισε την ήττα του από τον απερχόμενο γερουσιαστή Εντουαρντ Μάρκεϊ, 74 ετών, ο οποίος προηγήθηκε με διαφορά περίπου 10 μονάδων. Το αποτέλεσμα, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει, είναι μια πικρή ήττα για τον Κένεντι, ο οποίος θεωρείτο τα τελευταία χρόνια ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ποιος είναι ο Τζόζεφ Κένεντι

Στην οικογένεια από την οποία προέρχεται, η πολιτική δεν είναι απλά ένα «μικρόβιο», είναι σχεδόν εγγεγραμμένη στο DNA των Κένεντι σαν μια κληρονομική προδιάθεση που θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα.

Ο Τζόζεφ Κένεντι εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012, στην τέταρτη περιφέρεια της Πολιτείας, και κράτησε από τότε χαμηλό προφίλ.

Αργότερα έλεγε ότι μια εμπειρία που τον σημάδεψε πολιτικά ήταν οι συμβουλές του προέδρου της Βουλής Τζο Μπένερ. Ο έμπειρος Ρεπουμπλικάνος είπε στον νεαρό πολιτικό αντίπαλο με το βαρύ όνομα: «Σε αυτή τη δουλειά, πάντα υπάρχει και άλλος ένας γύρος. Ο σημερινός σύμμαχος γίνεται ο αυριανός αντίπαλος και την άλλη ημέρα σύμμαχος. Δούλευε σκληρά, να είσαι ευγενικός, να δείχνεις σεβασμό και μην το παίρνεις προσωπικά».

Στελέχη μέσα στους Δημοκρατικούς έβλεπαν στον δυναμικό βουλευτή έναν πολιτικό, που αν το θελήσει, θα μπορέσει να ανέβει την ιεραρχία στο κόμμα.

Οσοι τον γνώριζαν, έλεγαν ότι πάντα μιλούσε με οξύτητα και ότι «διαβάζει πολύ καλά το μάθημά του» πριν μιλήσει στις επιτροπές της Βουλής. Με δεδομένη την προϊστορία της οικογένειας, είχε αποφύγει τις κακοτοπιές που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν.

Ο ίδιος έλεγε στο Politico, που είχε φιλοξενήσει το 2017 εκτενές πορτρέτο του, ότι δεν βιάζεται καθόλου: «Κάπου στην πορεία, αν ανοίξει κάποια θέση στη Γερουσία, ναι, είναι κάτι που θα το έβλεπα. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι σε κατάλληλη στιγμή για εμένα και την οικογένειά μου».

Απογοήτευση μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου | REUTERS/Brian Snyder

Φαινόταν αρχικά να έχει κάνει μια καλή εκκίνηση για να εκθρονίσει τον Μάρκεϊ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και 44 χρόνια στο αμερικανικό Κογκρέσο, από τα οποία επτά στη Γερουσία.

Ο Κένεντι εμφανιζόταν να έχει περισσότερη επαφή με τη βάση, τις φτωχές οικογένειες και τις μειονότητες, απ’ ό,τι ο αντίπαλός του. Απηύθυνε δε στον Μάρκεϊ την κλασική μομφή ότι περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον

Οι επιθέσεις του δεν έπληξαν σοβαρά τον αντίπαλό του, γιατί ο Μάρκεϊ δεν συγκαταλέγεται στους Δημοκρατικούς του «κατεστημένου», που ανησυχούν για την άνοδο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενσαρκώνεται από την Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές. Αντιθέτως, είχε συντάξει μαζί της το φιλόδοξο σχέδιο του οικολογικού New Deal και είχε λάβει την υποστήριξή της στις προκριματικές, καθώς και την υποστήριξη της έτερης γερουσιάστριας της Μασαχουσέτης, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο Μάρκεϊ ανέτρεψε μάλιστα το επιχείρημα, εμφανίζοντας τον νεαρό Κένεντι, που υποστηριζόταν από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ως ενσαρκωτή των προνομίων μιας οικογένειας που από το 1947 είναι συνώνυμη με την εξουσία.

Ο Εντ Μάρκεϊ εκλέγεται για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην Πολιτεία | REUTERS/Gretchen Ertl
Δεν εξελέγη η Ναταλία Λινού

Στην ίδια περιφέρεια όπου εκλεγόταν ο Τζο Κένεντι, την τέταρτη της Μασαχουσέτης, διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών και η Ναταλία Λινού, κοινωνική επιδημιολόγος και εκτελεστική διευθύντρια του FXB Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Εννέα υποψήφιοι κατέβηκαν στην αναμέτρηση, με τους περισσότερους να καταγράφουν ικανοποιητικές επιδόσεις παρά τον πολιτικό «συνωστισμό».

Η κυρία Λινού τερμάτισε τέταρτη με το 11,7% των ψήφων.

Πρώτη ήταν η Τζέσε Μέρμελ με 22,4% ενώ ακολούθησαν ο Τζέικ Οκινκλος με 22,3% και η Μπέκι Γκρόσμαν με 17,5%. Ενας υποψήφιος με κυπριακή καταγωγή, ο Κρίστοφερ Ζανέτος, ήταν έβδομος με 3,1%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...