270
Η Κένεντι Σμιθ σε εκδήλωση το 2009 | REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Πέθανε η Τζιν Κένεντι, η τελευταία εν ζωή αδελφή του JFK

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 17:03
Η Κένεντι Σμιθ σε εκδήλωση το 2009
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Πέθανε η Τζιν Κένεντι, η τελευταία εν ζωή αδελφή του JFK

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 17:03

Ενας ιστορικός κύκλος για την οικογένεια των Κένεντι έκλεισε με τον θάνατο της Τζιν Κένεντι Σμιθ, της τελευταίας εν ζωή από τις αδελφές και τους αδελφούς του αδικοχαμένου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Η ηλικίας 92 ετών πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιρλανδία απεβίωσε την Τετάρτη στην κατοικία της στη Νέα Υόρκη. Τα αίτια δεν έγιναν γνωστά από την οικογένεια.

Ηταν το όγδοο από τα εννέα παιδιά του Τζόζεφ και της Ρουθ Κένεντι.

Ο σύζυγός της Στίβεν Σμιθ, με τον οποίο είχαν τέσσερα παιδιά, συνεισέφερε στη διαχείριση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Κένεντι, αλλά και στην προεκλογική καμπάνια του JFK το 1960 και αργότερα του αδελφού του Ρόμπερτ και του Εντουαρντ. Ο Σμιθ πέθανε το 1990 από καρκίνο των πνευμόνων.

Το 1993 η Κένεντι Σμιθ ορίστηκε από τον πρόεδρο Κλίντον πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιρλανδία, την πατρογονική εστία των Κένεντι, και επικεντρώθηκε στο -ακόμη ανοιχτό τότε- θέμα της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Παρέμεινε πέντε χρόνια και θεωρείται καταλύτης για την ειρήνευση στην περιοχή, όπως αποτυπώθηκε στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.

Η Κένεντι, όπως σημειώνει το Reuters, δεν απέφυγε την τραγική μοίρα της οικογένειάς της.

Το 1944 σκοτώθηκε ο αδελφός της Τζόζεφ Τζούνιορ στον πόλεμο, το 1948 η αδελφή της Καθλίν σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1963 δολοφονήθηκε ο τότε πρόεδρος αδελφός της Τζον Φιτζέραλντ στο Ντάλας, το 1968 ο αδελφός της Μπόμπι δολοφονήθηκε στην Καλιφόρνια, το 2008 έχασε μέσα σε λίγους μήνες τον αδελφό της, γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, και την αδελφή της Εουνίς.

«Η φιλοσοφία της οικογένειάς μας σε βάζει σε κίνηση. Πρέπει να κάνεις πράγματα και να κοιτάς τη φωτεινή πλευρά της ζωής και να θυμάσαι [όσους έφυγαν] με αγάπη», εξηγούσε σε συνέντευξή της το 2010.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...