425
Η Μολδαβία βρίσκεται δυτικά της Ουκρανίας στον Νότο. Το επόμενο θέατρο συγκρούσεων; | Shutterstock

Θα συρθεί η Μολδαβία στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 12:07
Η Μολδαβία βρίσκεται δυτικά της Ουκρανίας στον Νότο. Το επόμενο θέατρο συγκρούσεων;
|Shutterstock

Θα συρθεί η Μολδαβία στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 12:07

Σε «μία πολύ επικίνδυνη στιγμή» βρίσκεται η Μολδαβία: αυτό προειδοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Νίκου Ποπέσκου, στη σκιά της έντασης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Υπερδνειστερία, επαρχία που έχει αυτονομηθεί και εξαρτάται από τη Μόσχα και ενδεχομένως να προκαλέσει τη «χρήσιμη» περιοχή ώστε να επεκτείνει η Ρωσία τη στρατιωτική της δράση προς Δυσμάς.

Εκρήξεις και άλλα συμβάντα στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά του θεάτρου των συγκρούσεων της Ουκρανίας –μια γεωγραφική ζώνη ανάμεσα στη Μολδαβία και στην περιοχή της Οδησσού– έχουν προκαλέσει συναγερμό στις τοπικές Αρχές αλλά και διεθνώς. Και ο Νίκου Ποπέσκου μίλησε ευθέως την Πέμπτη για «δυνάμεις» που επιδιώκουν να προκαλέσουν εντάσεις (διάβασε «προβοκάτσια») στην αποσχισθείσα περιοχή.

«Η ανάλυσή μας μέχρι στιγμής δείχνει ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων εντός της περιοχής (σ.σ. της Υπερδνειστερίας) που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την εκεί κατάσταση. Αυτό την καθιστά ευάλωτη ενώ δημιουργεί κινδύνους και για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», ανέφερε το μέλος της μολδαβικής κυβέρνησης στο πλάισιο ενός briefing των δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με φόντο τις επιθέσεις τη Δευτέρας στην ρωσόφωνη, κατά κύριο λόγο, περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 1992, οι φόβοι ότι η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία θα μπορούσαν να παρασυρθούν στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν αυξηθεί, παρατήρησε ο Guardian.

Ο Ποπέσκου, ο οποίος έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Κισινάου είχε λάβει δημόσιες και ιδιωτικές διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα «ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας».

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή – όπου είχαμε μία «επικίνδυνη κλιμάκωση» – η Μολδαβία που συνορεύει με την Ουκρανία, «παραμένει σε εγρήγορση», διαβεβαίωσε.

Στο πλευρό της Μολδαβίας η ΕΕ

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις Ποπέσκου εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της, Τζοζέπ Μπορέλ, να χαρακτηρίζει «επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», σημείωσε την Παρασκευή ο Μπορέλ χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στο Κισινάου και υπογράμμισε «την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε, τέλος, στη σχετική δήλωσή του, πως η ΕΕ παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της εισροής προσφύγων καθώς και ότι έχει αυξήσει την υποστήριξή της για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...