3125
Εικόνες από τις εκρήξεις στο Κίεβο | REUTERS/Zohra Bensemra

Η 65η ημέρα του πολέμου: Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Ουκρανία, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2022, 23:07
Εικόνες από τις εκρήξεις στο Κίεβο
|REUTERS/Zohra Bensemra

Η 65η ημέρα του πολέμου: Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Ουκρανία, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2022, 23:07

Ο εφιάλτης των ρωσικών βομβαρδισμών επέστρεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα και μάλιστα επέστρεψε ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν στην πόλη. Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν αψηφά τις απειλές και τη ρητορική του Κρεμλίνου και δρομολογεί τον διπλασιασμό της αμερικανικής (στρατιωτικής) βοήθειας προς την Ουκρανία.

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:07 Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν σήμερα ότι αρνούνται να συμπεριφέρονται «σαν να μη συμβαίνει τίποτα» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενόσω είναι σε εξέλιξη η εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε στον Ρώσο πρόεδρο η Ινδονησία προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Πούτιν στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο.

23:01 Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο πριν λίγα λεπτά, σύμφωνα με ανάρτηση της Γιούλια Μέντελ, πρώην εκπροσώπου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

22:41 «Η ανδρεία και η ικανότητα της Ουκρανίας θα μείνουν στη στρατιωτική Iστορία» έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter ο Λόιντ Οστιν, αναφερόμενος στην αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ υπογράμμισε τις αγριότητες στις οποίες έχουν συντελεστεί από τους ρώσους εισβολείς. «Τα νοσοκομεία της Ουκρανίας έχουν βομβαρδιστεί. Οι πολίτες της έχουν εκτελεστεί. Τα παιδιά τους έχουν τραυματιστεί. Και όμως, παρ’ όλα αυτά, έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία τους. Η ανδρεία και η ικανότητα της Ουκρανίας θα μείνουν στη στρατιωτική Iστορία», τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

22:29 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine. «Ο κόσμος θέλει να τους σκοτώσει (τους Ρώσους). Οταν υπάρχει αυτού του είδους η στάση, είναι δύσκολο να συζητά κανείς», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωσή του σε Πολωνούς δημοσιογράφους.

22:02 Οι επικεφαλής της γαλλικής και γερμανικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τη Μολδαβία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με την Ουκρανία, μπροστά στους «κινδύνους αποσταθεροποίησης», με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη.

«Οι υπουργοί συζήτησαν την ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρθηκαν στη συνέχιση και την εμβάθυνση της στήριξης προς αυτήν τη χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

20:28 Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, που προχωρά «αργά και άνισα» λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, έχει καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν αρχικά, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια. Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού, ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», διευκρίνισε.

20:17 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Αν εγκριθεί, θα συνδέσει απευθείας το ρωσικό νόμισμα με τους ράβδους χρυσού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

19:03 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

18:58 Συνολικά 78 επιζώντες του Ολοκαυτώματος αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία καθώς δύο μεγάλες εβραϊκές οργανώσεις διοργάνωσαν αποστολές διάσωσης για τους πιο ηλικιωμένους και ευάλωτους στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος μπαίνει πλέον στην ένατη εβδομάδα.

18:13 Κάποιες ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο φαίνονται σχεδιασμένες να καταστρέψουν εγκαταστάσεις παραγωγής, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο της Άμυνας, ο οποίος τις χαρακτήρισε ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής προσπάθειας για περιορισμό της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να ανανεώσει το οπλοστάσιό του και να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

«Κάποιες από τις επιθέσεις στο Κίεβο, θεωρούμε ότι στόχευαν στις ικανότητες στρατιωτικής παραγωγής», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ξέρω πως υπάρχουν αναφορές ότι στοχοποιούν κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε ότι το έκαναν, αλλά… δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι ο σκοπός τους ήταν να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές».

17:21 Η Βίρα Χίριτς, μια 55χρονη oυκρανή δημοσιογράφος του αμερικανικού σταθμού Radio Liberty, έπεσε νεκρή κατά τους χθεσινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο.

Το πτώμα της βρέθηκε σήμερα το πρωί αφού πύραυλος έπληξε το σπίτι της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού.

«Ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε», είπε ο συνάδελφός της Ολεξάντρ Ντεμτσένκο στο Facebook.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές σημειώθηκαν καθώς ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έπληξε ουκρανικούς στόχους, αλλά δεν σχολίασε το χτύπημα στο κτίριο.

16:29 Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας δεν είναι μέλος, και θα κλείσει όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

15:39 Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε από το λιμάνι της Κωστάντζας στην Ρουμανία, δίνοντας το σύνθημα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από την εξαγωγική εταιρεία Comvex.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το πλοίο που μεταφέρει 70.000 τόνους καλαμποκιού σήκωσε άγκυρα στις 04.20», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βιορέλ Πανέ, χωρίς να αποκαλύψει τον προορισμό του φορτίου.

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή που μαρτυρά την δέσμευση της Ρουμανίας στο πλευρό της Ουκρανίας σε έλεος του πολέμου», πρόσθεσε ικανοποιημένος από τον ρόλο του πρωτεργάτη στην επιχείρηση αυτή.

Το πλοίο, το Unity T, μήκους 229 μέτρων, φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ, σύμφωνα με λιμενική πηγή.

14:38 Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι υπό συζήτηση η ιδέα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος με την τιμή του χρυσού χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

Η Μόσχα αναζητά τρόπους να απαντήσει στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

13:26 Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής της G20 που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία.

«Προσκάλεσα τον πρόεδρο Ζελένσκι να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20», δήλωσε ο ινδονήσιος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρέθηκε συμβιβασμός.

Ο ρώσος πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί στο Μπαλί τον Νοέμβριο, διευκρίνισε επίσης ο ινδονήσιος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του.

Η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει φέτος της G20, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Ρωσία από την ομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Τζακάρτα αντιστάθηκε, επιχειρηματολογώντας ότι η θέση της την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη».

13:21 Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση 514 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 10 εκατ. ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν να παρασχεθεί βοήθεια σε οκτώ εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και σε άλλα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή εξακολουθούν να αυξάνουν και ο πληθυσμός που επηρεάζεται έχει άμεση ανάγκη από υποστήριξη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.

Η βοήθεια αυτή θα δοθεί κυρίως στον πιο ευάλωτο πληθυσμό: τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

13:10 Μια ουκρανή παραγωγός του Radio Liberty σκοτώθηκε από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο ραδιοσταθμός στον οποίο εργαζόταν.

«Η Βίρα Γίριτς έχασε της ζωή της από το πλήγμα ρωσικού πυραύλου στην πολυκατοικία στην οποία κατοικούσε», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πτώμα της ουκρανής παραγωγού βρέθηκε σήμερα κάτω από τα συντρίμμια.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καταδίκασε τα «τυφλά πλήγματα» από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, βρισκόταν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

12:55 Η Ολλανδία θα ξανανοίξει την πρεσβεία του στο Κίεβο σήμερα, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η χώρα απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία δύο ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδία ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

«Μια μικρή ομάδα της πρεσβείας εκεί (στο Κίεβο) θα συνεργάζεται στενά με τις ουκρανικές αρχές κι άλλες χώρες εταίρους που έχουν επιστρέψει», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα.

12:14 Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στην δίωξη εγκλημάτων πολέμου, με μια ομάδα να αναμένεται να φθάσει στην Πολωνία στις αρχές Μαΐου.

Η Ουκρανία λέει ότι ερευνά περίπου 7.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία έχει φέρει την βαρβαρότητα στην Ουκρανία και έχει διαπράξει άθλιες ωμότητες, ανάμεσά τους και εις βάρος γυναικών. Η βρετανική τεχνογνωσία θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στο να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του το καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

11:30 Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα εναντίον του Κιέβου που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα «υψηλής ακριβείας».

Οι διασώστες «ανέσυραν ένα πτώμα» από τα συντρίμμια στην τοποθεσία που επλήγη, κοντά στο κέντρο της πόλης, δήλωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε με διαφορετικό μήνυμά του στην εφαρμόγή Telegram και διευκρίνισε πως συνολικά περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Κιέβου έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενός εργοστασίου της διαστημικής υπηρεσίας Artiom στο Κίεβο χρησιμοποιώντας υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

! 10:17 Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι τις πρώτες ώρες του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, ρώσοι κομάντος είχαν φτάσει στην προεδρική κατοικία στο Κίεβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν εκεί μαζί με τη σύζυγό του Ελενα Ζελένσκαγια και τα παιδιά τους.

Στόχος τους, είπε, ήταν είτε να τον συλλάβουν είτε να τον σκοτώσουν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε ότι το προσωπικό ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου κατάφερε να τον προστατεύσει «με ό,τι μέσα έβρισκε πρόχειρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:10 «Επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» χαρακτήρισε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, περιφέρεια που έχει αυτονομηθεί και στηρίζεται αποκλειστικά στη ρωσική βοήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα». Επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ στη Μολδαβία και υπογραμμίζει «την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η ΕΕ παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της εισροής προσφύγων και έχει αυξήσει την υποστήριξή της για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της χώρας.

08:40 Στην τακτική ημερήσια αναφορά του για την κατάσταση στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε πως η μάχη για το Ντονμπάς, στα ανατολικά, παραμένει ο βασικός στρατηγικός στόχος της Ρωσίας, με αντικείμενο τις αποσχισθείσες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Εξαιτίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας είναι περιορισμένα και έχουν επιτευχθεί με σημαντικό κόστος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε η ίδια πηγή.

07:31 Το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν σημαντικές ζημιές σε ένα κτίριο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ επί τόπου είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

«Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

06:01 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε την κατηγορία της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον, είπε ο Τζο Μπάιντεν, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει. Νωρίτερα την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταγγείλει ότι η Δύση και το NATO, δηλαδή και οι ΗΠΑ, πολεμούν διά αντιπροσώπου.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Τα 20 δισ. δολάρια θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

⇒Το πρωτοσέλιδο του Guardian: Ο Μπάιντεν αψηφά τις απειλές του Πούτιν και διπλασιάζει τη βοήθεια για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Τζο Μπάιντεν προτείνει επίσης στο Κογκρέσο τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται.

05:28 Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

02:00 Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων διανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ (Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Νικολά Σμιτ, η Πολωνία, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, έλαβε το υψηλότερο ποσό, 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, έλαβαν 450 και 300 εκατ. αντίστοιχα. Η Γερμανία έλαβε 75 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στις 23 εναπομείνασες χώρες.

01:55 Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

01:00 Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση στο Καπιτώλιο, με φωτογραφίες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

00:30 Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

00:02 Το Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο.

«Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» χαρακτήρισε ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, μεσούσης της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», κατήγγειλε.

Διαβάστε: Η 64η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...