659
| Getty Images/ CreativeProtagon

Ποια είναι τα «μυστικά» υπερόπλα που κραδαίνει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 09:00
|Getty Images/ CreativeProtagon

Ποια είναι τα «μυστικά» υπερόπλα που κραδαίνει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 09:00

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «προειδοποίησε» ξανά τη Δύση μιλώντας για όπλα μυστικά, τα οποία ουδείς εκτός από τον ίδιο διαθέτει: «Αν η Ρωσία απειληθεί, θα απαντήσει με μέσα που οι εχθροί της δεν διαθέτουν ακόμη» είπε. Χωρίς να τα κατονομάζει, έριξε και πάλι στο τραπέζι το χαρτί των πυρηνικών, την απειλή χρήσης τους δηλαδή, επικαλούμενος την ίδια την ύπαρξη της χώρας του. Τον ενόχλησε η έμπρακτη διεθνής υποστήριξη στην Ουκρανία, η αποστολή όπλων στο Κίεβο δηλαδή, η υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. «Αν κάποιος από το εξωτερικό αποτολμήσει παρέμβαση στο Ουκρανικό και απειλήσει τη Ρωσία, η απάντησή μας θα είναι ταχύτατη» είπε μέσα στη ρωσική Βουλή.

Ακροβατώντας μεταξύ καυχησιολογίας και αποφασιστικότητας, ο Πούτιν διατυμπάνισε στον κόσμο ότι «έχουμε όπλα που κανείς άλλος δεν έχει, και θα τα χρησιμοποιήσουμε εφ’ όσον χρειαστεί. Θέλω να το μάθουν όλοι». Ετσι κατέστη σαφές ότι η αποστολή στον Ζελένσκι πολεμικού υλικού από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, κ.ά.) έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο: ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του μίλησε ακόμη και περί «απειλής για την ασφάλεια της Ευρώπης». Το ερώτημα είναι αν οι Ρώσοι μπλοφάρουν. Την απάντηση μάς τη δίνει ο κατάλογος των καινοτόμων ρωσικών όπλων που δημοσίευσε η Corriere della Sera.

Sarmat: Διηπειρωτικός πύραυλος, βεληνεκούς 18.000 χιλιομέτρων, βάρους 200 τόνων, εξοπλισμένος με πολλαπλές κεφαλές. Οι σχεδιαστές του ισχυρίζονται ότι διαπερνά την αμερικανική αμυντική ασπίδα. Φέρει την ονομασία RS28, αλλά έχει και σαν «χαϊδευτικό» του το παρατσούκλι «Σατανάς 2».

Avangard: Υπερηχητικός πύραυλος, εξαιρετικά ευέλικτος όσον αφορά τις τροχιές του. Μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων. Δύναται να φέρει είτε συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.

Ποσειδών: Σούπερ τορπίλη, γνωστή και ως Status 6, με χαρακτηριστικά παρόμοια εκείνων του υποβρυχίου drone. Σχεδιασμένη, φυσικά, για πλήγματα σε πλωτούς στόχους, ωστόσο μπορεί να πλήξει και ακτές ή παραθαλάσσιες αστικές περιοχές εφ’ όσον το βλήμα του είναι πυρηνικό. Πλέει σε βάθος έως 1.000 μέτρων, με ταχύτητα 70 κόμβων. Πιθανολογείται ότι είναι δύσκολη η αναχαίτισή του.

Burevestnik: Πυρηνικός «Κρουζ», σε πειραματικό στάδιο. Θεωρητικώς έχει «απεριόριστο» βεληνεκές (μεταξύ 10.000 και 20.000 χιλιομέτρων). Πετά σε χαμηλό ύψος. Πιθανολογείται ότι και στην περίπτωσή του είναι δύσκολη η αναχαίτιση.

Khinzal: Υπερηχητικός πύραυλος. Εχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη σύρραξη με την Ουκρανία. Μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικό αεροσκάφος Tu23 ή και από βομβαρδιστικό, έχει ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από του ήχου και εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων. Εξαιρετικά ευέλικτο, δύναται να φέρει συμβατικό ή πυρηνικό φορτίο.

O υπερηχητικός πύραυλος Khinzal (You Tube)

Zircon:Αντιπλοϊκός υπερηχητικός πύραυλος «Κρουζ». Η εμβέλειά του είναι 500 έως 1.000 χιλιόμετρα. Εκτός από σκάφη, μπορεί να πλήξει και χερσαίους στόχους. Εκτοξεύεται από πολεμικά πλοία και από υποβρύχια. Το Κρεμλίνο το θεωρεί πετράδι στο στέμμα του οπλοστασίου του.

Fab-3000: Βόμβες ελεύθερης πτώσης βάρους τριών τόνων, υψηλής εκρηκτικότητας. Εμβέλεια δράσης τους είναι τα 50 μέτρα, όμως η εκρηκτική μάζα τους είναι 1.400 κιλά. Οπλο ιδανικό για την ισοπέδωση βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι παλιό, σοβιετικό, και έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αφγανών ισλαμιστών ανταρτών τη δεκαετία του 1980. Οι Δυτικοί εικάζουν ότι τώρα μπορεί να πλήξει το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη.

Χημικά & βιολογικά όπλα: Πυρομαχικά για τα οποία οι Δυτικοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν στον συριακό εμφύλιο (με δράστη τη συριακή κυβέρνηση και ηθικό αυτουργό το Κρεμλίνο). Η CIA και οι αντίστοιχες βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διατείνονται ότι η Ρωσία θα τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Τα αποτελέσματα της χρήσης τους είναι καταστροφικά.

Τακτικά πυρηνικά όπλα: Μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» αντικατέστησαν τα λεγόμενα «στρατηγικά πυρηνικά» των μεγάλων αποστάσεων. Εχουν μικρό βεληνεκές, περί το 1,5 χιλιόμετρο, και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη μάχη σε περίπτωση που κολλήσουν το Πεζικό, τα Τεθωρακισμένα και το Πυροβολικό, αλλά και η Αεροπορία. Εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα με τα συστήματα Kalibr και Iskander-M.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...