668
Εθελοντές της νορβηγικής ΜΚΟ Paracrew παραδίδουν προμήθειες τροφίμων και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία | Facebook

Ουκρανία: Αγώνας για να φτάσουν τα αντισυλληπτικά στα θύματα βιασμού

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 21:31
Εθελοντές της νορβηγικής ΜΚΟ Paracrew παραδίδουν προμήθειες τροφίμων και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία
|Facebook

Ουκρανία: Αγώνας για να φτάσουν τα αντισυλληπτικά στα θύματα βιασμού

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 21:31

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται ΜΚΟ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να στείλουν άμεσα στην Ουκρανία χιλιάδες χάπια της επόμενης ημέρας, για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού από τους ρώσους στρατιώτες.

Καθώς οι καταγγελίες για βιασμούς αυξάνονται και πολλές γυναίκες σπεύδουν στα νοσοκομεία σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Αυτά τα χάπια πρέπει να ληφθούν μέσα στο πρώτο πενθήμερο από τη σεξουαλική επίθεση για να έχουν αποτέλεσμα.

Εθελοντές σχηματίζουν δίκτυα προμήθειας και μεταφοράς των χαπιών στην Ουκρανία, από νοσοκομεία, ιδιώτες και κυβερνήσεις. Η Διεθνής Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονεϊκότητας (International Planned Parenthood Federation) έχει ήδη στείλει 25.000 πακέτα του φαρμάκου.

«Αν μία γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού, πρέπει να πάρει αυτό το χάπι μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες», εξηγεί η Τζούλι Ταφτ, στέλεχος της ομοσπονδίας. Η ίδια οργάνωση στέλνει επίσης χάπια που προκαλούν αποβολή μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Οπως αναφέρει ο Guardian, το χάπι της επόμενης ημέρας κυκλοφορεί ελεύθερα και ευρέως στην Ουκρανία, όμως λόγω του πολέμου παρατηρούνται πολλές ελλείψεις. Πολλές δομές υγείας έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους, ενώ η μεταφορά σε πολλές περιοχές έχει σταματήσει λόγω του κινδύνου από τις συγκρούσεις και έτσι τα φάρμακα μένουν στις μεγάλες πόλεις.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το χάπι της επόμενης ημέρας, αλλά κυρίως από νοσοκομεία στα ανατολικά της χώρας, στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, αυτές τις περιοχές», είπε ο Τζόελ Μίτσελ, μέλος της νορβηγικής ΜΚΟ Paracrew, που μεταφέρει καθημερινά σχεδόν τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. «Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή με τα νοσοκομεία, μας ζήτησαν τέτοια χάπια».

Στα νοσοκομεία της περιοχής του Κιέβου, νοσηλεύονται πολλά θύματα βιασμών. Στις αρχές Απριλίου, η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, είχε πει ότι ήταν γνωστές οι περιπτώσεις τουλάχιστον εννέα γυναικών που είχαν μείνει έγκυοι μετά τον βιασμό τους από ρώσους στρατιώτες.

Η Αλόνα Ζουμπτσένκο, από το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, είπε ότι στη διάρκεια μιας κρίσης, τα θύματα βιασμού που καταφεύγουν στις Αρχές είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».

Ο ΟΗΕ έχει συμπεριλάβει τα χάπια της επόμενης ημέρας, όπως και φάρμακα για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων όλου του πλανήτη, όπως π.χ. στον πόλεμο της Βοσνίας, όπου οι συστηματικοί βιασμοί χρησιμοποιούνταν ως όπλο εξόντωσης του αντιπάλου από τους σέρβους στρατιώτες. Μέχρι σήμερα, στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ έχει στείλει 40 τόνους υγειονομικού υλικού για το αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης, έχει στείλει σε 19 ουκρανικά νοσοκομεία 33 πακέτα με προμήθειες για την κλινική αντιμετώπιση του βιασμού και αγωγή προφύλαξης για τυχόν έκθεση στον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η Ντενισόβα ανέφερε την περίπτωση 25 γυναικών που κρατούνταν αιχμάλωτες από τους Ρώσους σε ένα υπόγειο στην Μπούτσα και βιάζονταν συστηματικά.

Μία εθελόντρια που απομάκρυνε κατοίκους από την περιοχή, όταν έφυγαν οι Ρώσοι, είπε στον Guardian ότι είδε τρεις γυναίκες να βγαίνουν γυμνές από σπίτια και υπόγεια. Η μία από αυτές ήταν θύμα άγριου ξυλοδαρμού και είχε σπασμένα οστά. Αυτό που συμβαίνει συνήθως με τα θύματα βιασμού, εξήγησε η ίδια, είναι ότι τα περισσότερα βρίσκουν το θάρρος και έχουν την ανάγκη να πουν την ιστορία τους μήνες μετά την επίθεση.

Οι ιατροδικαστές στο Κίεβο που εξετάζουν τα πτώματα αμάχων τα οποία έχουν βρεθεί σε όλη την περιοχή (1.050 μέχρι την Πέμπτη), μετά την αποχώρηση των Ρώσων, βρίσκουν ενδείξεις βιασμού στις γυναίκες που στη συνέχεια σκότωσαν οι στρατιώτες.

«Είναι πολλά τα ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα θύματα, και το στρες για μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι επίσης τεράστιο για πολλές γυναίκες. Μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο μετατραυματικού στρες, οπότε αν μπορείς να το προλάβεις με το χάπι, είναι σημαντικό», είπε η Ταφτ.

Ενα πρόβλημα των ΜΚΟ που προσπαθούν να φέρουν τα χάπια στην Ουκρανία είναι ότι οι κυβερνήσεις πολλών χωρών δεν επιτρέπουν τη μαζική αγορά τους, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, που ελέγχουν τα φορτία στα σύνορα. Επίσης, η νορβηγική κυβέρνηση απαγορεύει τη δωρεά μεγάλης ποσότητας τέτοιων φαρμάκων και οι εθελοντές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το νορβηγικό υπουργείο Υγείας για να βρεθεί τρόπος.

Αντίθετα, η Δανία, η Ολλανδία και η Τσεχία επιτρέπουν την αγορά και αποστολή τους σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...