644
Η Ανγκελα Μέρκελ κρατάει τα χέρια της για να σταματήσει το τρέμουλο μπροστά στις κάμερες | Reuters

Τα επτά σενάρια για την υγεία της Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 22:39
Η Ανγκελα Μέρκελ κρατάει τα χέρια της για να σταματήσει το τρέμουλο μπροστά στις κάμερες
|Reuters

Τα επτά σενάρια για την υγεία της Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 22:39

Η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ηγέτιδα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Μια, ξαφνικά, γηρασμένη κυρία. Δύο φορές μέσα σε οκτώ ημέρες εμφανίστηκε on camera η γερμανίδα καγκελάριος με πρωτοφανή συμπτώματα.

Στην πρώτη περίπτωση, στις 19 Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ άρχισε να τρέμει ολόκληρη τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Ουκρανίας, στην τελετή υποδοχής του ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν, έλληνες και ξένοι ειδικοί έκαναν σενάρια για την υγεία της καγκελαρίου, αποδίδοντας τα συμπτώματα σε πρόβλημα πίεσης (υπόταση) ή και αφυδάτωσης.

Στη δεύτερη, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, η Μέρκελ εκδήλωσε και πάλι τα ίδια συμπτώματα μπροστά στις κάμερες, στο πλαίσιο της τελετής αποχώρησης της γερμανιδας υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία παρίστατο.

Τα συμπτώματα, συγκλίνουν ειδικοί από όλη την Ευρώπη, μπορούν να σημαίνουν πολλά. Και για να εκδηλώνονται ακόμη και σε στιγμές που εκτίθεται στις κάμερες, είναι προφανώς μία νόσος που δεν μπόρεσε να ρυθμιστεί τις προηγούμενες ημέρες και όχι ένα τυχαίο περιστατικό αφυδάτωσης.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τη βρετανίδα γενική ιατρό Σάρα Μπρούερ, ιατρική διευθύντρια του κέντρου Healthspan, ο τρόπος που τρέμει η Μέρκελ, θα μπορούσε να προέρχεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή. Μία ασθένεια που χρειάζεται χρόνο για να ρυθμιστεί με την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων και εμφανίζεται δέκα φορές πιο συχνά στις γυναίκες από τους άντρες, όπως αναφέρει στην Daily Mail.

Μπορεί επίσης να είναι ανεπιθύμητη αντίδραση κάποιου φαρμάκου. Το συγκεκριμένο τρόμο περιγράφουν ότι προκαλούν 17 διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ. Από αυτές λαμβάνονται πιο συχνά καφεΐνη, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ και νικοτίνη.

Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου είδους τρέμουλο, μία συχνή επιπλοκή που βιώνουν τα άτομα με διαβήτη.

Ιδιοπαθής τρόμος (τρέμουλο). Αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται περίπου στο 4% του γενικού πληθυσμού και αποτελεί την πιο συχνή κινητική διαταραχή. Είναι γνωστός και ως καλοήθης ιδιοπαθής τρόμος. Οι ασθενείς με ιδιοπαθή τρόμο μπορεί να βιώνουν μη ελεγχόμενο τρόμο στα χέρια, στο κεφάλι, στη φωνή τους ή σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι τυπικά πιο εμφανής με τα χέρια σε πρόταση ή κατά τις λεπτές κινήσεις, όπως όταν ο ασθενής κρατάει ένα ποτήρι, κουτάλι ή όταν γράφει. Ο τρόμος συνήθως σταματάει όταν τα χέρια είναι τελείως χαλαρά, όπως συμβαίνει όταν τα έχει στην αγκαλιά του. Το στρες χειροτερεύει τα συμπτώματα.

«Λοίμωξη» διατείνεται μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph ο Μάικ Φίτζπατρικ, γενικός γιατρός από τη Βρετανία. Ο τρόμος είναι συχνό σύμπτωμα όταν ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη και ανεβάζει θερμοκρασία, εξηγεί.

Το ίδιο υποστήριξε μιλώντας και στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL ο καθηγητής Κριστόφ Σπεχτ. «Η Ανγκελα Μέρκελ έχει τρέμουλο, που θα μπορούσε να οφείλεται σε λοίμωξη, η οποία συχνά είναι η αιτία μιας άλλης νόσου, όπως για παράδειγμα, μιας νεφρικής νόσου ή ακόμη και σηψαιμίας (μόλυνση από candida), κάτι όμως που αποκλείω αφού η Μέρκελ μπορούσε να σταθεί όρθια. Iσως επίσης υπέστη υπογλυκαιμία, κάτι που θα μπορούσε να παραπέμψει σε διαταραχή γλυκόζης ή και σε διαβήτη. Ωστόσο, μια νευρολογική νόσος που να σχετίζεται με την ηλικία της, όπως το Πάρκινσον, το αποκλείω» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Σπεχτ.

Τι δεν είναι

Δεν θα μπορούσε να είναι νόσος του Πάρκινσον, αναφέρει στην Daily Mail και η Λέι Σάντερ, νευρολόγος από το University College του Λονδίνου, κάτι που έχει ανησυχήσει πολλούς, οι οποίοι συνδέουν τα συμπτώματα του τρόμου, και όχι αδίκως, με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Δεν είναι αφυδάτωση. Τα ρίγη (μικροί και γρήγοροι σπασμοί) που παρουσιάζει μαζί με τον τρόπο και τα είδαμε πιο καθαρά στο σημερινό βίντεο, δεν συνάδουν με συμπτώματα της αφυδάτωσης, εξηγεί ο Πολ Τζάρμαν, νευρολόγος επίσης στο University College του Λονδίνου.

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική Bild, όταν η Μέρκελ πηγαίνει μακρινά ταξίδια, συνοδεύεται από εξειδικευμένο γιατρό και νοσηλευτή, κάτι που δεν γίνεται ως προγραμματισμένη διαδικασία για τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς. Εκτός βέβαια, εάν υπάρχει γνωστό θέμα υγείας…

Η θητεία της Μέρκελ ολοκληρώνεται το 2021. Εχει ήδη αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU και τώρα κανείς δεν ξέρει αν θα προλάβει να την ολοκληρώσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News