461
«Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι οι πιο σημαντικές σπουδές που μπορείς να κάνεις» λέει ο Νίκολας Νεγκροπόντε | Facebook/Nicholas Negroponte

Ο Νίκολας Νεγκροπόντε είναι πάντα αισιόδοξος: «Τα εγγόνια μας θα ζήσουν ως τα 150»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 12:15
«Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι οι πιο σημαντικές σπουδές που μπορείς να κάνεις» λέει ο Νίκολας Νεγκροπόντε
|Facebook/Nicholas Negroponte

Ο Νίκολας Νεγκροπόντε είναι πάντα αισιόδοξος: «Τα εγγόνια μας θα ζήσουν ως τα 150»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 12:15

Αν υπάρχει κάτι που δεν έλειψε ποτέ από τη ματιά του Νίκολας Νεγκροπόντε είναι η αισιοδοξία ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο.

Από τα μέσα της δεκαετία του ’90, ο ελληνοαμερικανός ιδρυτής του περίφημου Media Lab στο ΜΙΤ ήταν ένας από αυτούς που έβλεπαν στην αναδυόμενη τότε εποχή του Διαδικτύου το εργαλείο που θα μεταμορφώσει ριζικά τις ζωές μας.

Σήμερα εκφράζει αυτή την πεποίθηση για ένα παμπάλαιο όνειρο του ανθρώπου, να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το «κλειδί» είναι, κατά τον Νεγκροπόντε, και πάλι η τεχνολογία.

Από τη Μαδρίτη, σε συνάντηση για την επιστήμη και την καινοτομία, όπως γράφει η El Pais, είπε ότι ο ψηφιακός κόσμος έχει ενταχθεί πλήρως στις ζωές μας. Το επόμενο μεγάλο σύνορο δεν έχει να κάνει με την επιστήμη των υπολογιστών, αλλά με την «επεξεργασία» του σώματός μας.

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέλλον, θα έχουμε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους και θα διορθώσουμε τα λάθη της φύσης, θα κάνουμε τους ανάπηρους να περπατήσουν ξανά και αργότερα θα εξαλείψουμε τις σπάνιες ασθένειες», λέει.

Σύντομα, πρόσθεσε, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ως τα 150 ή και τα 200 χρόνια. «Αυτό θα γίνει στην επόμενη γενιά», προέβλεψε. «Για εμάς είναι αργά γιατί είναι λίγο δύσκολο να αναστραφεί η διαδικασία της γήρανσης», είπε στο κοινό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «τα παιδιά σας και τα εγγόνια μου θα ζήσουν ως τα 150 τους». Ο ίδιος –σήμερα στα 75 του– είναι στα μισά του δρόμου της ζωής που ελπίζει να ζήσουν τα εγγόνια του.

Τι άλλο θα δούμε; Μηχανές με αίσθηση του χιούμορ και -ακόμη πιο μακριά στο μέλλον- τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση. Ακόμη θα δούμε δισεκατομμύρια ανθρώπων να τρέφονται με τεχνητές τροφές, όπως κρέας που δεν θα προέρχεται από τη σφαγή ζώων, οι οποίες θα παράγονται με τρόπο καθαρό για το περιβάλλον. Και πολλές εργασίες που θα τις αναλάβουν ρομπότ.

Ο Νεγκροπόντε είναι αισιόδοξος για το ότι η τεχνολογία θα είναι η απάντηση για την κλιματική αλλαγή – «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση» – αλλά και για την παραγωγή ενέργειας με πυρηνική σύντηξη, μια καθαρή μέθοδο που ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Πάντως, η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν άνθρωποι όπως ο Νεγκροπόντε, κάτι που παραδέχεται ως ένα βαθμό και ο ίδιος.

«Υπάρχει σκεπτικισμός σε όλο τον κόσμο γιατί η τεχνολογία δημιούργησε πολλά από τα προβλήματα που τώρα πρέπει να λύσουμε», είπε ακόμη χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι «η τεχνολογία έφερε και πολλές απαντήσεις».

Παραδέχεται ωστόσο ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν επίδραση στη δημοκρατία – αλλού τη δημιουργούν και αλλού την αποδυναμώνουν, αλλά η ισορροπία είναι προς την πλευρά της δημοκρατίας, εξηγεί. Ο ίδιος πάντως δεν τα χρησιμοποιεί και τόσο πολύ.

Σε όλο αυτό τον καταιγισμό τεχνολογίας και τεχνικής, ο Νεγκροπόντε έχει να κάνει ένα μάλλον αναπάντεχο σχόλιο για όλους: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι οι πιο σημαντικές σπουδές που μπορείς να κάνεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News