628
«Χαλασμένες» πρωτεΐνες που δημιουργούνται στο έντερο, είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της νόσου Πάρκινσον στον εγκέφαλο | Shutterstock

Και όμως, η Πάρκινσον ξεκινά από το… έντερο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 17:53
«Χαλασμένες» πρωτεΐνες που δημιουργούνται στο έντερο, είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της νόσου Πάρκινσον στον εγκέφαλο
|Shutterstock

Και όμως, η Πάρκινσον ξεκινά από το… έντερο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 17:53

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη. Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία δύο χρόνια, που επιστήμονες με διαφορετικές προσεγγίσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η νόσος του Πάρκινσον μάλλον θα αποδειχθεί ότι δεν είναι μία ασθένεια που ξεκινά και εξελίσσεται στον εγκέφαλο. Αλλά οι πρωτεΐνες που είναι αποδεδειγμένο ότι την προκαλούν, ξεκινούν από το έντερο και φτάνουν στον εγκέφαλο. Τη μελέτη έκαναν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Η έρευνά τους ξεκίνησε με την υπόθεση ότι ο οργανισμός παράγει ως φυσιολογική διαδικασία μία πρωτεΐνη που ονομάζεται συνουκλεΐνη, η οποία είτε μέσω του αίματος, είτε μέσω κάποιων νεύρων, κυκλοφορεί σε διάφορα όργανα, ιστούς και τελικά κύτταρα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τα νευρικά κύτταρα.

Ωστόσο, παράγονται και κάποιες πρωτεΐνες με «εσφαλμένες» λειτουργικές οδηγίες (χαλασμένες πρωτεΐνες), οι οποίες συσσωρεύονται στις άκρες των νευρικών κυττάρων. Αυτές, διαταράσσουν το σύστημα δοπαμίνης του εγκεφάλου και ως αποτέλεσμα αναπτύσσονται τα κινητικά συμπτώματα και τα προβλήματα στην ομιλία που είναι χαρακτηριστικά στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Τα τελευταία δεδομένα, αναφέρουν ότι οι συνουκλεΐνη που παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα, μεταφέρεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου στον εγκέφαλο. Το νεύρο αυτό ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και λαμβάνει και μεταδίδει σήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron, μερικούς μήνες μετά την έρευνα που παρουσίαζε στατιστικά δεδομένα σε άτομα που είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδίτιδα και είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγεται και στο σημείο του εντέρου, τμήμα του όπου είναι η σκωληκοειδής υπόφυση.

Το πείραμα

Στο πλαίσιο των ερευνών, η επιστημονική ομάδα μετέφερε με ένεση «χαλασμένες» πρωτεΐνες στο γαστρεντερικό σύστημα υγιών ποντικών και στη συνέχεια τις αναζήτησε στον οργανισμό τους. Ενα μήνα αργότερα, οι πρωτεΐνες βρέθηκαν σε διάφορα όργανα του σώματος και φυσικά στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ήσαν παρούσες σε ένα πολύ σημαντικό όργανο, την αμυγδαλή, η οποία είναι μέρος του μεσεγκεφάλου και πλούσια σε δοπαμίνη. Επτά μήνες αργότερα, η ουσία αυξηθεί τόσο πολύ, που είχε πλημμυρίσει το σώμα τους.

Οι ειδικοί παρατήρησαν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι ο τρόπος και ο χρόνος που χρειάστηκε για να εξαπλωθούν οι πρωτεΐνες στα ποντίκια, ταιριάζουν με τον τρόπο που εξαπλώνονται και στον ανθρώπινο οργανισμό και με τη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων, που προκαλούν τελικά τη νόσο του Πάρκινσον.

Στη συνέχεια η ομάδα επανέλαβε το πείραμα, αλλά κόβοντας το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι ούτε «χαλασμένες» πρωτεΐνες μεταφέρθηκαν στον εγκέφαλο, δεν υπήρχαν προβλήματα στο σύστημα της δοπαμίνης, αλλά ούτε και κινητικά και συμπεριφορικά θέματα είχαν τα ποντίκια.

Και ακριβώς επειδή το σύστημα των ποντικών είναι πανομοιότυπο στη λειτουργία με αυτό του ανθρώπου, τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτός ακριβώς είναι και ο μηχανισμός και ο τρόπος για να σταματήσουν τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν και περισσότερες έρευνες και σε ανθρώπους.

Το «υπέροχο» πνευμονογαστρικό νεύρο

Μπορεί η λέξη να είναι μεγάλη και περίεργη ή πρωτάκουστη για τους περισσότερους, όμως πρόκειται για ένα καταπληκτικό όργανο. Αποτελεί την κεντρική λεωφόρο του νευρικού συστήματος, συνδέοντας κεντρικό με περιφερειακό νευρικό σύστημα και μεταφέρει πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο από όλο το σώμα.

Ειδικοί έχουν αξιοποιήσει τις λειτουργίες του για να αντιμετωπίσουν την επιληψία και την κατάθλιψη χωρίς φάρμακα, απλώς ηλεκτρική διέγερση του νεύρου, κάπου στο σημείο πάνω από την κοιλιά.

Σήμερα, οι ερευνητές εξετάζουν πιο προσεκτικά το νεύρο για να δουν αν η διέγερή του, μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το έμφραγμα, τον διαβήτη, ακόμα και τον «ατίθασο» λόξιγκα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να το ερευνούν, καθώς πολλές λειτουργίες του πνευμονογαστρικού νεύρου παραμένουν ένα μυστήριο.

Και οι βασικές λειτουργίες του!
  • Αποτρέπει την φλεγμονή
  • Βοηθάει στη δημιουργία αναμνήσεων
  • Ενδυναμώνει τη μνήμη
  • Βοηθάει τους πνεύμονες στην αναπνοή
  • Είναι στενά συνδεδεμένο με την καρδιά
  • Χαλαρώνει το σώμα
  • Μεταφέρει της πληροφορίες από το στομάχι στον εγκέφαλο (χόρτασα;)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...