736
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε πρόσφατη ομιλία της | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στροφή της Γεννηματά στη λογική: Θα ψηφίσουμε την κατάργηση της απλής αναλογικής

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 21:37
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε πρόσφατη ομιλία της
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στροφή της Γεννηματά στη λογική: Θα ψηφίσουμε την κατάργηση της απλής αναλογικής

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 21:37

Ηταν μια διαφοροποίηση της Φώφης Γεννηματά αυτή που καταγράφηκε στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη το βράδυ της Τρίτης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επέμεινε μεν στις ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ —«είμαστε το αντίβαρο απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό», επανέλαβε χαρακτηριστικά—, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες, μιλώντας για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Σε απλά λόγια και με δεδομένα τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων οι οποίες προεξοφλούν επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Γεννηματά εγγυάται πως το Κίνημα Αλλαγής θα είναι παράγων σταθερότητας, μια εμφανής μετατόπιση του κόμματός της προς το Κέντρο. Ξεκαθάρισε βέβαια, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει «δεκανίκι» κανενός —δηλαδή «δεκανίκι» της ΝΔ— και ότι δεν θα μπει σε ένα σχήμα απλώς «για να συμπληρώσει τους αριθμούς», χωρίς να έχει λόγο, όπως είπε, σε κυβερνητικό πρόγραμμα. Ομως τόνισε πολλές φορές πως δεν θα αφήσει «να πέσει η χώρα στον γκρεμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την ΝΔ. Οσοι διαβάζουν μια επιστροφή προς το «μέτωπο της λογικής» και απομάκρυνση από αυτό για το οποίο την κατηγόρησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ότι γίνεται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν λάθος. Μοιάζει η κυρία Γεννηματά να είπε ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι μια «κυβερνητική δύναμη», ακόμα και ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αν είχε διατυπώσει και δύο λέξεις ακόμα, «ψήφος ανοχής», το παζλ θα είχε ολοκληρωθεί.

Η κυρία Γεννηματά δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και ότι θα συναινέσει και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής λογικής, η οποία -ελέω ΣΥΡΙΖΑ- θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες κάλπες αν δεν ψηφιστεί κάτι άλλο με ευρεία πλειοψηφία, άνω των 200 βουλευτών, στη Βουλή. «Το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει την χώρα να πέσει στον γκρεμό και θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή στην κατάργηση της απλής αναλογικής», ξεκαθάρισε η κυρία Γεννηματά. Δηλαδή θα συνδράμει στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ασχέτως αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε ψηφίσει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε αυτόνομη πορεία, αλλά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να υπάρχει σταθερότητα, σταθερό εκλογικό σύστημα», τόνισε η κυρία Γεννηματά, η οποία διεκδίκησε για το κόμμα της την επιστροφή στη λογική και κατηγόρησε τη ΝΔ για όσα περίπου την κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον περιβόητο «οδοστρωτήρα» στα εργασιακά.

«Η λογική επιστρέφει στη χώρα με ψήφο στο ΚΙΝΑΛ και το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά, σκεφτείτε τι θα συμβεί στη χώρα με μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία στα εργασιακά, με μια κυριαρχία της Δεξιάς, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα, να καίγεται η Ελλάδα ξανά, να σαμποτάρεται η προσπάθεια από έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση», είπε η κυρία Γεννηματά.

Στην παρατήρηση της Σίας Κοσιώνη ότι αυτή η ρητορική κατά της ΝΔ είναι παρόμοια με του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεννηματά απάντησε: «Με μια μεγάλη διαφορά. Ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το κύμα αγανάκτησης κι αυτό εκφράστηκε με ψήφο υπέρ του δεύτερου κόμματος, της ΝΔ» εκτίμησε η κυρία Γεννηματά, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να είναι η νέα Δεξιά». 

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «είτε οι ψηφοφόροι επιλέγουν Τσίπρα, είτε Μητσοτάκη, στο τέλος βγαίνει… Καραμανλής». Και εξήγησε ότι ο μεν Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησε με συνιστώσα Καραμανλή, η δε ΝΔ δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της για την καταστροφική πενταετία 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία.

«Δεν βάζουμε πήχη και είμαι αισιόδοξη, δεν ξεκινώ έναν αγώνα για να μην πετύχουμε τον στόχο μας. Είχαμε ζητήσει την τρίτη θέση και πετύχαμε το στόχο, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος είναι να είμαστε ισχυρή προοδευτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας» είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Χαίρομαι που ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξακολουθεί να είναι στην παράταξή μας»

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στην ρήξη με τον κ.Βενιζέλο.

«Θέλουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην παράταξή μας και από ό,τι έχω καταλάβει βρίσκεται στην παράταξή μας. Δεν χρειάζονται συμβιβασμοί σε τέτοια θέματα, παίρνονται αποφάσεις», είπε και κατέληξε πως «ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξακολουθεί να είναι στην παράταξή μας και χαίρομαι γι’ αυτό».

Για την κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ, η κυρία Γεννηματά δήλωσε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τόνισε πως η ίδια θα θέσει το θέμα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών και πως ο κ. Τσίπρας πρέπει «να διεκδικήσει αυτά που πρέπει και να μην υπάρξουν μέχρι τις εκλογές ζητήματα που θα ζημιώσουν τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...