249
Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ελκυστικότερες | REUTERS/Antonio Bronic

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ερέθισε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 20:19
Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ελκυστικότερες
|REUTERS/Antonio Bronic

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ερέθισε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 20:19

Πτώση του ευρώ ακολούθησε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι περί «περισσοτέρων κινήτρων» με σκοπό την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε ομιλία του σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και λήψη μέτρων προς μετριασμό των επιπτώσεων των αρνητικών επιτοκίων παραμένουν εργαλεία στο οπλοστάσιο της τράπεζας του ευρώ.

Η θέση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χαλαρώσει και πάλι τη νομισματική πολιτική της αν ο πληθωρισμός δεν φτάσει στον στόχο που έχει θέσει, «μαλάκωσε» το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει αυτές τις θέσεις του «τις προσεχείς εβδομάδες», προσθέτοντας ότι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη». Παραδέχθηκε δε, όπως γράφει και η Telegraph, ότι θα απαιτηθούν «πρόσθετα κίνητρα» εάν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές.

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου πυροδότησε εξελίξεις: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέπληξε τον κ. Ντράγκι δηλώνοντας ότι έτσι δημιουργούνται ευνοϊκές για την Ευρωζώνη συνθήκες στο διεθνές εμπόριο: «Η πτώση του ευρώ κάνει αδίκως ευκολότερο για αυτούς να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ. Ετσι τη βγάζουν καθαρή, για χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους».

Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι πρώτες εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ότι ο κ. Ντράγκι «μίλησε για μείωση των επιτοκίων λίγο προτού αποχωρήσει από το τιμόνι της ΕΚΤ, τον προσεχή Οκτώβριο», κάτι που σημαίνει ότι η κρίσιμη περίοδος για το επιτόκιο του ευρώ είναι το εφετινό θέρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...