251
Να συνεχίσουν τον αγώνα στους δρόμους του Παρισιού -από όπου και η φωτογραφία- ή να τον μεταφέρουν στα έδρανα του Στρασβούργου; Ιδού το κρίσιμο ερώτημα για τα Κίτρινα Γιλέκα | REUTERS

Στις ευρωεκλογές κατεβαίνουν τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 15:52
Να συνεχίσουν τον αγώνα στους δρόμους του Παρισιού -από όπου και η φωτογραφία- ή να τον μεταφέρουν στα έδρανα του Στρασβούργου; Ιδού το κρίσιμο ερώτημα για τα Κίτρινα Γιλέκα
|REUTERS

Στις ευρωεκλογές κατεβαίνουν τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 15:52

Στις ευρωεκλογές θα κατέβουν τα Κίτρινα Γιλέκα, που ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο κόμμα στη Γαλλία. Ορισμένα από τα μέλη του κινήματος, που θέλουν να μετακινηθούν από τα μπλόκα στους δρόμους στα βουλευτικά έδρανα του Στρασβούργου, αποφάσισαν να ονομάσουν το κόμμα «Συλλαλητήριο της Πρωτοβουλίας των Πολιτών».

Σύμφωνα με τους Times, του κόμματος θα ηγηθεί η Ινγκρί Λεβαβασέ, η 31χρονη βοηθός νοσηλεύτρια από τη Νορμανδία, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα των Κίτρινων Γιλέκων.

Μάλιστα, δεν θα είναι λίγοι οι γάλλοι ψηφοφόροι που θα την προτιμήσουν, από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν 13% στο νέο κόμμα, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η 31χρονη Ινγκρί Λεβαβασέ από τη Νορμανδία φέρεται ως η επικεφαλής του κόμματος

Πάντως, η κίνηση φαίνεται να έχει διχάσει τα χιλιάδες μέλη του κινήματος που έχουν βγει στους γαλλικούς δρόμους από τον Νοέμβριο με συνεχείς διαδηλώσεις κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Την χαιρετίζουν μεν όσοι έχουν κουραστεί από τα πολλά βίαια επεισόδια και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για δράση διαφορετικού τύπου, αλλά την κατακρίνουν οι πιο ριζοσπαστικοί, που θέλουν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Προς το παρόν, το υπό ίδρυση κόμμα έχει 10 υποψήφιους, αλλά γρήγορα αναμένεται να φτάσει τον προαπαιτούμενο αριθμό των 79, ενώ θα ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης των 700 χιλιάδων ευρώ, που χρειάζονται για τη συμμετοχή του σε εθνικές εκλογές.

Δυσκολότερο έργο ίσως αποδειχθεί το να γίνει το νέο κόμμα αποδεκτό από όλους τους χιλιάδες διαδηλωτές που φόρεσαν ένα κίτρινο γιλέκο τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...