718
O Εμιλιάνο Σάλα με την φανέλα της Ναντ | REUTERS/Stephane Mahe

Χάθηκε «πετώντας» προς το παιδικό του όνειρο

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2019, 17:50
O Εμιλιάνο Σάλα με την φανέλα της Ναντ
|REUTERS/Stephane Mahe

Χάθηκε «πετώντας» προς το παιδικό του όνειρο

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2019, 17:50

Ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε μαζί του, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ήταν η μητέρα του, Μερσέδες. Ο Εμιλιάνο Σάλα ανέβαινε τα σκαλιά του αεροσκάφους, που θα τον πήγαινε από τη Νάντη στο Κάρντιφ, και ακουγόταν ευτυχισμένος. Ζούσε την καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Το παιδικό του όνειρο -να παίξει μπάλα στην Πρέμιερ Λιγκ- θα γινόταν, σε λίγες ώρες, πραγματικότητα. Ο σύλλογος της Ουαλίας είχε ετοιμάσει το συμβόλαιο του 28χρονου Αργεντινού και μια μικρή γιορτή για την υποδοχή του. Το αεροπλάνο του, όμως, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Χάθηκε πάνω από τη Μάγχη.

Μαζί με τον Σάλα αγνοείται και ο πιλότος του μονοκινητήριου αεροσκάφους, το οποίο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ περίπου 20 χιλιόμετρα βορείως της νήσου Γκέρνζι. «Δυστυχώς, φοβόμαστε το χειρότερο», δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο Τζον Φιτζέραλντ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης Channel Islands Airsearch. «Εάν το αεροπλάνο είχε πέσει στην ξηρά, θα βρίσκαμε τα συντρίμμια του. Εάν έπεσε στη θάλασσα, υπάρχουν κάποιες ελπίδες να είναι ζωντανοί, αρκεί να ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Η θερμοκρασία του νερού είναι τόσο χαμηλή αυτήν την εποχή, που ένας γυμνασμένος άνδρας δεν θα άντεχε πάνω από μια ώρα».

Φίλοι της Κάρντιφ τιμούν τον Αργεντινό που δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην Αγγλία

Οι έρευνες συνεχίζονται, όμως οι πιθανότητες να μην έχει συμβεί το μοιραίο είναι, πλέον, σχεδόν ανύπαρκτες. Ο πατέρας του ποδοσφαιριστή, Οράσιο Σάλα, που είναι οδηγός νταλίκας, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ροσάριο (Αργεντινή) για το «αγγλικό όνειρο» του Εμιλιάνο. «Οταν ήταν πιτσιρικάς, την εποχή του Τιερί Ανρί και του Ρομπέρ Πιρές, θαύμαζε την Αρσεναλ. Καθώς μεγάλωνε, του αρκούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά δεν το περίμενε, ότι θα έφτανε, κάποτε, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ηταν απίστευτο, που η Κάρντιφ του έκανε πρόταση». Τα νέα τα έμαθε από τα ΜΜΕ. Δεν είχε, ούτε έχει, την παραμικρή επίσημη ενημέρωση. Η τελευταία φορά που μίλησαν, πατέρας και γιος, ήταν την περασμένη Κυριακή.

Λίγο πριν «πετάξει» για την Ουαλία, ο αργεντινός επιθετικός είχε στείλει σε μερικούς φίλους του, μέσω WhatsApp, ένα σοκαριστικό ηχητικό μήνυμα: «Γεια σας αδέρφια. Τι κάνετε, τρελοί; Είμαι πεθαμένος. Ημουν στη Νάντη και έκανα ένα σωρό δουλειές – δεν τελείωναν με τίποτα. Τώρα βρίσκομαι σε ένα αεροπλάνο που μοιάζει να διαλύεται, και ταξιδεύω προς Κάρντιφ. Αύριο το απόγευμα (την Τρίτη) θα αρχίσω προπονήσεις με τη νέα μου ομάδα. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν σε μιάμιση ώρα δεν έχετε νέα μου… Δεν ξέρω, θα στείλουν κανέναν να με βρει; Θα μπορούν να με βρουν; Πόσο φοβάμαι…». Σύμφωνα με τη μητέρα του παίκτη (που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό C5N) το αεροσκάφος, που «μοιάζει να διαλύεται», ανήκε στον ιδιοκτήτη της Κάρντιφ. Αυτό της είχε πει ο γιος της στο τελευταίο τηλεφώνημα.

Οι οπαδοί της Ναντ αφήνουν λουλούδια στην μνήμη του Σάλα

Ο Εμιλιάνο Σάλα, που έχει έναν μικρότερο αδερφό και μία μικρότερη αδερφή, γεννήθηκε σε ένα χωριό 300 κατοίκων, το Κουλουλού. Αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αργότερα, η οικογένειά του μετακόμισε στο Προγκέσο, μια μικρή κωμόπολη περίπου 600 χιλιόμετρα από το Μπουένος Αϊρες. Επαγγελματίας έγινε στη Γαλλία, στα 16 του. Ο πρώτος σημαντικός σταθμός της καριέρας του ήταν η Μπορντό, η οποία τον απέκτησε στα 21 του χρόνια.

Στους «Γιρονδίνους» έκανε το ντεμπούτο του τον Φεβρουάριο του 2012. Σύντομα, όμως, άρχισαν οι δανεισμοί του, σε ομάδες της Γ’ και της Β’ Κατηγορίας. Επέστρεψε στη Ligue 1 με τη φανέλα της Καέν. Και το 2015 τον αγόρασε η Ναντ, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εκεί βρήκε τον ποδοσφαιρικό του Παράδεισο. Στη διάρκεια (σχεδόν) τεσσάρων σεζόν αγωνίστηκε σε 130 ματς και πέτυχε 48 γκολ. Οι εξαιρετικές του επιδόσεις στο σκοράρισμα τράβηξαν το ενδιαφέρον της Κάρντιφ, που παλεύει για να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ. Για να τον αποκτήσει, ο ουαλικός σύλλογος κατέβαλε στους Γάλλους 17 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μεταγραφικό ρεκόρ στην ιστορία του.

Οι οπαδοί της Ναντ τον είχαν λατρέψει, όμως η ομάδα τους δεν μπορούσε να αρνηθεί τόσα χρήματα. «Για πάντα κίτρινος και πράσινος» (τα χρώματα του γαλλικού συλλόγου), ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους προς τον Εμιλιάνο, μερικές ώρες προτού ο παίκτης επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο για να υπογράψει συμβόλαιο τριάμισι ετών με τους Ουαλούς. Σήμερα, ο αργεντινός στράικερ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Δυστυχώς, όχι εξαιτίας της μεταγραφής που από παιδί ονειρευόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...