3844
|

Λαλιώτης, η επιστροφή

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2015, 10:24

Λαλιώτης, η επιστροφή

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2015, 10:24

Και μετά το debate; Μα, το επόμενο debate, της Δευτέρας. Και σίγουρα τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους τηλεθεατές, αλλά και για τη Δημοκρατία μας. Τη Δευτέρα Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα βρεθούν οι δυο τους, ο ένας απέναντι στον άλλον. Και είναι πιθανό να δούμε, επιτέλους, ζωντανό διάλογο. Η πικρή εμπειρία του χθεσινού debate προτρέπει και υποχρεώνει σε αλλαγές.

Οι αρχηγοί, λοιπόν, τελείωσαν με το debate, ανακοίνωσαν λίστες και ψηφοδέλτια Επικρατείας – με τον Κώστα Λαλιώτη να επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα με παρουσία στο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – και βγαίνουν εκ νέου προς άγρα ψήφων, με ομιλίες στις πόλεις και συνεντεύξεις ακόμα και σε εκκλησιαστικά έντυπα. Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει στην Ήπειρο και επισκέπτεται την Άρτα, από όπου κατάγεται, καθώς και τα Ιωάννινα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης περιοδεύει σε Κοζάνη και Φλώρινα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε στη ΓΑΔΑ και το βράδυ μίλησε στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά…

23:00 Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Πηγαίνουμε σε εκλογές χωρίς να γνωρίζει κανείς το πλαίσιο της οικονομίας, λόγω των έκτακτων εξελίξεων του Αυγούστου». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Κόντρα Channel και πρόσθεσε ότι «γι αυτό είχα ζητήσει να δωθούν δύο ακόμη εβδομάδες για τις εκλογές».

Απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τα «περί επιστροφής στο παρελθόν και εκδικητικότητας» που ανέφερε στην ομιλία του στα Ιωάννινα λέγοντας: «Οι πολίτες μας κρίνουν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν συνεργάζεται και ότι θα είναι πρωθυπουργός για οκτώ χρόνια. Ας τον κρίνει ο κόσμος. Εγώ έχω δώσει δείγματα σύνθεσης όταν ήμουν πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τσίπρας δεν δέχεται ούτε να με δει. Αν φτιάξουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα λογικής και συμφωνήσουμε, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε. Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει, πρέπει να πετύχουμε μικρότερο ποσοστό ύφεσης. Αυτά είναι σημεία που μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Επανέλαβε ότι «η συμφωνία είναι του Τσίπρα» και ότι «εμείς ψηφίσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Όσο για το αν μπορεί να συνεργαστεί ένα κόμμα αριστερό με ένα κόμμα της Δεξιάς απάντησε: «Με τον Καμμένο γιατί συνεργάζεται; για να του κάνει την βρώμικη δουλειά;», αναφερόμενος στην χθεσινή επίθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Αναφέρθηκε στις μετρήσεις που δείχνουν ότι είναι δεύτερος, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι για όλους εκτός από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι κοιτάζουν τα ποιοτικά στοιχεία.

22:50 «H χώρα μπορεί να πάει μπροστά με μεγάλες αλλαγές«, ήταν το μήνυμα που έστειλε απόψε από τα Χανιά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση στο δημοτικό κήπο της πόλης ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στο παλιό, όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό σύστημα.

«Το παλιό πολιτικό σύστημα δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στη μεγάλη ιδέα του Βαρουφάκη στην δημιουργική ασάφεια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ο τόπος να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα αποτελείται όπως είπε από πρόσωπα που θα έχουν θέληση να προσφέρουν στον τόπο.

«Εγώ δεν πιστεύω την πολιτική ως επάγγελμα. Την πιστεύω ως προσφορά στην πατρίδα. Έρχεσαι, προσφέρεις και φεύγεις και αυτό θα πρέπει να επιβάλουμε και στο παλιό πολιτικό σύστημα των αιώνιων πολιτικών των αιώνιων βουλευτών», είπε χαρακτηριστικά.

22:23 Μήνυμα από τα Ιωάννινα, πως «δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά, η κυβέρνηση» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ήπειρο.

«Για μας η διακυβέρνηση, σημαίνει όχι, σύνταξη εγκυκλίων εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, λαφυραγώγηση του κράτους, ρουσφέτι και κομματισμός. Διακυβέρνηση για μας σημαίνει αγώνας από καλύτερες θέσεις, αλλά πάντα με καλύτερους στόχους , να αλλάξουμε όσα στοιχειώνουν την κοινωνία και την πατρίδα μας», τόνισε ο κ.Τσίπρας και τόνισε πως «οι ίδιες αξίες, τα ίδια ιδανικά, οι ίδιες ιδέες, που κινούσαν τα βήματά μας τα δίσεκτα χρόνια της παντοδυναμίας τους, τα κινούν και σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στις Βρυξέλες, λέγοντας πως παίζουν τον ρόλο του άλλοτε παλατιού, καθώς λένε «πως δεν θα μας δώσουν αναδιάρθρωση του χρέους, εάν δεν αγκαλιστούμε με τον Μεϊμαράκη», στο οποίο έστρεψε στην συνέχεια τα βέλη του.

«Ο ίδιος και το κόμμα του, είναι μόνο εκπρόσωποι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού συντηρητικού λόμπυ, αλλά είναι εκπρόσωποι της καθυστέρησης, του παλιού, της φθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων». 

20:50 «Οι δηλώσεις Γιούνκερ ήταν στο όριο του επικοινωνιακού σαμποτάζ», σχολίασε ο Γιάννης Δραγασάκης στο STAR. Σχετικά με τα capital controls και το κούρεμα καταθέσεων, υποστήριξε ότι εφαρμόστηκαν χωρίς δική τους απόφαση και δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων ούτε πάνω από τις 100.000 ευρώ. Τέλος δήλωσε ότι το 2016 μπορεί να είναι ο χρόνος γέφυρα που θα περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

20:45 «Το ΚΚΕ ήταν καλό γιατί έχει θέσεις γειωμένες με την πραγματικότητα», απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο MEGA και σε σχόλιο σχετικό με το debate των πολιτικών αρχηγών. «Η άμεση πρόταση για το μεταναστευτικό έχει να κάνει με την προοπτική. (…) Πρέπει η ίδια η Κομισιόν να αναλάβει την ευθύνη της επίλυσης του μεταναστευτικού», είπε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. Τέλος ερωτηθείς για τις συνεργασίες, απάντησε ότι υπάρχει η βάση για μεγάλο συνασπισμό.

Το ΚΚΕ δεν τάσσεται υπέρ του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ούτε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωσ. και δεν μιλά για το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», όπως κάνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ πριν την 25η Ιανουαρίου, υποστήριξε επίσης ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ο Δημ. Κουτσούμπας έκανε επίσης λόγο για ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «δεν κρύβουμε πως στόχος μας είναι η σοσιαλιστική κοινωνία, αν και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που κρίνεται τώρα στις εκλογές».

19:55  «Μια τέτοια πολιτική είναι αδιέξοδη» είπε ο Νίκος Κοτζιάς στον Alpha, σχολιάζοντας το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ερωτηθείς για το αν περιμέναμε χρήματα από τους Ρώσους απάντησε πως ουδέποτε ζητήσαμε ή περιμέναμε χρήματα από τη Ρωσία.

18:45 Ο Κώστας Σκανδαλίδης στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Α’ Αθηνών και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρώτη θέση στην Α’ Θεσσαλονίκης. 

Υποψήφιοι Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

18.29 «Ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού  για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις απέναντι στις άγονες αντιπαραθέσεις, στις κοκορομαχίες» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρέπει να προκύψει μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και μεγάλης λαϊκής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, ενώ πρέπει να στηριχθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις ζωνταντές παραγωγικές δυνάμεις, στις ελληνικές επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες που άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κρίση.

18:12 Σε Κομοτηνή και Καβάλα θα περιοδεύσει αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ το Σαββατοκύριακο, θα επισκεφτεί την 80ή ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Weekend με περιοδεία στην Κρήτη για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

17:48 Σχετικά χαμηλά κινήθηκε η μέση τηλεθέαση του χθεσινού debate σε επτά τηλεοπτικά κανάλια, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρίας Nielsen.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συνολικά στους επτά τηλεοπτικούς σταθμούς το τρίωρο debate παρακολούθησαν 2.780.000 θεατές με μέσο όρο τηλεθέασης 27,4%.Για ένα λεπτό της ώρας την «τηλεμαχία» παρακολούθησε το 49,3% του πληθυσμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Nielsen. Από τα ποσοστά της ημερήσιας τηλεθέασης προκύπτει πως η ΕΡΤ1 ήταν αυτή που κέρδισε το υψηλότερο μερίδιο.

17:06 Σε μία πρωτότυπη –είναι αλήθεια- προσέγγιση προχώρησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» πρότεινε ψήφο είτε στο KKE είτε στη Λαϊκή Ενότητα! Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γλέζος έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ…

«Εγώ θα ήθελα όλα τα κόμματα της Αριστεράς, τα αντιμνημονιακά, να μπορούνε να συμπήξουνε ένα μέτωπο. Ο ελληνικός λαός θα το δει αυτό, είναι στην κρίση του, είναι μπροστά του και θα ψηφίσει όπου θέλει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο ο κάθε ψηφοφόρος της Aριστεράς μπορεί να ψηφίσει ελεύθερα, είτε το ΚΚΕ είτε τη Λαϊκή Ενότητα.

Ο κ. Γλέζος θυμήθηκε και τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» και ζήτησε από τους υπόλοιπους αριστερούς σχηματισμούς, που δεν έχουν δυνατότητα εκλογής, «να επιλέξουν να ψηφίσουν, είτε το ΚΚΕ, είτε τη Λαϊκή Ενότητα για την εξουσία στο λαό», διότι «η χαμένη ψήφος πάει υπέρ των κυρίαρχων κομμάτων».

Σε ερώτηση αν εντάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στα αντιμνημονιακά κόμματα ο κ. Γλέζος απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ένα μνημόνιο, εγώ δεν το εντάσσω, μοναχό του αυτοεντάσσεται στα κόμματα των μνημονίων. Το ενιαίο κόμμα που μετατράπηκε σε κυβέρνηση Μαξίμου αγνόησε, κατ’ αρχήν, τους δημοκρατικούς κανόνες. Έκανε πράγματα χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους», πρόσθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

16:26 Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: « Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτή είναι δοτή και να ρωτήσετε πώς έγινε βουλευτής. Πού ήταν η παρουσία της; Πού την είχατε δει; Τι παρουσία είχε στο κίνημα;», διερωτήθηκε, οξύνοντας την προεκλογική αντιπαράθεση.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην υπουργού Επικρατείας εκλαμβάνεται ως απάντηση στην ευθεία αιχμή που είχε αφήσει εναντίον του η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία, σχολιάζοντας τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μιλήσει για «δοτό Φλαμπουράρη πάνω από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Α’ Αθήνας».

16:07 Την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές «δεν θα υπάρχει» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ίσως και η Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 80η ΔΕΘ. «Ο λαός θέλει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα με εγγυητή της σταθερότητας τους Ανεξάρτητους Έλληνες» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Επιπροσθέτως επιτέθηκε εναντίον του κ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο είπε ότι είναι «υπόδικος» και σημείωσε: «Δεν λέω ότι είναι ένοχος, αλλά πρέπει να πάει στους εισαγγελείς και να δώσει εξηγήσεις».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων άφησε και αιχμές για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω ο κ. Βαρουφάκης να έπαιξε έναν κακό ρόλο. Όταν ήμασταν τις πρώτες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο και σχεδιάζαμε τη διαπραγμάτευση τον ρώτησα πολλές φορές “αν φτάσουμε στο αδιέξοδο, δεν πρέπει προετοιμάσουμε μια άλλη λύση”; Όμως πάντα απέφευγε να απαντήσει για την άλλη λύση. Άλλοι τρέχαμε για να βρούμε δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας. Ο κ. Βαρουφάκης στηρίχθηκε τότε στη θεωρία των παιγνίων και μας έλεγε 50% θα υποχωρήσουν άμεσα, 50% αργότερα» κατέληξε.

15:47 Την εκτίμηση ότι για να σωθεί η οικονομία χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας προσθέτοντας ότι «αν δεν απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή η οικονομία δεν μπορεί να σωθεί»

Μιλώντας στον Alpha 989 τόνισε πως «ό,τι γίνεται τώρα σε ότι αφορά τη συμφωνία που έχουμε όλα μπορούν να ξεπεραστούν με διαφορετική διαχείριση σε βραχυχρόνια περίοδο. Το αναπτυξιακό έχει σχέση με επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής».

«Η συγκεκριμένη συμφωνία έγινε αποδεκτή από 222 βουλευτές αυτό είναι σημαντικό και το έχουν λάβει σοβαρά υπόψη στο εξωτερικό. Η χώρα θα έχει κυβέρνηση απαραίτητα στις 21 του μηνός η χώρα. Το ποια θα είναι η κυβέρνηση θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Ούτε χρεοκόπησε το κράτος, ούτε κόπηκαν συντάξεις», πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.Υπογράμμισε πως «ήταν δύσκολη και ενδιαφέρουσα περίοδος με πολλές προκλήσεις. Σε επίπεδο διαχείρισης προϋπολογισμού δεν απείχαν πολύ από εκείνα που βρήκαμε».

16:35 Κώστας Λαπαβίτσας στο «Πρακτορείο FM 104,9: «Eμείς δεν είμαστε δραχμιστές, δεν είμαστε οπαδοί της δραχμής, εμείς θέλουμε πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναγέννησης της χώρας» επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη του εθνικού νομίσματος για να πάει η χώρα μπροστά. Εκτίμησε δε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είμαστε μέσα στην ΟΝΕ.

Ο κ. Λαπαβίτσας πρόσθεσε πως «η μετάβαση είναι μία δύσκολη διαδικασία και μπορούμε να τη συζητήσουμε, αλλά το ότι θα ήμασταν καλύτερα, αν είχαμε εθνικό νόμισμα παρά να είμαστε μέσα σε αυτόν τον μηχανισμό, αυτό είναι λυμένο, τελειωμένο ζήτημα».

Για το χθεσινοβραδινό debate σημείωσε πως δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ο μόνος από τους αρχηγούς που έθετε ζητήματα, τα οποία «θα μπορούσαν να συζητηθούν και να προκαλέσουν διαμάχη έντονη, επί της ουσίας».

15:15 Νίκος Παππάς στην «Finance and Market Voice»: «Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, χρειαζόμαστε καθαρή εντολή για να προασπίσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση».

Το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα έκανε αυτοκριτική, λέγοντας πως «όποιος ισχυρίζεται ότι δεν κάνει λάθη είναι απλά αναξιόπιστος» και παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μέσα στην εκρηκτική του πορεία από κομπάρσος να γίνει πρωταγωνιστής» είναι λογικό να έχει παραλείψεις.

14:55 Ένταση στη Βουλή με τους συμβασιούχους του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι στο κανάλι καταγγέλλουν πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να πετάξει τα πράγματά τους έξω από τα γραφεία τους.

14:53 Αλέκος Φλαμπουράρης στον ΒήμαFM: «Πάνω από τέσσερις μονάδες η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία».

Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό «δεν αλλάξει πολιτική». «Την επόμενη μέρα, τη βλέπω με μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η κοινοβουλευτική παρουσία των ΑΝΕΛ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι δεν θα έχουμε συνεργασία και δεν θέλουμε να έχουμε συνεργασία με δυνάμεις, οι οποίες κρατάνε την ίδια πολιτική, η οποία οδήγησε τα τελευταία σαράντα χρόνια τη χώρα σε αυτή την καταστροφή. Αυτές που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, εάν συνεχίσουν να έχουν το ίδιο πρόγραμμα, πώς θα συνεργαστούμε;», τόνισε χαρακτηριστικά.

14:00 Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με τρόπο που «θα αξιοποιεί τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην πολιτική ανάμεσα στους Αμερικάνους, Γάλλους και Ιταλούς από τη μια και τμήματα του Βερολίνου από την άλλη», υπογραμμίζει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό, ο κ.Κοτζιάς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σαφές ότι θα βγει πρώτο κόμμα» με προοπτικές ακόμα και αυτοδυναμίας. Αποκλείει όμως τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα και προσθέτει: «σίγουρα όχι με δικιά μου παρουσία». «Νομίζω όλοι δουλεύουνε στο να την κόψουνε την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω την αυτοδύναμη κυβερνητική ικανότητα δυνατότητα ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί επιθυμούν να προωθήσουν διαφορετικά σχέδια, δηλαδή κυβερνήσεις τύπου 1989». Προσθέτει: «Η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας προκειμένου να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά αλλά και ηθικά, πολιτισμικά. Ποιες είναι οι στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και στο διεθνή καταμερισμό εργασίας». Ο Αλέξης Τσίπρας «είναι χαρισματικός» και «αποτελεί και την μοναδική προοπτική για τη χώρα»,  υποστηρίζει ακόμη.

Σχετικά, τέλος, με το μεταναστευτικό, υπενθυμίζει ότι το είχε θέσει στους ομολόγους του από τον περασμένο Φεβρούαριο, αν και, όπως λέει, εξυβρίστηκε για αυτή του τη θέση.

13:28 Επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στην πολιτική σκηνή, ακόμα και από την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Το ψηφοδέλτιο παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έχοντας στο πλευρό της τον νεαρό πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλο, που άλλωστε τοποθετήθηκε πρώτος στο ψηφοδέλτιο.

Η λίστα Επικρατείας έχει ως εξής:

  1. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
  2. Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής
  3. Θάνος Μωραΐτης
  4. Μαρία Παπουτσάκη, δημοσιογράφος
  5. Μιχάλης Κατρίνης, γιατρός
  6. Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια νομικών και δικηγόρος
  7. Συμεών Κεδίκογλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας
  8. Χαριτίνη Καρακωστάκη
  9. Σπύρος Γαρυφάλλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Υόρκη
  10. Ι. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ
  11. Νίκος Τσούκαλης, από τη ΔΗΜΑΡ
  12. Κώστας Λαλιώτης

13:22 Θέλετε να μάθετε πού είδε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το debate; Δείτε παρακάτω:

13:03 Spoiler από τη Ραχήλ Μακρή για το επόμενο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας: «Το τρίτο σποτ του κόμματός μας θα έχει πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσωπικά θα ετοιμάσω κάτι διαδικτυακό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, λέγοντας πως η πρόεδρος της Βουλής θα αυτοτρολάρεται…

12:49 Βέβαιος για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία και μάλιστα για πολλά χρόνια δήλωσε στην Αρτα, την πατρίδα του, ο Αλέξης Τσίπρας: «Να είστε σίγουροι ότι η Ήπειρος και η Αρτα θα έχουν πρωθυπουργό για αρκετά χρόνια και όχι μόνο για ένα εξάμηνο. Φύγαμε για λίγες ημέρες από το Μαξίμου και θα επιστρέψουμε για αρκετά χρόνια, να δουλέψουμε σκληρά για να ξαναστήσουμε την πατρίδα».

12:45 Σαφείς αιχμές για την κυβερνητική πολιτική και για πρώην υπουργούς άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»». «Κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα Μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσε να γίνει σε πολλούς τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια επιτυχιών στη διαπραγμάτευση, αρκεί «να υπάρξει στόχευση σε 4-5 πράγματα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, όπως υποδηλώνει και το σύνθημα, να πάει «μπροστά», αλλά σημείωσε: «Όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι». 

Όσον αφορά τις εκλογές, ο Πάνος Καμμένος είπε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει μία διαφορά 3%-4% (αν και δήλωσε σίγουρος πως αυτή θα είναι μεγαλύτερη) κι εάν οι ΑΝΕΛ πάρουν το ίδιο ποσοστό, τότε «η κυβέρνηση που σχηματίζεται θα έχει περισσότερους από 155 βουλευτές». «Δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση με Βενιζέλο και Βορίδη. Όσοι είναι πιο κεντρώοι, για παράδειγμα από την καραμανλική σχολή, χωρούν μαζί μας», κατέληξε.

12:23 Πάνος Καμμένος στη ΔΕΘ: «Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε τόσους μήνες πως είμαστε η δύναμη σταθερότητας. Με ένα κόμμα της Αριστεράς δείξαμε πως η εθνική συμφιλίωση μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η συνεργασία μας δοκιμάστηκε, αλλά δεν ράγισε».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη», όσον αφορά το πρόγραμμα δανειοδότησης και τα μέτρα που το συνοδεύουν, και ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να μπορέσει η «χώρα να πάρει έναν άλλο δρόμο, πιο φιλολαϊκό». Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο θέμα των αγροτών, εξαγγέλλοντας ρυθμίσεις και προτάσεις νόμου που θα φέρει το κόμμα του.

12:16 Eπίσκεψη στη ΓΑΔΑ πραγματοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Βγαίνοντας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η αστυνομία ειδικά σε περιόδους κρίσης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «η καλή αστυνομία είναι για να βοηθά τους πολίτες, τους φτωχούς πολίτες που πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και όχι εκείνους που έχουν σπίτια φρούρια ή τη δυνατότητα να διαθέτουν προσωπική ασφάλεια».

11:58 Κυβέρνηση τετραετίας ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη.

11:30 Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο

11:09 Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει -μέσα από το twitter- για το πρόγραμμά του.

11:03 Την άποψή της και για το debate  εξέφρασε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1», λέγοντας πως «εκφράστηκε η τηλεοπτική φτώχεια του πολιτικού λόγου αυτών των εκλογών». Πρόσθεσε πως την «πονάει» ο διαχωρισμός του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση κυβέρνηση Τσίπρα για την υπογραφή του μνημονίου χαρακτηρίζοντας «ατιμωτική για την Αριστερά» την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.

10:55 Με βάση το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, στην Καθημερινή, ο Κώστας Λαλιώτης θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έδωσε το «παρών» στην πρόσφατη ομιλία της Φώφης Γεννηματά, στο Ζάππειο, για τα 41 χρόνια του Κινήματος.

10:44 Τα όσα έγιναν στο debate με την Όλγα Τρέμη αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού από χθες στο δημόσιο διάλογο. Κι ο Γιώργος Παπαδάκης έκανε το δικό του σχόλιο.

Ακούστε το:

10:17 «Οι Έλληνες δεν βρίσκουν νόημα σε ακόμη μία εκλογική διαδικασία». Αυτός είναι ο τίτλος στο τελευταίο άρθρο του Economist για την Ελλάδα.

Στο κομμάτι φιλοξενούνται δηλώσεις απλών πολιτών για να γίνει σαφές το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Το άρθρο σημειώνει πως η εορταστική ατμόσφαιρα του δημιούργησε το δημοψήφισμα του Ιουλίου, έδωσε τη θέση της σε έναν διαβρωτικό κυνισμό. «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τις κάλπες της επόμενης εβδομάδας είναι ακόμη μία κυβέρνηση συνεργασίας», καταλήγει το άρθρο.

09:46 Πανηγυρίζει η ΕΡΤ με πρωινή της ανακοίνωση, λέγοντας πως το το debate  έσπασε κάθε ρεκόρ διαδραστικότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σύνολο της μπλογκόσφαιρας και ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς περισσότερες από 125.000 αναφορές καταγράφηκαν από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης ως τη 1:30 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση του debate. Το 90% των αναφορών αφορούσε το επίσημο hashtag της ΕΡΤ, #ERTdebate2015.

09:42 Ζωή Κωνσταντοπούλου στον ΑΝΤ1: «Είμαι διατεθειμένη να δεχθώ πως ο κ. Τσίπρας εκβιάστηκε. Το δέχθηκα και τον υπερασπίστηκα μέχρι που άρχισε τα παιδιαρίσματα κι αμόλησε τα σκυλιά να με κατασπαράξουν. Η ιστορία δεν τελείωσε την 13η Ιουλίου».

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε σφοδρή επίθεση στον τέως πρωθυπουργό και χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες ως «μια προσπάθεια εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, η κυρία Κωνσταντοπούλου παραδέχτηκε πως τα στελέχη του μέχρι πρότινος κόμματός της «έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί καταλλήλως» και να υπήρχε «εναλλακτική λύση». «Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα στη Βουλή με τις επιτροπές, αλλά κανείς δεν αξιοποίησε τα πορίσματα και τα αποτελέσματα που φέραμε», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, η υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα άφησε αιχμές και για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «όσοι έφεραν αυτή την επαχθή συμφωνία επιβραβεύτηκαν με κορυφαίες θέσεις στις λίστες».

09:25 Για τις 12:00 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να επισκέπτεται τη ΔΕΘ και να μιλά στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά το χθεσινό debate. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Στο μεταξύ, εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί -και να δίνει το έναυσμα για καυστικά σχόλια στα social media- το κείμενο που διάβασε στο debate ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αφού το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι προϊόν πλάκας που άρχισε στο twitter.

09:21 Στο ζήτημα της ισότιμης εκπροσώπης των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων επανέρχεται η Λαϊκή Ενότητα. Η τακτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης να μην προχωρά στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα «είναι απαράδεκτη», επισημαίνει το κόμμα. «Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα πλήρους φίμωσης τους. Αποτελεί και αυτό μια απαράδεκτη αντιδημοκρατική επέμβαση στην εκλογική διαδικασία» προσθέτει καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει την κωλυσιεργία».

09:08 Γιάννης Μπαλάφας στο «Mega»: «Θετική πλευρά της συμφωνίας η δέσμευση για έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, όπως και οι επενδυτικές δυνατότητες που δίνονται». Για την πολύμηνη διαπραγμάτευση πριν τη συμφωνία επισήμανε: «Δεν μας πνίξανε, δεν καταφέρανε να μας σπρώξουν να πάμε οικεία βουλήσει στη δραχμή. Η ευρωζωνη, μετά τη διαπραγμάτευση και με κεντρικό ρόλο της Ελλάδας, έχει υποστεί ρηγματώσεις, δεν είναι πια απολύτη η κυριαρχία του Σόιμπλε και της παρέας του».

08:46 Νίκος Δένδιας στον «ΣΚΑΪ»: «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει πάντα επίπεδο συνεννόησης. Ιδίως με την Αριστερά που το βρίσκω και διανοητική άσκηση. Για τη νοημοσύνη μου είναι προκλητική η αντίληψη ότι το νέο στην πολιτική ζωή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». 

08:42 «Το Μνημόνιο έχει πολλά σημεία που είναι σκοπίμως ανοιχτά και αυτό είναι επιτυχία της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελαρίδης στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας, είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει τον μεγάλο συνασπισμό και ότι είναι εκτός πλαισίου η συνεργασία με τη ΝΔ για την επόμενη μέρα ενώ και με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. «Αυτοδυναμία χωρίς αλαζονείες» είναι αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

08:35 «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό σ’ αυτές τις εκλογές. Να κατεβάσει τις δύο παρατάξεις που θέλουν να αναθερμάνουν τον δικομματισμό», δήλωσε ο Σπύρος Λυκούδης στο MEGA.

08:21 Κώστας Τασούλας στο MEGA: «Ο κ. Τσίπρας εκφράζει το παλιό αλλά έχει το προνόμιο της ηλικίας». Σχολιάζοντας την καταγγελία του Πάνου Καμμένου προς τον Ευάγγελο Μαϊμαράκη για τα εξοπλιστικά (στο debate των πολιτικών αρχηγών), είπε: «Όποιος αντιπολιτεύεται ως εισαγγελέας, κυβερνά ως κατηγορούμενος».

08:18 «Με τον κ. Καμμένο έχουμε διαφορετικές προελεύσεις αλλά η συνεργασία μας είχε για την πατρίδα μια θετική συμβολή», είπε στο MEGA ο Γιάννης Μπαλάφας.

Παρακολουθείστε εδώ όσα συνέβησαν την Τετάρτη 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...