967
Ο Αντρέα Καμιλέρι, το 2010 | EPA

Ο «επιθεωρητής Μονταλμπάνο» πενθεί για τον Αντρέα Καμιλέρι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 11:13
Ο Αντρέα Καμιλέρι, το 2010
|EPA

Ο «επιθεωρητής Μονταλμπάνο» πενθεί για τον Αντρέα Καμιλέρι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 11:13

Ο ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους διασημότερους της χώρας του και «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο», πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, όπως μετέδωσε το ιταλικό κρατικό δίκτυο RAI.

Ο Καμιλέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία μετά τα 60 του.

Εγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (κανάλι Action24).

Ο Καμιλέρι, νοσηλευόταν από τις 18 Ιουνίου με μηχανική υποστήριξη στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο της Ρώμης, μετά από καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο. Η κατάστασή του ήταν κρίσιμη.

Πριν μπει στο νοσοκομείο, ο συγγραφέας προετοιμαζόταν για να βρεθεί στο θέαμα στις Θέρμες του Καρακάλα, όπου θα παρουσιαζόταν το έργο του για την «Αυτοϋπεράσπιση του Κάιν».

«Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μία πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την κόπολα (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι», είχε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο ηθοποιός Λούκα Ζινγκαρέτι στον δημοφιλέστατο ρόλο του Επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Το καλοκαίρι του 2018, ο Καμιλέρι, που είχε χάσει την όρασή του, είχε κινηματογραφηθεί να απαγγέλλει ένα κείμενό του, έναν μονόλογο για τον τυφλό Τειρεσία, στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών. Είναι ένα φιλμ μιάμισης ώρας που γυρίστηκε από τους σκηνοθέτες Ρομπέρτο Αντό και Στέφανο Βικάριο.

«Οταν τυφλώθηκα είχα μια τεράστια περιέργεια να καταλάβω ποια αιωνιότητα είναι αυτή η αιωνιότητα που τώρα αισθάνομαι τόσο κοντά σε μένα, και σκέφτηκα ότι σε αυτό το θέατρο, ανάμεσα σε αυτές τις πραγματικά αιώνιες πέτρες, θα μπορούσα να έχω τουλάχιστον διαίσθηση», είχε πει ο Καμιλέρι.

Και για τα γεράματα είχε πει: «Ως πρώην άντρας, αισθάνομαι ήδη εξαντλημένος».

Τι είχε πει για τον Μονταλμπάνο πριν από ένα χρόνο

«Λίγο πριν από τα 80 μου, φοβούμενος το Αλτσχάιμερ, σκέφτηκα πώς να τελειώσω τον Μονταλμπάνο […] Οπότε το τέλος του το έγραψα πριν από περισσότερο από 13 χρόνια. Το έπιασα στα χέρια μου ξανά πρόσφατα και σκεφτήκαμε πως έπρεπε να το ξαναγράψω γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια, η γραφή μου εξελίχθηκε. […] Πότε θα τελειώσει ο Μονταλμπάνο; Τη στιγμή που θα τελειώσω εγώ, θα τελειώσει και εκείνος. Αλλά ο Μονταλμπάνο δεν πεθαίνει και ούτε συνταξιοδοτείται. Ο Μονταλμπάνο είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας και πεθαίνει όπως μπορούν να πεθάνουν οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες», αποκάλυψε σε μία συναρπαστική συνέντευξή του στο ιταλικό Fanpage.

Αλλά δεν στάθηκε μόνον στον διάσημο επιθεωρητή του. Μίλησε για κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του.

«Υπήρξα ένα άτομο που επί χρόνια έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι το πρωί με άδειο στομάχι με αποτέλεσμα στη συνέχεια, το απόγευμα και το βράδυ, να μην πίνει για κανέναν λόγο. Οπότε συνέβαινε το εξής: εκείνοι που με γνώριζαν το πρωί, θεωρούσαν πως ήμουν αλκοολικός, εκείνοι που με γνώριζαν το απόγευμα και το βράδυ έλεγαν, «Μα όχι, είναι εγκρατής». Δυαδικότητα».

Και όσον αφορά «το γεγονός ότι συνεχίζω να καπνίζω 60 τσιγάρα την ημέρα στην ηλικία των 93 ετών… Φαίνεται πως έχω ένζυμα… δεν θα έπρεπε, δηλαδή αυτή την ώρα να είμαι εδώ. Το τσιγάρο για μένα είναι μια κακιά συνήθεια που προσπάθησα να νικήσω με κάθε τρόπο. Και νικήθηκα».

Αναπόφευκτα ο Καμιλέρι μίλησε επίσης και για τα γηρατειά και αποκάλυψε: «Το να μην βλέπω τις γυναίκες, να μην μπορώ να δω πια τη γυναικεία ομορφιά. Είναι αυτό που με έκανε πραγματικά μελαγχολικό. Και μετά, το ότι δεν μπορώ να δω τους πίνακες που αγάπησα, όχι τα τοπία, αλλά τους πίνακες, τις ζωγραφιές […] Οταν κοιμάμαι βλέπω πολύ καλά και κάθε τόσο διερωτώμαι: “μα, εσύ δεν είσαι τυφλός; Δεν έχει σημασία, προς το παρόν βλέπεις”».

Τέλος, εκμυστηρεύτηκε: «Μέσα σε αυτή τη σιωπή που δημιουργείται γύρω μου, μου ήρθε η επιθυμία να μην κατανοήσω, επειδή θα είναι αρκετά δύσκολο να την κατανοήσω, αλλά να διαισθανθώ τι μπορεί να είναι η αιωνιότητα».

Χαρακτηριστική σκηνή από τη σειρά «Μονταλμπάνο», με τον επιθεωρητή να τρώει μαζί με τους στενούς του συνεργάτες

Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε όταν ήταν 53 ετών αλλά δεν έκανε επιτυχία και στη συνέχεια εγκατέλειψε για πολλά χρόνια το γράψιμο για να επανέλθει το 1994 με «Το Σχήμα του Νερού» με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο όταν ήταν σχεδόν 70 ετών.

Το 26ο βιβλίο του της ίδιας σειράς με τίτλο «The Cook of Alcyon» κυκλοφόρησε στα ιταλικά βιβλιοπωλεία στο τέλος Μαΐου. Ο Καμιλέρι είχε δηλώσει το 2006 ότι είχε έτοιμο το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τον θάνατο του επιθεωρητή, το οποίο είναι κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του εκδότη του.

Η δημοφιλία τόσο του μανιώδους καπνιστή ιταλού συγγραφέα όσο και του λάτρη του φαγητού Μονταλμπάνο εκτοξεύτηκε μετά το 1999 που η RAI ξεκίνησε να προβάλλει τις περιπέτειες του σικελού επιθεωρητή και στη συνέχεια πούλησε τη σειρά σε όλον τον κόσμο.

Η δράση των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη που λέγεται Βιγκάτα, η οποία μοιάζει πολύ με την γενέτειρα του Καμιλέρι, το Πόρτο Εμπέντοκλε, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία.

Ο τρόπος ζωής των Σικελών και η κουζίνα τους αλλά και η διάλεκτός τους χαρακτηρίζουν όλα τα βιβλία με ήρωα τον Μονταλμπάνο.

Η τηλεοπτική σειρά οδήγησε σε τουριστική αναγέννηση του νησιού και τόσο ιταλοί όσο και ξένοι τουρίστες συρρέουν τακτικά στις μικρές και γραφικές πόλεις Ραγκούσα, Σίκλι και Μόντικα όπου ο Μονταλμπάνο υποτίθεται ότι διενεργούσε τις έρευνές του.

Ο Καμιλέρι, ο οποίος υπήρξε κάποτε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν δριμύς επικριτής τόσο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερσλουσκόνι όσο και του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής Λέγκας.

Σε μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές μεταφορές με ήρωα τον Μονταλμπάνο, που προβλήθηκε στην Ιταλία τον Φεβρουάριο, ο επιθεωρητής στέλνει το μήνυμά του υπέρ των μεταναστών πηδώντας στη θάλασσα για να ανασύρει το πτώμα ενός νεκρού αιτούντος άσυλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...