279
Ο Αντρέα Καμιλέρι όταν ακόμη μπορούσε να δει, έστω με δυσκολία. Σήμερα λέει: «Δεδομένου ότι δεν βλέπω πια, βλέπω καλύτερα» | EPA/CLAUDIO PERI

Ο τυφλός Καμιλέρι συνομιλεί με τον Τειρεσία στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 21:37
Ο Αντρέα Καμιλέρι όταν ακόμη μπορούσε να δει, έστω με δυσκολία. Σήμερα λέει: «Δεδομένου ότι δεν βλέπω πια, βλέπω καλύτερα»
|EPA/CLAUDIO PERI

Ο τυφλός Καμιλέρι συνομιλεί με τον Τειρεσία στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 21:37

«Δεδομένου ότι δεν βλέπω πια, βλέπω καλύτερα» – ο Αντρέα Καμιλέρι, ο δημοφιλέστατος στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μονταλμπάνο, έχει χάσει το φως του και είναι πια πολύ γέρος, 93 χρόνων.

Είναι δηλαδή στην ιδανική κατάσταση και στην κατάλληλη ηλικία ώστε να συνομιλήσει με ένα μυθικό ανάλογο μέγεθος σοφίας περί το μαγικό σκοτάδι που φωτίζει όλα τα γήινα πράγματα προτού χαθούν από προσώπου Γης – ο Καμιλέρι διαλέγεται με τον μάντη Τειρεσία λοιπόν. Τον Τειρεσία ο οποίος διέτρεξε τους αιώνες ως λογοτεχνικός αλλά και κινηματογραφικός ήρωας, από τον Ομηρο, τον Σοφοκλή και τον Οβίδιο έως τον Απολινέρ και τον Παζολίνι.

Ο Αντρέα Καμιλέρι στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών: «Τυφλός σαν τον Τειρεσία μπροστά στην αιωνιότητα»…

Είναι ένα φιλμ μιάμισης ώρας που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών (χώρος-σύμβολο για τις παραστάσεις αρχαίου δράματος) και στο οποίο ο Καμιλέρι κινηματογραφήθηκε από τους σκηνοθέτες Ρομπέρτο Αντό και Στέφανο Βικάριο στο μέσον της σκηνής να απαγγέλλει το κείμενό του, έναν μονόλογο πάνω στο θέμα «Τειρεσίας».

«Οταν τυφλώθηκα είχα μια τεράστια περιέργεια να καταλάβω ποια αιωνιότητα είναι αυτή η αιωνιότητα που τώρα αισθάνομαι τόσο κοντά σε μένα, και σκέφτηκα ότι σε αυτό το θέατρο, ανάμεσα σε αυτές τις πραγματικά αιώνιες πέτρες, θα μπορούσα να έχω τουλάχιστον διαίσθηση» λέει ο Καμιλέρι.

Και για τα γεράματα: «Ως πρώην άντρας, αισθάνομαι ήδη εξαντλημένος». (Για το πώς αντιμετωπίζει ο Καμιλέρι το «τεράστιο ερωτηματικό του θανάτου» βλέπε εδώ.)

Η ταινία «Conversazioni su Tiresia» θα προβληθεί στην Ιταλία στις 5 Νοεμβρίου. Το κείμενο του «Διαλόγου» θα κυκλοφορήσει στα ιταλικά βιβλιοπωλεία τον επόμενο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...