693
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο: κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν | REUTERS/Vincent Kessler

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 21:07
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο: κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν
|REUTERS/Vincent Kessler

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 21:07

H 60χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η «εκλεκτή της Ανγκελα Μέρκελ», κατάφερε τελικά να πείσει τους ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση της Τρίτης 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο, με αποτέλεσμα να εκλεγεί νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, παρά τα προγνωστικά που την ήθελαν να ηττάται. Ετσι θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου.

Ο διορισμός της γερμανίδας πολιτικού ενεκρίθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 383 ψήφους υπέρ και 327 ψήφους κατά. Η Φον ντερ Λάιεν χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος. Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Η πολιτικός που υποδείχθηκε ως το κατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία της Κομισιόν προσπάθησε την τελευταία στιγμή να κερδίσει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών με εξαγγελίες τόσο περί «πράσινης συμφωνίας για την Ευρώπη» όσο και περί «παράτασης για το Brexit». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα κατάφερε, και με το παραπάνω.

Η εκλογή της γερμανίδας πολιτικού επετεύχθη με τη στήριξη των τριών βασικών παρατάξεων της Ευρωβουλής: του Λαϊκού Κόμματος, της Συμμαχίας Σοσιαλιστών – Δημοκρατών και των φιλελεύθερων κεντρώων Renew Europe

«Επένδυση στο κλίμα»

Σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, στην ομιλία της στο Στρασβούργο η Φον ντερ Λάιεν  είπε ότι θα προτείνει «μία βιώσιμη ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα», ώστε να υπάρξουν «σημαντικά περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία».

Στο πρόγραμμα των «100 πρώτων ημερών της» στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται ως «πράσινος διαπραγματευτικός στόχος» η «ουδετεροποίηση» της Ευρώπης από άποψη άνθρακα έως το 2050. «Αυτό σημαίνει αλλαγή, όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, με τον τρόπο που ο καθένας μας ταξιδεύει και ζει». Είπε ακόμη ότι ο σημερινός στόχος της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% έως το 2030 δεν είναι αρκετός. Ο στόχος πρέπει να είναι 50%, αν όχι 55%.

Ποιοι δεν ψήφισαν την Ούρσουλα

Καταψήφισαν την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν οι Πράσινοι, όπως και οι αριστερόστροφες και δεξιόστροφες δυνάμεις της Ευρωβουλής που είχαν από νωρίς εκδηλώσει τις προθέσεις τους.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεν… πολυσιγυκινήθηκαν από την ομιλία της: η Σκα Κέλερ έγραψε σε τουίτ ότι η ομιλία της ήταν «ωραία», αλλά όχι πολύ συγκεκριμένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι Βόρειοι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά δημοσίευσαν μία γελοιογραφία που παρουσιάζει την Φον ντερ Λάιεν ως την… προωθημένη δύναμη των στρατιωτικών, των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από το άλλο άκρο της πολιτικής, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ακροδεξιός βρετανός αντιευρωπαϊστής, κατηγόρησε τη Φον ντερ Λάιεν για… φιλοκομμουνισμό, ότι επιδιώκει «κομμουνιστική ατζέντα» και ότι είναι φανατική κήρυκας της οικοδόμησης ευρωπαϊκού στρατού.

Οι επινίκιες δηλώσεις της

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έβαλε το χέρι της πάνω από την καρδιά της και αναστέναξε με ανακούφιση, όπως δείχνει και το κεντρικό φωτογραφικό ντοκουμέντο. Κατόπιν χαμογέλασε και απόλαυσε τα χειροκροτήματα, συμπληρώνοντάς τα με τα δικά της.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν μόλις έχει εκλεγεί στο Στρασβούργο: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται τον θερμό εναγκαλισμό μιας άλλης γυναίκας, της επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι | REUTERS / Vincent Kessler

«Αισθάνομαι συγκλονισμένη, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείξατε προς το πρόσωπό μου. Η εμπιστοσύνη που δείξατε σε εμένα είναι η εμπιστοσύνη για την Ευρώπη. Για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη από την Ανατολή έως τη Δύση και από τον Νότο έως τον Βορρά. Εμπιστοσύνη σε μια Ευρώπη που θα αναλάβει όλες τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Διχασμός στους Σοσιαλιστές

Η στήριξη από την ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν, πάντως, χωρίς εσωτερικές τριβές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική, η γερμανική, η αυστριακή, η βελγική, η ολλανδική και η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσαν σε μια συνεδρίαση της εσωτερικής ομάδας ότι θα ψηφίσουν εναντίον της. Οι αντιπροσωπείες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αντιθέτως, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ.

Η μικρή, σχετικά, διαφορά των ψήφων προβάλλει και το θέμα της στήριξης της νέας προέδρου της Κομισιόν από τους ιταλούς «πεντάστερους», ένα κόμμα που δεν συνδέεται με καμία ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ρεπόρτερ πάντως άδραξαν την ευκαιρία να τονίσουν την «εύθραυστη» υπερψήφισή της, αφού τη γερμανίδα πολιτικό στήριξαν και βρετανοί ευρωβουλευτές. Ετσι άρχισαν τις ενοχλητικές ερωτήσεις του είδους «θα έχει την πλειοψηφία της Ευρωβουλής σε περίπτωση τελικής αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...