372
H 40χρονη Ξένια Σόμπτσακ και η 19χρονη Μαρία Γιουμάσεβα μπαίνουν σφήνα στην ουκρανική εκστρατεία του Πούτιν | REUTERS/Alexey Pavlishak, Facebook και Instagram

Οι θυγατέρες της ρωσικής ελίτ τα λένε στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 18:15
H 40χρονη Ξένια Σόμπτσακ και η 19χρονη Μαρία Γιουμάσεβα μπαίνουν σφήνα στην ουκρανική εκστρατεία του Πούτιν
|REUTERS/Alexey Pavlishak, Facebook και Instagram

Οι θυγατέρες της ρωσικής ελίτ τα λένε στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 18:15

Ρωγμή στον κόσμο της «ορθοδοξίας του Πούτιν» επιφέρουν οι αναρτήσεις υπέρ της ειρήνης τις οποίες κάνουν στα σόσιαλ μίντια οι κόρες των ρώσων «ολιγαρχών», μίας κάστας που γεννήθηκε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και «επωφελήθηκε από το καθεστώς Πούτιν» ή και συμμετείχε στη νομή της εξουσίας. Ωστόσο αυτά τα πρόσωπα δεν αντιπροσωπεύουν τη «βαθιά Ρωσία» της κοινωνίας, δηλαδή τα εκατομμύρια των κοινών θνητών – διότι τα δύο βιοτικά επίπεδα τα χωρίζει άβυσσος.

Το πρώτο «Οχι στον πόλεμο» γράφτηκε στα σόσιαλ μίντια από τις θυγατέρες των υπερπλουσίων και καθεστωτικών Ρώσων έγραψε η Corriere della Sera. «Μάλιστα, δύο από τις πιο διάσημες εξ αυτών, η Σοφία Αμπράμοβιτς, γνωστή από τις εικόνες χλιδής που επιδεικνύει στο Instagram, και η Ελισαβέτα Πέσκοβα, η μεγαλύτερη κόρη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μάζεψαν γρήγορα τις αναρτήσεις τους και έσβησαν τα ίχνη τους». Παρά ταύτα ακολούθησαν πολλές άλλες αναρτήσεις, άλλων, όλες αντιπολεμικές.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της Ξένια Σόμπτσακ, της δημοφιλούς  παρουσιάστριας της κρατικής τηλεόρασης και influencer του Instagram. Εκανε τρεις αναρτήσεις κατά του πολέμου και έδωσε συγχαρητήρια στη μάνα της, τη βουλευτή Λουντμίλα Ναρούσοβα, η οποία ήταν το ένα από τα δύο μέλη της Δούμας (επί συνόλου 411 μελών) που καταψήφισαν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Είμαι υπερήφανη για αυτήν», έγραψε η Ξένια.

Η Μαρία Γιουμάσεβα, κόρη του «ολιγάρχη» Βαλεντίν Γιουμάσεφ, μεγαλοκατασκευαστή οικοδομών και ιδιοκτήτη μεγάλου τμήματος της Μόσχας, εγγονή του «Μπόρις Γιέλτσιν που ανέδειξε τον Πούτιν στην εξουσία», επίσης τάχθηκε κατά του πολέμου. Η μητέρα της, Τατιάνα ονόματι, το 2000 είχε απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Κρεμλίνου, και έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για την καριέρα του Πεσκόφ.

Οι γόνοι των ανθρώπων του Πούτιν, λοιπόν, απεφάνθη η Corriere, απέδειξαν ότι «οι δεσμοί που οικοδομήθηκαν στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας δεν είναι άρρηκτοι, δεν είναι λαξευμένοι σε μάρμαρο», ότι τα πράγματα μεταβάλλονται. Το πλέγμα γύρω από την κεντρική εξουσία του Κρεμλίνου έχει διαρραγεί: «Ακόμη και ο ιέραξ του πολέμου Σεργκέι Σοϊγκού εισπράττει αντιπολεμικά μηνύματα» τον τελευταίο καιρό, ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αλλά και η Καρίνα Μπογκουσλάβσκι, θυγατέρα του πολιτικού και φίλου του Πούτιν Ιρέκ Μπογκουσλάβσκι, έγραψε στο Instagram ότι είναι απαραίτητο να καλέσουμε «τους αγαπημένους μας, τους συντρόφους μας, τους φίλους μας», όποιον τέλος πάντων μπορεί να δώσει «ένα τέλος σε αυτήν την τραγωδία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...