288
Ο Μακρόν σε εκδήλωση, στις 7 Μαρτίου, ενόψει των εκλογών του Απριλίου | REUTERS/Benoit Tessier

Μακρόν: Θα αυξήσω το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 17:54
Ο Μακρόν σε εκδήλωση, στις 7 Μαρτίου, ενόψει των εκλογών του Απριλίου
|REUTERS/Benoit Tessier

Μακρόν: Θα αυξήσω το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 17:54

Ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει, αν επανεκλεγεί, να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65 έτη, πρόθεση που αναμένεται να ανοίξει το μεγάλο –και για τη Γαλλία– ζήτημα του Ασφαλιστικού.

Αν και αρχικά οι σκέψεις ήταν να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 64 έτη, την Πέμπτη ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι έως το 2032 το όριο θα είναι στα 65 έτη.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι χρειάζεται να εργαζόμαστε περισσότερα χρόνια ώστε να έχουμε ένα κοινωνικό μοντέλο που μπορεί να διατηρηθεί και αντιστοιχεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής», είπε σε βουλευτές του κόμματός του.

Πρόθεση του ίδιου είναι η ελάχιστη σύνταξη να οριστεί στα 1.100 ευρώ τον μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι, ιδίως από τον αγροτικό τομέα, ζουν με 300-400 ευρώ.

Από τους πρώτους μήνες της θητείας του, μετά την εκλογή του το 2017, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε αλλαγές στην αγορά εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων αλλά και στην ασφάλιση, όπου το περίπλοκο σύστημα απλοποιήθηκε σημαντικά, σημειώνει ο Telegraph.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν με σειρά απεργιών και διαμαρτυριών που ανάγκασαν τον Μακρόν να παγώσει το σχέδιο τον Μάρτιο του 2020, όταν η προσοχή της κυβέρνησης στράφηκε στην πανδημία.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι τα σχέδια θα επανέλθουν όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση. Είχε πει ακόμη ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένους κλάδους (όπως οι δημόσιες μεταφορές και τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας) θα καταργηθεί για τους νεοπροσληφθέντες.

Εκτός από τον Μακρόν, η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν το όριο ηλικίας, στα 65 και τα 64 έτη, αντίστοιχα. Αντιθέτως, η Μαρίν Λεπέν λέει ότι θα το μειώσει στα 60 έτη για όσους άρχισαν να εργάζονται στα 20 τους. Η Αν Ινταλγκό, υποψήφια των Σοσιαλιστών, έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει το όριο στα 62 έτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...