389
H Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ στο Υπουργικό της Τρίτης | John MacDougall/Pool via REUTERS

«Νίκη» για τη Μέρκελ: Αυστηροποιεί τους νόμους για το lockdown λόγω επιδημίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:18
H Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ στο Υπουργικό της Τρίτης
|John MacDougall/Pool via REUTERS

«Νίκη» για τη Μέρκελ: Αυστηροποιεί τους νόμους για το lockdown λόγω επιδημίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:18

Την αυστηροποίηση του lockdown, με την αλλαγή της νομοθεσίας περί προστασίας από μεταδοτικά νοσήματα, αποφάσισε την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο, όπως ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «νίκη της Ανγκελα Μέρκελ».

Είναι σίγουρα μια πολιτική νίκη της καγκελαρίου η οποία εδώ και καιρό αδυνατεί να επιβάλει ένα καθολικό lockdown συναντώντας τις διαφωνίες ή και τις αρνήσεις των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων. Και όλα αυτά ενώ το γερμανικό σύστημα υγείας, ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, έχει έρθει στα όριά του –το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια ΜΕΘ, μολονότι υπάρχουν 6.000 (!) διασωληνωμένοι, αλλά η έλλειψη γιατρών.

Η Μέρκελ τόνισε ότι το 3ο κύμα της επιδημίας έχει πλήξει σφοδρότατα τη χώρα της και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, χωρίς χρονοτριβή.

Με την εφαρμογή των νέων κανονισμών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο ως απάντηση σε ξεσπάσματα επιδημίας, σε πολλές περιοχές της Γερμανίας όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 100 ανά 100.000 κατοίκους, θα κλείνουν αυτομάτως καταστήματα και θα επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 21:00 έως τις 5:00. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για την φροντίδα ζώων ή την εργασία. Οταν τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 200, θα κλείνουν υποχρεωτικά και τα σχολεία και θα συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση.

Οπως φαίνεται, πρόκειται για μέτρα που ήδη ισχύουν σε χώρες σαν την Ελλάδα εδώ και μήνες –κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μ.μ. κλπ.

Η Γερμανία βιώνει ένα πολύ σφοδρό τρίτο κύμα της επιδημίας: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 10.810 τις προηγούμενες 24 ώρες σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ άλλοι 294 ασθενείς υπέκυψαν λόγω της Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 78.746 νεκρούς. Και εδώ πάντως οι αριθμοί δεν είναι χειρότεροι από την Ελλάδα, η οποία με πληθυσμό οκτώ φορές μικρότερο έχει έξι φορές λιγότερα ημερήσια θύματα.

Η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει, σύμφωνα με την Bild, να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία το συντομότερο δυνατό και θα επιδιώξει να την περάσει με επιταχυμένη διαδικασία τόσο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο όσο και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εκτιμά μάλιστα ότι με την εισαγωγή της θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν τους τελευταίους μήνες στον συντονισμό ομοσπονδίας και κρατιδίων.

Τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία πάντως συνεπάγονται ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την έγκριση της νέας νομοθεσίας, καθώς ο δείκτης κρουσμάτων για όλη την Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο 140.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...