404
Πολίτης στο Λονδίνο κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού | REUTERS /Henry Nicholls

To βρετανικό θαύμα: Εμβολιάστηκαν όλοι οι άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 12:45
Πολίτης στο Λονδίνο κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού
|REUTERS /Henry Nicholls

To βρετανικό θαύμα: Εμβολιάστηκαν όλοι οι άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 12:45

Οι συγκρίσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση –και τη χωρα μας– είναι οδυνηρές. Η Βρετανία, η χώρα που είχε υποστεί το χειρότερο πλήγμα από την πανδημία στη Γηραιά Ηπειρο, μπορεί να υπερηφανεύεται τώρα: είναι αυτή που κατέκτησε το σημαντικότερο ορόσημο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Τζόνσον, όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αλλά και νεότερα άτομα με χρόνια νοσήματα, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στην Ελλάδα έχουν λάβει 1.480.489 άτομα μια δόση και μόλις 745.389 (το 7% του πληθυσμού) θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Και η χώρα μας θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις στην ΕΕ των 27.

Στη Βρετανία τώρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε άτομα από 45 μέχρι 49 ετών, για τα οποία έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το ραντεβού τους με το εμβόλιο της Covid-19, όπως ανέφεραν με τους Times του Λονδίνου.

Η Βρετανία πραγματοποίησε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από το Ισραήλ.

«Εχουμε φτάσει σε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού μας, προσφέροντας δόσεις στον καθένα που ανήκει στις εννέα ομάδες υψηλότερου κινδύνου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Προχωράμε μπροστά με την ολοκλήρωση των σημαντικών δεύτερων δόσεων και κάνοντας πρόοδο αναφορικά με τον στόχο προσφοράς ενός εμβολίου σε όλους τους ενήλικες μέχρι το τέλος Ιουλίου» πρόσθεσε ο ίδιος.

H επιτυχία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού ενίσχυσε τον οδικό χάρτη του Τζόνσον για την έξοδο από το lockdown, καθώς από χθες, Δευτέρα, λειτούργησαν και πάλι όλα τα καταστήματα και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία.

Πλήθη στο Σόχο του Λονδίνου απολαμβάνουν την επαναλειτουργία της εστίασης  (REUTERS/Henry Nicholls)

Ωστόσο, η Βρετανία μείωσε τον ρυθμό ταχύτητας των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις ομάδες προτεραιότητας θα λάβουν και τη δεύτερη δόση, παρά τις μικρότερες ποσότητες εμβολίων που παραδόθηκαν τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να έχει χορηγηθεί μέχρι την 31η Ιουλίου μία δόση εμβολίου σε όλους τους ενήλικες.

Η Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία (JCVI) ανακοίνωσε ότι αναμένει να συνεχίσει μία προσέγγιση βάσει  ηλικίας στην προώθηση των εμβολίων, αντί της αξιολόγησης προτεραιότητας των ανθρώπων ανάλογα με την εργασία τους ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...