599
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση «Πολίτες με Αξιοπρέπεια» | YouTube/Andreas Loverdos

Μανιφέστο Λοβέρδου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 10:28
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση «Πολίτες με Αξιοπρέπεια»
|YouTube/Andreas Loverdos

Μανιφέστο Λοβέρδου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 10:28

Σε εκδήλωση της πολιτικής κίνησης, Δυναμική Κοινωνία «Πολίτες με Αξιοπρέπεια», μίλησε τη Δευτέρα ο Aνδρέας Λοβέρδος, σε μια κίνηση που κατά πολλούς ήταν η επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Στην εκδήλωση ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στη χρήση του όρου ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς «το ΠΑΣΟΚ είναι συνέχεια των κομμάτων του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γεώργιου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη».

«Είμαστε η δημοκρατική παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και άφησε αιχμές εμμέσως για την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η απόπειρα καπηλείας της Ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους».

Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα που ως γνωστόν επιχειρεί επανειλημμένα να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχος ακόμα και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα.

Ο κ. Λοβέρδος ωστόσο δεν απέκρουσε μόνο τη διείσδυση του κ. Τσίπρα στα του ΠΑΣΟΚ. Εστειλε μήνυμα και στην τωρινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Υπογράμμισε έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί «σε πραγματικό κίνημα αλλαγής», πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί τον ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση, ήταν το σαφές μήνυμά του προς τη Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «με αυτήν την ιδεολογικοπολιτική θεώρηση πρέπει να μετασχηματίσουμε το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό προς το παρόν θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιώμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό: να ζούμε δημοκρατικά, να ζούμε ελεύθεροι, να προστατεύεται η οικονομική μας ελευθερία, να είναι στόχος η ευημερία μας. Συναντιώμαστε με άλλα λόγια, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός».

Ασκώντας κριτική, προσδιόρισε τη ΝΔ ως κόμμα των ελίτ που «υποτιμά στην πράξη τα δημόσια αγαθά, για τα οποία κάνουμε εδώ λόγο. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρότατη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν σκέπτεται, δεν μέριμνα, δεν θέλει και τελικά δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα». Θύμισε δε ότι η ΝΔ είχε σταθεί διαχρονικά απέναντι στο ΕΣΥ, το οποίο τώρα όλοι αναγνωρίζουν ως καθοριστικό παράγοντα στη σωτηρία της χώρας από την πανδημία.

Υπογράμμισε πώς η οπτική της παράταξης είναι η σοσιαλδημοκρατική οπτική, «η λαϊκότητα και όχι ο λαϊκισμός», όπως είπε με νόημα.

«Ο δικός μας πολιτικός χώρος, το δικό μας πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που θέλουμε να μετατραπεί σε μια πραγματική δύναμη εξουσίας, σε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, σηκώνει στις πλάτες του δύο σταυρούς: αυτόν της αποτελεσματικότητας του δημόσιου χώρου σε συνθήκες Δημοκρατίας αφενός, αλλά και αφετέρου εκείνον της στήριξης των αδυνάτων, της προστασίας των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των πολύπλευρων πολιτικών αναδιανομής», τόνισε παράλληλα ο κ. Λοβέρδος.

Αναγνώρισε ως βασική συνιστώσα για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες τον κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της Υγείας, όπου υποστήριξε ότι δεν αποτελεί ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει όσο μπορεί καλύτερα, όπως και την Παιδεία.

Για το τέλος ο κ. Λοβέρδος παρέπεμψε σε ένα κάλεσμα που θα κάνει «σε λίγες εβδομάδες». Ενα κάλεσμα, προφανώς, για την αμφισβήτηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, στις εσωκομματικές εκλογές που προσδιορίζονται για το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...