317
Στρατιώτες μεταφέρουν το φέρετρο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ στο βορειανατολικό Ιράν, τον Νοέμβριο του 2020 | EPA/IRANIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Μοσάντ: Αποτρέψαμε δολοφονίες από τους Ιρανούς στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 14:33
Στρατιώτες μεταφέρουν το φέρετρο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ στο βορειανατολικό Ιράν, τον Νοέμβριο του 2020
|EPA/IRANIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Μοσάντ: Αποτρέψαμε δολοφονίες από τους Ιρανούς στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 14:33

Σε μία σπάνια δημόσια παραδοχή των δραστηριοτήτων της, η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τρεις δολοφονίες σε Ευρώπη και Τουρκία από ιρανούς πράκτορες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, οι πράκτορές της που δρουν στην Τεχεράνη, συνέλαβαν ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και κατά την ανάκριση, τους αποκάλυψε ότι είχε εντολές να σκοτώσει έναν ισραηλινό διπλωμάτη στο προξενείο του Ισραήλ, στην Κωνσταντινούπολη, έναν αμερικανό στρατηγό στη Γερμανία και έναν γάλλο δημοσιογράφο. Η Ιερουσαλήμ δεν γνωστοποίησε τα ονόματα των τριών στόχων.

Οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό στο οποίο ακούγεται ο Μανσούρ Ρασούλι, ένας Ιρανός, μέλος της ομάδας εξωτερικών αποστολών 840 των Φρουρών της Επανάστασης, να παραδέχεται ότι «διατάχθηκε να δολοφονήσει τα τρία άτομα. Επέμειναν να εκτελεσθεί η αποστολή».

Οι σχεδιαζόμενες δολοφονίες φέρονται ως αντίποινα για τη δολοφονία από τη Μοσάντ του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, στην Τεχεράνη, τον Νοέμβριο του 2020.

Οι Ισραηλινοί ανέκριναν τον Ρασούλι στο σπίτι του στο Ιράν. Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ότι δεν θα εκτελέσει την εντολή.

«Αυτό είναι μήνυμα στο Ιράν. Για να μην νομίζουν ότι μπορούν να σχεδιάζουν δολοφονίες και να τα καταφέρνουν», είπε ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

Η απόφαση να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες των Ισραηλινών ήταν αμφιλεγόμενη στο Ισραήλ και κάποια κυβερνητικά στελέχη διαφώνησαν, σύμφωνα με τους Times. Οι μυστικές επιχειρήσεις μένουν σχεδόν πάντα κρυφές για πολλά χρόνια και για να προφυλάξουν την ασφάλεια των πρακτόρων τους και για να αφήσουν την άλλη πλευρά να αναρωτιέται για τους δράστες.

Η απόφαση ήταν του ίδιου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους, ώστε να πιέσει τον Τζο Μπάιντεν να μην αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτός είναι ένας από τους όρους των Ιρανών για να υπογράψουν νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Δύση. Αν αληθεύει ότι οι Φρουροί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αμερικανό στρατηγό, θα είναι μάλλον απίθανο να δεχθούν οι Αμερικανοί τον όρο της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...