840
Ενα από τα αυτοκίνητα του κομβόι που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ελάχιστα λεπτά μετά το χτύπημα | EPA/IRIB HANDOUT

Το μακρύ χέρι της Μοσάντ στα άδυτα του ιρανικού καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 19:41
Ενα από τα αυτοκίνητα του κομβόι που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ελάχιστα λεπτά μετά το χτύπημα
|EPA/IRIB HANDOUT

Το μακρύ χέρι της Μοσάντ στα άδυτα του ιρανικού καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 19:41

Τον Νοέμβριο του 2020, τo αυτοκίνητo που μετέφερε τον επικεφαλής πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν στην Τεχεράνη, χτυπήθηκε από τη Μοσάντ με τηλεκατευθυνόμενο πυροβόλο όπλο προηγμένης τεχνολογίας.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ σκοτώθηκε και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.

Ηταν φανερό στους Ιρανούς ότι οι εκτελεστές είχαν βοήθεια από «μέσα» και πληροφορίες από δικούς τους για να καταφέρουν ένα χειρουργικό χτύπημα ακριβείας χωρίς να υπάρχουν μάλιστα παράπλευρες απώλειες.

Ο ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Μαχμούντ Αλάβι, είπε δύο μήνες αργότερα ότι είχε προειδοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας πως θα γινόταν απόπειρα εναντίον του επιστήμονα, ακριβώς στο σημείο όπου τελικά δολοφονήθηκε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το πρόσωπο που οργάνωσε τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ «ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορούσαμε να ερευνήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις», είπε δικαιολογώντας έτσι την αποτυχία τους να αποτρέψουν το χτύπημα.

Οπως αναφέρει το BBC, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπεύθυνος ήταν μέλος του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, και μάλιστα για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το σχέδιο παρά τις προειδοποιήσεις, πρέπει να ανήκε στα ανώτερα κλιμάκια των Φρουρών. Ο ίδιος ο επιστήμονας φέρεται να ήταν μέλος των Φρουρών.

Πηγές του BBC μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Τεχεράνης, Εβιν, όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εναντίον του Ιράν, είπαν ότι ανάμεσα στους κρατούμενους υπάρχουν πάρα πολλοί αξιωματικοί του επίλεκτου σώματος.

Η ιρανική κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί συλλήψεις μελών των Φρουρών για να μη χαλάσει η φήμη του σώματος.

Ενας πρώην αξιωματούχος πληροφοριών του παραρτήματος των Φρουρών που δρα στο εξωτερικό, είπε στο BBC ότι ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις εις βάρος πολλών ιρανών πρεσβευτών και αξιωματικών των Φρουρών, που στη συνέχεια χρησιμοποιούν.

Για παράδειγμα, έχουν πληροφορίες για παράνομες σχέσεις των Ιρανών με γυναίκες, τις οποίες χρησιμοποιούν για τους εκβιάσουν και να τους πείσουν να συνεργαστούν μαζί τους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για λογαριασμό των ξένων υπηρεσιών.

Η διάρρηξη της αποθήκης

Εκτός από τη δολοφονία του επιστήμονα, η Μοσάντ έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές σε ιρανικό έδαφος, καθώς ο βασικός στόχος της είναι πάντα η εξουδετέρωση του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ: του Ιράν.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ήταν η κλοπή δεκάδων φακέλων με τα μυστικά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Συνέβη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, όταν ένα βράδυ 12 άντρες εισέβαλαν σε μία αποθήκη σε βιομηχανική περιοχή, 3ο χλμ. από την Τεχεράνη.

Εκεί υπήρχαν 32 χρηματοκιβώτια, όμως αυτοί ήξεραν ακριβώς ποια περιείχαν τα πολύτιμα στοιχεία. Εμειναν μέσα επτά ώρες, έλιωσαν τις κλειδαριές από 27 χρηματοκιβώτια και έκλεψαν φακέλους βάρους 500 κιλών. Ηταν μία από τις θρασύτερες κλοπές στην ιστορία του Ιράν, όμως οι αρχές δεν είπαν κουβέντα.

Την αποκάλυψη της επιχείρησης έκανε το Ισραήλ, τρεις μήνες αργότερα, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τότε πρωθυπουργός, παρουσίασε τους φακέλους στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι επρόκειτο για επιχείρηση της Μοσάντ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάζει τους ιρανικούς φακέλους που έκλεψε η Μοσάντ / EPA/JIM HOLLANDER

Οι ιρανοί αξιωματούχοι απάντησαν ότι ήταν προπαγάνδα του Ισραήλ, ότι οι φάκελοι ήταν ψεύτικοι και ότι ποτέ δεν υπήρξε κλοπή, αλλά δεν έπεισαν πολλούς.

Τον Αύγουστο του 2021, την τελευταία του ημέρα στην προεδρία, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παραδέχθηκε επισήμως ότι το Ισραήλ έκλεψε τα πυρηνικά μυστικά του Ιράν.

Μάλιστα, ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τότε στην παρουσίαση των φακέλων για τη μελλοντική τύχη του Φαχριζαντέχ: «Ο δρ Μοχσέν Φαχριζαντέχ… θυμηθείτε αυτό το όνομα», είχε πει δύο χρόνια πριν από τη δολοφονία του.

«Μην ομιλείτε, πυροβολείτε»

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αρκετοί από τους σημαντικότερους πυρηνικούς επιστήμονες του Ιράν έχουν δολοφονηθεί και πολλά σαμποτάζ έχουν πλήξει ιρανικές πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ομως, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν αυτά τα χτυπήματα ούτε να συλλάβουν τους υπεύθυνους, σημειώνει το BBC.

Τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το 2013, κυκλοφορούσαν φήμες ότι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, αξιωματούχοι πληροφοριών και θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ. Βέβαια, ποτέ οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως.

Ενας από τους κατηγορούμενους ήταν ο ίδιος ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την αντικατασκοπεία σε βάρος του Ισραήλ, στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών. Ενα ιρανικό επαναστατικό δικαστήριο τον καταδίκασε αθόρυβα σε θάνατο και εκτελέστηκε χωρίς καμία δημοσιότητα.

Μόλις πέρυσι, ο Αχμαντινετζάντ επιβεβαίωσε ότι η Μοσάντ είχε διεισδύσει στο υπουργείο Πληροφοριών όταν ήταν πρόεδρος. «Είναι φυσιολογικό που ο ανώτερός σου αξιωματούχος, υπεύθυνος για τον έλεγχο των ισραηλινών κατασκόπων και για την αντιμετώπιση ισραηλινών επιχειρήσεων σε ιρανικό έδαφος, αποδείχθηκε ότι ήταν πράκτορας των Ισραηλινών;», δήλωσε.

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τις δραστηριότητες της Μοσάντ, οι περισσότερες άλλωστε, θα μείνουν για πάντα κρυφές. «Είμαι εναντίον οποιασδήποτε δημοσιότητας. Αν θέλεις να πυροβολήσεις, πυροβόλησε και μη μιλάς. Η φήμη της Μοσάντ είναι ότι πραγματοποιεί φανταστικές επιχειρήσεις, στα κρυφά, χωρίς δημοσιότητα», είπε ο ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία, Αμος Γκιλάντ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, στο BBC.

Πρώην ιρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μοσάντ έχει καταφέρει να διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια των ιρανικών θεσμών ασφαλείας και πληροφοριών.

«Η επιρροή της Μοσάντ σε πολλά μέρη της χώρας είναι τόσο έντονη, που όλοι οι ιρανοί ηγέτες θα πρέπει να ανησυχούν για τη ζωή τους και την ασφάλειά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλι Γιουνέσι, πρώην υπουργός Πληροφοριών του Ιράν και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ροχανί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...