276
Βανδαλισμένη τοιχογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι της Σερβίας | REUTERS/Marko Djurica

Ο Πούτιν θα στήσει δημοψηφίσματα μέσα στον Μάιο για να προσαρτήσει το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 10:01
Βανδαλισμένη τοιχογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι της Σερβίας
|REUTERS/Marko Djurica

Ο Πούτιν θα στήσει δημοψηφίσματα μέσα στον Μάιο για να προσαρτήσει το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 10:01

Τι θέλει να κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τα εδάφη που έχει κατακτήσει –ή θα κατακτήσει, αν μπορέσει– στην Ουκρανία; Τόσο καιρό η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι στα σχέδια της Μόσχας ήταν δημιουργία ενός ψευδοκράτους ή η εφαρμογή ενός «μοντέλου Κορέας» με διχοτόμηση της Ουκρανίας, όπως συνέβη στην κορεατική χερσόνησο τη δεκαετία του 1950. Τώρα οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν στοχεύει κατ’ ευθείαν στην προσάρτηση του Ντονμπάς.

Οπως ανέφερε, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπάρχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα σκοπεύει να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ”», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος για να προσθέσει:

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα περί τα μέσα του Μαΐου».

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σημείωσε ο Κάρπεντερ, μιλώντας μεταξύ άλλων στο CNN. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ο ίδιος, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...