1887
Διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έσπευσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν, μόλις έγινε γνωστό το προσχέδιο | REUTERS/Moira Warburton

Politico: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 11:00
Διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έσπευσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν, μόλις έγινε γνωστό το προσχέδιο
|REUTERS/Moira Warburton

Politico: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 11:00

Προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που διέρρευσε στο Politico, δείχνει πως διεξήχθη ήδη ψηφοφορία ανάμεσα στους εννέα δικαστές, με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα, όμως η είδηση έχει προκαλέσει σάλο, όχι μόνο στην Ουάσινγκτον, αλλά σε όλες τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται τόσο από τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν αμέσως όταν έγινε γνωστή η διαρροή, όσο και από αντιδράσεις όπως αυτή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, που δήλωσε ότι η πολιτεία του «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί».

Η άνευ προηγουμένου διαρροή προκάλεσε σοκ και για έναν άλλο λόγο: Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη φήμη ότι κρατά μυστικές τις εσωτερικές διεργασίες του και η δημοσιοποίηση του 98σέλιδου προσχεδίου είναι πρωτοφανής.

Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με το Politico.

Βάσει της γνωμοδότησης του Αλίτο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία επιτράπηκαν στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας –περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης– «ήταν λανθασμένη, διότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο δικαίωμα στην άμβλωση».

«Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση», επεσήμανε ο Αλίτο, σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε.

Αλλοι τέσσερις δικαστές, διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους, τρεις από τους οποίους στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ –οι Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Εϊμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης.

«Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές από τότε», δηλαδή τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συντάχθηκε η γνωμοδότηση, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Politico που αποκάλυψε την υπόθεση, ο Τζος Γκέρστιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο της γνωμοδότησης. Κατόπιν, το έγγραφο διανέμεται στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας και της δημοσιοποίησης της απόφασης, οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν. Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.

Ομως, θεωρείται πολύ δύσκολο να μη δημοσιευθεί από το δικαστήριο η συγκεκριμένη απόφαση έως τα τέλη Ιουνίου, που ολοκληρώνεται η τρέχουσα περίοδος.

Γυναίκες υπέρ των αμβλώσεων διαδηλώνουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Δευτέρα – REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Νιλ Κάτιαλ, νομικός που έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημείωσε μέσω Twitter ότι το δημοσίευμα τού φαίνεται σωστό και σχολίασε πως αν όντως είναι ακριβές, θα πρόκειται για την «πρώτη φορά που διέρρευσε κάτι τόσο σημαντικό» στον Τύπο από το κορυφαίο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους να απαγορεύσουν τελείως τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς έχουν ήδη ψηφίσει πολύ αυστηρούς νόμους εναντίον των αμβλώσεων, περιμένοντας να φτάσει μία από τις δικαστικές αποφάσεις μπροστά στους ανώτατους δικαστές για να ανατραπεί η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973. Οταν ο Τραμπ κατάφερε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές, ανατρέποντας τις ισορροπίες στην έδρα, αυτό φάνηκε ότι ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή, οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου φαίνεται ότι πρόκειται να κρίνει νόμιμη τη νομοθεσία του Μισισιπή και ότι θα υπάρξουν πέντε ψήφοι για την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973, αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, το οποίο περιλαμβάνεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, προστατεύει τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη.

Αν τελικά ανατραπεί, η άμβλωση είναι πιθανό να παραμείνει νόμιμη στις φιλελεύθερες πολιτείες. Περισσότερες από 12 πολιτείες στις ΗΠΑ, από τις 50, διαθέτουν νομοθεσία που προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν ότι η δημοσιοποίηση του προσχεδίου γνωμοδότησης υπονομεύει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ και οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν το συμβάν, υπονοώντας ότι αποτελεί απόπειρα να ασκηθεί πίεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αλλάξει την απόφασή του.

Στους δρόμους οι διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές

Διαδηλωτές υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η είδηση, διαδηλωτές κατά της άμβλωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου φωνάζοντας «η Ρόου εναντίον Γουέιντ πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος αυτού των γυναικών απαντούσαν «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη».

«Δικαστές έξω από το αιδοίο μου» , γράφει το πλακάτ διαδηλώτριας με φόντο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, το βράδυ της Δευτέρας – REUTERS/Moira Warburton

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει να απαγορευτούν οι αμβλώσεις. Δημοσκόπηση του 2021, που διεξήγαγε το Pew Research Center, κατέδειξε ότι το 59%  πιστεύει ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 39% ότι θα πρέπει να είναι παράνομη στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Αντιδράσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών

Οπως ήταν φυσικό, η διαρροή του δικαστικού εγγράφου προκάλεσε απανωτά σεισμικά κύματα στις τάξεις των δύο κομμάτων. Ακολουθούν μερικές από τις αντιδράσεις:

Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικοί, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Οι ψήφοι των διορισμένων από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστών για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ θα μείνουν στην ιστορία ως βδέλυγμα, μία από τις χειρότερες και πιο βλαβερές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία».

Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητος γερουσιαστής προσκείμενος στους Δημοκρατικούς:

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο που θα εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία αυτής της χώρας τώρα. Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους».

Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στη ζωή των γυναικών, χωρίς να λογαριάζουμε τη νομοθεσία δεκαετιών. Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Τι ντροπή».

Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο, που κατέλαβαν εξτρεμιστές, ετοιμάζεται να ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ και να επιβάλει τις ακροδεξιές, αντιδημοφιλείς απόψεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ώρα τα εκατομμύρια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην άμβλωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί. Δεν θα γυρίσουμε πίσω –ποτέ».

Εϊμι Κλόμπουτσαρ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών:

«Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην Ουάσινγκτον λόγω της πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων να παρεμβάλλουν προσκόμματα, τότε ο αμερικανικός λαός και οι γυναίκες θα πρέπει να ψηφίσουν και ο κόσμος που πιστεύει στην ελευθερία της επιλογής πρέπει να ψηφίσει όπως ποτέ πριν, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να το αλλάξουμε αυτό».

Κάθι Χόκουλ, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης:

«Αυτή είναι μια απόλυτα επονείδιστη επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμά μας να επιλέγουμε, και θα την πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Θα το πω δυνατά και καθαρά: η Νέα Υόρκη θα εγγυάται πάντα το δικαίωμά σας στην άμβλωση. Εχετε τον λόγο μας».

Τομ Κότον, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να διενεργήσουν εξονυχιστική έρευνα για αυτή τη διαρροή με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται. Στο μεταξύ, η απόφαση (του 1973) ήταν κατάφωρα λαθεμένη εξαρχής και προσεύχομαι το Δικαστήριο να τηρήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στις πολιτείες να προστατεύουν και πάλι τις ζωές των αγέννητων παιδιών».

Ρικ Σκοτ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

Τζος Χόλι, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Η αριστερά συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου με αυτή την άνευ προηγουμένου παραβίαση της εμπιστευτικότητας, που έχει ξεκάθαρα σκοπό να εκφοβίσει. Οι δικαστές δεν πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια να διαφθαρεί η διαδικασία. Φανείτε δυνατοί. Θα πω ότι αν αυτή είναι η θέση του Δικαστηρίου, είναι τρομερή. Πολύ καλά ψαγμένη, άψογα διατυπωμένη, ηθικά ισχυρή».

Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλευτής των Δημοκρατικών:

«Οπως είχαμε προειδοποιήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο την άμβλωση, έχει στο στόχαστρο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα»

Εθνικό Νομικό Ιδρυμα Γυναικών:

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο είναι εξοργιστική, ανεύθυνη και σοκαριστική. Κάθε δικαστής που προσυπογράφει αυτή τη γνωμοδότηση θα τροφοδοτήσει το κακό και τη βία που θα υφίσταται κάθε γυναίκα που θα μένει έγκυος σε αυτή τη χώρα».

Καλιφόρνια: Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ πρότεινε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της πολιτείας, ώστε «να διασφαλίζει το δικαίωμα στην επιλογή», μετά τη δημοσίευση του Politico.

«Προτείνουμε μια τροποποίηση ώστε το Σύνταγμα της Καλιφόρνιας να διασφαλίζει το δικαίωμα στην επιλογή. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε το Ανώτατο Δικαστήριο να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, οπότε θα το κάνουμε εμείς. Οι γυναίκες θα παραμείνουν προστατευμένες εδώ», τόνισε ο Νιούσομ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι κόρες μας, οι αδελφές μας, οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας δεν θα φιμωθούν. Ο κόσμος θα ακούσει την οργή τους. Η Καλιφόρνια δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί», πρόσθεσε.

Εταιρείες θα καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης σε εργαζόμενες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Η Amazon θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης για τους εργαζόμενους της που χρειάζεται να υποβληθούν σε κάποιες μη επείγουσες ιατρικές πράξεις, περιλαμβανομένων των αμβλώσεων, την ώρα που ολοένα και περισσότερες συντηρητικές πολιτείες υιοθετούν νομοθεσίες που περιορίζουν το δικαίωμα αυτό των γυναικών.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, που διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στις ΗΠΑ, θα καταβάλει έως και 4.000 δολάρια ως αποζημίωση για έξοδα μετακίνησης και διαμονής ώστε οι υπάλληλοί της να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

Μεταξύ των μη επειγουσών ιατρικών πράξεων για τις οποίες οι εργαζόμενοι στην Amazon θα λαμβάνουν αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης είναι μεταξύ άλλων, θεραπείες για τον καρκίνο, κατά της παχυσαρκίας, για την αντιμετώπιση γενετικών ανωμαλιών (τους πρώτους 24 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού), για την ψυχική υγεία αλλά και για την απεξάρτηση.

Από το περασμένο φθινόπωρο, πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, εσωτερικά ή δημοσίως, στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η Citigroup είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι εργαζόμενες στην εταιρεία θα λαμβάνουν αποζημίωση στην περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουν για να κάνουν άμβλωση, διευκρινίζοντας ότι η απόφασή της αποτελεί απάντηση στις νέες νομοθεσίες που υιοθετήθηκαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 τέθηκε σε ισχύ στο Τέξας μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στις ΗΠΑ, βάσει της οποίας απαγορεύεται κάθε άμβλωση από τη στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, περίπου στην έκτη εβδομάδα της κύησης.

Εκτοτε έχουν ψηφιστεί σε διάφορες συντηρητικές πολιτείες –Οκλαχόμα, Φλόριντα και Μισισιπή– νομοσχέδια που επίσης περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News