246
Πλακάτ διαμαρτυρίας πάνω στην εξέδρα του γεωτρύπανου, στον κόλπο του Τάραντα | Greenpeace/Twitter

Ιταλία: Ενταση για τις άδειες για γεωτρήσεις στο Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 19:14
Πλακάτ διαμαρτυρίας πάνω στην εξέδρα του γεωτρύπανου, στον κόλπο του Τάραντα
|Greenpeace/Twitter

Ιταλία: Ενταση για τις άδειες για γεωτρήσεις στο Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 19:14

Οι αρχές στην περιφέρεια Πούλια (Απουλία) του ιταλικού Νότου διαμαρτύρονται για την απόφαση της ιταλικής συγκυβέρνησης Λέγκας – Πέντε Αστέρων να επιτρέψει τις γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου – οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η υπόθεση αφορά αδειοδότηση αμερικανικής εταιρείας με σκοπό τις έρευνες προς εξόρυξη πετρελαίου από θαλάσσιο «οικόπεδο» έκτασης 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στο χάρτη του Κόλπου του Τάραντα σημειώνονται τα σημεία που ερευνώνται, ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα

Το όλο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μέσω καταγγελίας του «Πράσινου» Αντζελο Μπονέλι ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του υπουργείου Ανάπτυξης για το «πράσινο φως» που έδωσε στα γεωτρύπανα. Ο οικολόγος πολιτικός επικεντρώνει στη ζημία που θα επέλθει στο θαλάσσιο περιβάλλον από την όλη επιχείρηση και στρέφει τα πυρά του ειδικά κατά του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αμύνθηκε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για ειλημμένες υποχρεώσεις της ιταλικής εκτελεστικής εξουσίας και ότι οι άδειες έρευνας δεν σημαίνουν απαραιτήτως και άδειες εξόρυξης: «Κατηγορηθήκαμε ότι εγκρίνουμε γεωτρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος. Αυτό είναι ψέμα. Οι έρευνες είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Από δικής του πλευράς ο κυβερνήτης της Πούλιας Μικέλε Εμιλιάνο επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση κατηγορώντας τη για υποκρισία, επειδή «κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι – εμείς θα αμφισβητήσουμε τις νέες άδειες που εκδόθηκαν για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, αφού πάντα υπερασπιστήκαμε τη θάλασσά μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...